Slobodan Urosevicfoto STARSPORT

Mali milion puta je trener Partizanovih fudbalera Aleksandar Stanojević ponovio da je njemu, igračima i klubu ove sezone najbitnije da sačuvaju lidersku poziciju u prvenstvu i prvi put posle četiri vicešampionske godine predstavljaju Srbiju u trci za Ligu šampiona.

Ali, to ne znači da im je svejedno šta će napraviti u 180 minuta baražne borbe za osminu finala Lige konferencije protiv Sparte iz Praga, počev od večerašnjeg duela na terenu trećeplasiranog tima češke lige.

– Kada dođe utakmica, bilo koja, pa čak i prijateljska, ne razmišljate o sledećem koraku već samo o tom duelu. Titula nam je prioritet, uvek je i bila, ali bilo bi zaista neozbiljno da kažemo da nam nije bitno što igramo proleće u Evropi. Ovaj dvomeč je dobar za klub i za svačiju afirmaciju. Zadovoljni smo zbog proleća u Evropi i prilike da preskočimo barem još jednu rundu. Maksimalno motivisani i sa najjačim snagama ulazimo u borbu sa Spartom – tvrdi šef stručnog štaba crno-belih, iako ih samo nekoliko dana posle revanša sledeće nedelje, čeka možda prelomni derbi za titulu sa večitim rivalom Crvenom zvezdom.

Pobede su najbolja podloga za optimizam, ali kada preko puta sebe imate ekipu teže savladivu na svom terenu.

– Svaki rezultat koji vam daje mogućnost da prođete dalje je za mene pozitivan. Sve što je posle moguće nadoknaditi u Beogradu, preokrenuti ili sačuvati je pozitivno – ne krije šta mu je na pameti strateg sa jednim učešćem u Ligi šampiona na klupi Partizana, sa sve potvrdnim odgovorom na pitanje da li bi potpisao remi u prvom meču ako bi ga neko ponudio.

Na njegovu sreću, prvi golman Aleksandar Popović oporavio se od potresa mozga na domaćoj prolećnoj premijeri sa niškim Radničkim, pa u Prag nisu otišli samo teško povređeni i „otpisani“ Danilo Pantić i kasno dovedeni povratnik LJubomir Fejsa.

– Mi imamo svoju igru, ali se uvek adaptiramo u odnosu na protivnika u želji da iskoristimo njegove slabosti. Imamo naš način igre, a zamenom jednog ili dva igrača možemo da promenimo sistem i završnicu. Očekujte Partizan kakav je bio do sada, ali zavisi i koliko će nam protivnik dozvoliti da igramo – poručio je Stanojević.

Sparta je odigrala nerešeno u prva dva kola domaće lige ove godine, ali i savladala gradskog takmaca Slaviju u češkom Kupu, a u ovaj klinč ulazi sa više mečeva u nogama.

– Sparta je mlada ekipa, veoma poletna i u svakom trenutku mogu da postignu gol. Imali su odlične utakmice u Evropi i jedan bod im je nedostajao da se kvalifikuju u Ligu Evrope. Vodili su 2:0 protiv Liona, ali izgubili 3:4, lagano su pobedili Brenbi 2:0… Poletna su ekipa, završavaju napad sa dosta igrača i može da se desi da daju dva-tri gola, što bi se reklo, ni iz čega. Imaju igrača koji je već na ozbiljnom tržištu, lako postiže golove, a tu je još nekoliko reprezentativaca Češke. Igraju u formaciji 4-2-3-1 ili 4-3-3, četiri igrača je u defanzivi, dok u napadu dosta toga menjaju i rotiraju. Doveli su u ovom prelaznom roku klasičnog napadača, što im je falilo – nabraja trener Partizana.

– Znači nam što protivnik neće imati veliku podršku, jer imaju sjajne navijače, ali sa druge strane fudbalski je da bude pun stadion. Drugačiji je ambijent, igrači su motivisaniji, tako da bi ipak svima bilo bolje da nije ograničena poseta – stava je strateg crno-belih u vezi prve od dve bitke sa Spartom.

Crno-beli bi reprizu 1966.

Navijači kluba iz Humske s gorčinom se sećaju dvomeča sa praškom Slavijom u Kupu UEFA 2002/2003. i Viktorijom iz Plzenja u Ligi Evrope 2017/2018, jer je njihov tim izvukao deblji kraj u tri od četiri utakmice (jedna završena remijem). Međutim, svakom starijem partizanovcu nasmeši se brk na pomen duela sa večerašnjim rivalom iz 1966. godine, pošto se baš preko Sparte stiglo do polufinala tadašnjeg Kupa šampiona. U Pragu su se crno-beli proveli kao bosi po trnju (4:1), a onda se potonji evropski viceprvak preporodio u Beogradu (5:0) i golovima Vladice Kovačevića (2), Mustafe Hasanaginića (2) i Velibora Vasovića (1) prošao dalje.

Vrba budi loše uspomene

Spartin trener Pavel Vrba već je imao posla sa Partizanom i odlično ga je obavio. Pre četiri godine, sa ekipom Viktorije, prvo je u Plzenju izvukao remi (1:1), pa na Topčiderskom brdu slavio (1:3) i eliminisao Miroslava Đukića i njegove izabranike u šesnaestini finala Lige Evrope. Od današnjih prvotimaca akteri tih 180 minuta bili su Nemanja Miletić, Danilo Pantić, Slobodan Urošević, Marko Jevtović i Saša Zdjelar.

Predstava za samo 1.000 gledalaca

U susret najavljenom relaksiranju pandemijskih mera, počev od ovog vikenda, domaćin je pokušao da kod vlasti Češke izdejstvuje korišćenje 50 odsto kapaciteta „Generali arene“, međutim, ta misija nije uspela, pa će meč posmatrati samo 1.000 navijača. I to isključivo Spartinih.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari