I Prijović slavio titulu 1Foto/ BETA/ AP PHOTO/ GIANNIS PAPANIKOS

Ko voli stadione „osvetljene“ desetinama baklji, zvuke petardi i topovskih udara, svega čemu nije mesto u sportskim arenama a i dalje „loži“ masu navijača širom sveta, taj bi obavezno trebalo da potraži nedeljne video snimke iz Soluna, jer je čuvena luka u Grčkoj te noći „gorela“ zbog treće titule u klupskoj istoriji PAOK-a.

Kada je sudija odsvirao kraj meča sa Levadijakosom (5:0) počela je luda fešta na popularnom „Tumbi“, gde je šampionski pehar podizan samo 1976. i 1985. godine, jer su ostale sezone „pojeli“ Olimpijakos sa 44 nacionalne titule, njegov večiti rival Panatinaikos (20), njihov gradski konkurent AEK (12), solunski Aris (3) i „mala“ Larisa (1).

Svako je imao svoju ulogu na višesatnoj žurci pod otvorenim nebom, ali posebno mesto su dobili oni što nisu ničim konkretnim doprineli ishodu prelomnog duela pretposlednjeg kola grčke Super lige, koji je PAOK- odveo na ključnih + 5 bodova u odnosu na Olimpijakos. Jedan je kapiten Adelino Andre Freitas Vijerinja. Portugalac je nedelju dana pre doživeo najtežu povredu prednjih ukrštenih ligamenata, zbog čega ga čeka najmanje sedam meseci bolovanja, ali ga je rumunski trener Razvan Lučesku poslao na travu u 89. minutu, samo da bi dobio zaslužene ovacije za sve što je napravio za ovaj klub od kada je došao na Egej, a posebno ove sezone. Drugi je Aleksandar Prijović.

Najbolji strelac tima u takmičarskoj 2018/2019. nije mogao na teren, jer je ove zime otišao u Al Itihad, za ogromnu platu i rekordan transfer u istoriji crno-belih iz Soluna (10 miliona evra), međutim centarfor reprezentacije Srbije došao je na jedan dan iz Saudijske Arabije i zaslužio dubok naklon PAOK-ovih pristalica.

Treći je Ivan Savidis. Kontroverzni ruski biznismen grčkog porekla i veliki prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina, rođen u Gruziji, u Solunu poseduje luku, cele gradske kvartove, luksuzne delove uz obalu, skladište duvana, fabriku mineralne vode, lanac luksuznih hotela, televiziju, dnevne novine… a posle spašavanja PAOK-a od bankrota 2012. godine, kupovinom kluba za 11 miliona evra, potrošio je silne pare za njegovo uzdizanje na tron grčkog fudbala.

Srpski trener Vladimir Ivić doneo mu je Kup trofej pre dve sezone, prošle sezone je ostao bez titule u vrlo dramatičnom raspletu šampionske trke, kada je u prekidu derbija sa AEK-om naoružan pištoljem uleteo na teren i pretio sudiji, da bi ove, sa čak 20 stranih prvotimaca na platnom spisku, konačno ostvario svoj sportski san.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari