"I Španci su dobri košarkaši, ali nemaju to nešto što imaju Balkanci": Novinar Marke o Partizanu i podršci koju ima ove sezone 1Foto: Aleksandar Pavlović

Novinar španske Marke Euhenio Munjoz Fernandez se prvi put u životu našao u beogradskoj Areni na trećoj utakmici plej-of serije Evrolige u kojoj igraju Partizan i Real, a kako kaže u intervjuu za Danas to iskustvo nikada neće zaboraviti u životu.

Do skora nije mogao ni da zamisli da takva košarkaška atmosfera postoji u Evropi, a kako priznaje, još dugo će biti pod impresijom beogradskih utakmica.

Partizan vodi sa 2:1 u seriji, šta očekujete od nje?

Verujem da se serija može vratiti u Madrid. Real je možda pronašao način kako da dobije Partizan. Tavares je dominantan pod obručima i Alen Smailagić ne može da mu parira. To može da uradi Matijas Lesor, ali Tavares može i protiv njega da igra. Po meni, Partizanu fali Kevin Panter koji je košarkaš koji svojim stilom igre može da promeni tok utakmice. U stanju je da postigne mnogo poena na meču, uništi protivnika i reši utakmicu u korist svog tima. Očekujem veoma neizvesnu četvrtu utakmicu sa možda najmanje postignutih poena do sada u seriji. Partizan igra jako dobro, posebno mi se dopada odbrana koju igraju izabranici Željka Obradovića. U trećoj utakmici se Real dosta mučio u odbrani protiv raspoloženih igrača Partizana.

Kakav je utisak na Vas ostavila Štark Arena i atmosfera koju prave navijači u njoj? Da li ste nekada pre bili u njoj?

Nikada pre nisam bio u Areni u životu. Arena je neverovatna. Ja sam tom dvoranom u potpunosti oduševljen. U Španiji imamo mnogo drugačije dvorane od Arene. Manje su i možete da uđete i pet minuta pre utakmice u nju. Ovde se vrata Arene otvaraju tri sata pre početka utakmice, s razlogom. U Španiji takođe nema navijačkih grupa ni organizovanog navijanja, ima samo zastava na tribinama i to je sve. Veoma je sve to različito. Bio sam u Tbilisiju na jednom FIBINOM kvalifikacionom „prozoru“ sa reprezentacijom Španije i tamo je atmosfera uzavrela, međutim ništa se ne može uporediti sa Arenom. Sada mogu da razumem razliku u navijanju ovde i u Španiji. U Španiji je to samo sport, tačnije jedan od sportova, dok je u Srbiji to strast. Impresioniram sam podrškom koju ima Partizan sa tribina. U Španiji se košarka igra profesionalno i nakon utakmice se ide kući. Ovde je sve drugačije, navijanje pre i za vreme meča, utakmice se nižu jedna za drugom, kao da ih jedva iščekuju i igrači i navijači. Ovde ima tako puno emocija i zato i volim košarkaše koji dolaze sa Balkana: Marija Hezonju, Džanana Musu, Aleksu Avramovića, Zorana Dragića, Miloša Teodisića i ostale. Ti igrači su drugačiji. Imaju talenat, ali i karakter. I Španci su dobri košarkaši, ali nemaju to nešto što imaju Balkanci, tu odvažnost u igri zbog koje im se svi dive. Na primer, Rudi Fernandez je odličan košarkaš i sjajan šuter, uvek se bori u dresu Reala, ali nema taj šmek u igri kao neko sa ovih prostora.

Koliko Vam se dopada kako Partizan igra ove sezone? A Real? Možete li da uporedite te dve ekipe?

Real ima veliki problem. Ima dugačku klupu, ima i talenta u ekipi, ima i dobre igrače kao što su Hezonja, Musa, Vilijams-Gos, koji u svojim rukama imaju mnogo poena, ali trener Ćus Mateo nema neki prepoznatljivi sistem igre. Bez Tavaresa to je potpuno druga ekipa. Vensan Poarje ne može adekvatno da ga zameni i to je možda i najveći problem Real Madrida. Sada praktično sam Tavares treba da igra protiv Ledeja, Smailagića i Lesora i tu vidim veliki problem za “kraljevski” klub. Osim toga kao da Ćus Mateo veruje tek sedmorici ili osmorici igrača. Rotira samo toliko igrača na utakmici, iako ih ima duplo više na raspolaganju. Nema roticaju kakvu se očekivalo da će imati uoči sezone. U trećoj utakmici je na primer Ljulj igrao “na kašičicu”, a Rudi Fernandez ulazio u igru tek kada bi Adam Hanga imao problema sa faulovima. Lako se mogla zamisliti utakmica i bez njih dvojice na parketu Arene. Dakle kratka rotacija uslovljava mnoge igrače da igraju i po 35 minuta na utakmici, što je možda i previše.

Sa druge strane, Partizan me oduševljava kako igra. To je čista umetnost. Ima kvalitetne košarkaše u svom timu, iako nijedan od njih nije u kategoriji TOP 5 u Evropi, gde tu vidim Vasilija Micića, Vila Klajburna i Šejna Larkina na primer, ali i pored toga igraju perfektno. Imaju i najboljeg trenera u Evropi – Željka Obradovića. U obrani igraju veoma energično, trče mnogo i zato je Real i patio u trećoj utakmici praktično do poslednjeg minuta, ako ne i sekunda meča. Rekao bih da je odbrana njihov zaštitni znak. Mislim da u poenterskom smislu imaju veću podršku sa klupe nego Real. Panter sjajno predvodi tu ekipu koja ima snažan karakter. Partizan je ona ekipa koja ako se domogne fajnal fora može na istom da napravi pravi lom. Protiv njih je zaista teško igrati, pogotovo kada se radi o jednoj utakmici, a ne seriji gde još i imate vremena da ispravite neke vaše greške i slabosti.

Mislim da Realu fali još jedna istinska zvezda u timu pored Tavaresa, neko poput Vasilija Micića ili Fakunda Kampaca. Neko ko ima 25 poena u rukama i čija je forma konstantna.

Da li su Vas iznenadile dve pobede Partizana prethodne nedelje u Madridu?

Da, da, apsolutno jesu. Veoma su me iznenadile. Iskreno, nisam to očekivao. U Španiji se mnogo priča o Željku Obradoviću. Vodimo računa kako pričamo o njemu jer je reč o najboljem treneru u Evropi bez ikakve dileme. Poznajemo ga, znamo kako razmišlja, ali nas je ipak iznenadio i on i Partizan. U prvom meču je Real izgubio dosta lopti, a u drugom je pak gubio sa 15 poena razlike. To je tek bilo iznenađujuće za sve. Real može da izgubi, ali je u drugoj utakmici na delu bilo klasično razbijanje protivnika na delove. Bilo je sve to veoma komplikovano za Real. I jedno potpuno novo iskustvo. Panter je bio maestralan u obe utakmice, a Vilijams-Gos poprilično tih i neprepoznatljiv. Drugu utakmicu bismo mogli da opišemo i kao krajnje dominantnu partiju Partizana, nakon koje je srpski tim postao favorit da ode na fajnal for. Ta klupa Partizana je neverovatna. Izuzetno je mlada, a na parketu značajno ofanzivno i defanzivno doprinosi. Pre svih bih istakao Jama Madara i Alena Smailagića, a tu je i Tristan Vukčević koji je pre Partizana igrao za Real.

Kako komentarišete tuču između igrača pri kraju druge utakmice ove serije?

Mislim da je to tuča koja se desila na terenu, ne znam da li je možemo podvesti pod reč sportska. Zamisli da gubiš 15 poena razlike kod kuće. Sigurno si isfrustriran. Bilo je mnogo tenzija na parketu i Ljulj je posegao za nesportskim potezom. Tu su se onda umešali i drugi igrači i bilo je ono što se i desilo. Jabusele je zasluženo najstrožije kažnjen, jer snosi najveću krivicu u tom metežu. Jasno je da takva tuča ne sme nikada više da se ponovi na parketima širom Evrope, iako će uvek biti provokacija. Na kraju, videli smo prijateljski zagrljaj Željka Obradovića i Rudi Fernandeza, a i znamo da postoji obostrana ljubav između navijača Partizana sa jedne i Muse i Hezonje sa druge strane, tako da nema mesta nekom ratu u košarci. Košarka je sport gde je poslednja reč odnosno odluka sudijina i ako on kaže nesportska onda je nesportska, a igrači ne treba da preuzimaju njihove uloge na terenu i da sami među sobom rešavaju konflikte ili uzimaju pravdu u svoje ruke.

Da li mislite da su kazne pravedne?

Ne. Nisu pravedne. Nisu pravedne prema Partizanu. Isključeni su im iz serije najbolji igrači, a oni nisu započeli tuču. To nije u redu. Smatram da su trebali da budu kažnjeni, ali sankcije ne mogu nikako biti ovakve. Vidite, hajde da ne posmatramo Jabuselea uopšte. On se najgore poneo u tuči i dobio je kaznu kakvu je zaslužio. Onda imamo trojicu kažnjenih igrača i četiri utakmice suspenzije: Dek je kažnjen jednom utakmicom kao i Lesor, a Panter sa dve. To nije pošteno. Utakmice idu veoma brzo jedna za drugom pa se sad verovatno na to i zaboravlja.

Španska Marka je bila dosta oštra prema igračima Reala nakon te utakmice. Zamereno im je na ponašanju na istoj, a Ljulj je proglašen za glavnog krivca za nemile scene 100 sekundi pre kraja utakmice. Da li Vas je iznenadila takva reakcija lista u kome radite?

Nije me iznenadila, zato što i jesmo tu da ukažemo na sve loše što vidimo. Takvu tuču nikada nismo videli do sad u životu na košarkaškim terenima, ni u Španiji ni u evropskim takmičenjima. Osim toga reč je o ekipi koja svake sezone napada titulu i takvo ponašanje na parketu nije u duhu ove igre.

Koje ekipe vidite na fajnal-foru?

Barseloni ide jako dobro i već su obezbedili plasman na fajnal for. Radi se o izuzetno kompletnoj ekipi, koja je dobro popunjena na svim pozicijama. Međutim, imaju jednu slabost, a to je završnica utakmica. Možemo da kažemo da je to prava mašinerija, ali kada dođe do neizvesnog finiša utakmice, umeju da popuste pod teretom pritiska. Mislim da će Monako proći ekipu Makabija. Energetski mi izgledaju veoma dobro, fizički su možda i najmoćnija ekipa od svih takmaca u plej-ofu, imaju odličnog centra Donte Hola koji se perfektno razume sa Majkom Džejmsom. Izuzetno su opasna ekipa i u jednoj utakmici mogu da izbace bilo koga u Evropi. Po meni, ako uđu u svoj ritam, nijedna ekipa ne može da igra protiv njih izuzev Efesa, ali kako je Efes ispao, verujem da tim iz Kneževine ima velike ambicije u nastavku sezone. Ipak, moj prvi favorit za titulu je Olimpijakos. Saša Vezenkov igra na neverovatnom nivou, za mene je MVP ovogodišnje sezone Evrolige. Tomas Vokap je takođe značajan faktor u timu, a obožavam Šekila Mekisika i Ajzeu Kenana jer su u stanju da te „sprže“ pogođenim trojkama u seriji. Tu je i Kostas Slukas, pa je jasno da govorimo o izuzetno iskusnoj ekipi. Kada je reč o seriji Real – Partizan, mislim da je Partizan favorit i da ima 55% šanse da ode dalje. Vode sa 2:1 u seriji i igraju kod kuće i vraća im se u tim Matijas Lesor. Ono što je za njih problem je odsustvo Kevina Pantera, ali mislim da Egzum može da nadomesti njegove poene. Sa Egzumom na terenu igra Partizana je na mnogo višem nivou. Ipak i Real Madrid ima „oružje“ u svojim redovima, a tu pre svega mislim na Hezonju, Musu i Tavaresa, a u tim se vraća i Dek. Videćemo da li će se serija vratiti u Madrid. U svakom slučaju, mogu da vidim obe ekipe na fajnal foru.

Koja ekipa može da podigne trofej u Kaunasu?

Olimpijakos. Za mene su oni potpuno jasan i izraziti favorit. To je klub sa mnogo uspeha u Evroligi istorijski gledano i znaju kako se igra završni turnir za trofej. Nemaju nikakvih problema u grčkom šampionatu, imaju dovoljno „dugačku“ klupu i igraju jako dobro u Evroligi. Prošle godine su u Beogradu na fajnal foru igrali sjajno protiv Efesa u polufinalu, ali ih je Vasilije Micić potpuno razbio. Sada nema Micića ni Efesa u igri, pa prema tome očekujem mnogo od grčkog predstavnika. Imaju sve elemente potrebne za osvajanje titule, a uz to su veoma konstantni čitave sezone.

Za kraj, da li mislite da će biti ikakvih taktičkih iznenađenja u četvrtoj utakmici serije između Partizana i Reala?

Tavares će imati ogromnu minutažu. Verujem da će igrati više od 35 minuta. Bili smo na treningu Reala uoči treće utakmice i trenirao je normalno i kretao se odlično, iako je imao steznik i oko lista noge i oko kolena. Biće to veoma izjednačena utakmica. Real vidi priliku da vrati seriju u Madrid. Ipak, biće teško ponovo pobediti u Beogradu, ali oni veruju u glavi da to mogu da urade. Svakako da žele i da osvoje Evroligu ako se domognu fajnal fora. Očekujem da će Partizan biti veoma motivisan u ovom meču, tim pre što im se u ekipu vraća Matijas Lesor. To u potpunosti menja njihovu unutrašnu igru, pa će se sad Smailagić moći više izvlačiti spolja odakle je posebno opasan u šutu za tri poena. Takođe će imati svoju ulogu i u odbrani gde će dodatno umarati Tavaresa. Očekujem da u igri vidim i Tristana Vukčevića, makar na kratko. Imao je dobru rolu u trećoj utakmici, verujem da će mu Željko Obradović ukazati poverenje i večeras. Snaga Reala će biti oličena i u povratku Gabrijela Deka u tim, on je odigrao perfektnu prvu utakmicu u ovoj seriji kada je ubacio 24 poena. Ne verujem da će biti nekih taktičkih iznenađenja, a čini mi se da je blagi favorit Partizan jer igra na svom parketu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari