I sumnja bez dokaza je prestup 1Foto: Starsport

Priče o nameštanju utakmica opšte su mesto u srpskom fudbalu, u dogovaranja rezultata u korist jednog i na štetu drugog tima (preko sudija, pojedinaca iz ekipe, trenera ili članova uprava) veruju i o njima (ne) proverena saznanja imaju klubovi, mediji i navijači, ali najodgovorniji u fudbalskoj organizaciji ne čine ništa ili barem ne dovoljno da ih suzbiju.

Da je suprotno, Fudbalski savez Srbije bi, uz podršku Zajednice klubova Superlige i Prve lige, po potrebi i istražnih organa i sudstva, već sankcionisao, i to žestoko, zvanično upozorenje FK Novi Pazar da bi njegov meč sa Napretkom mogao biti završen u korist Kruševljana.

Bez obzira što je Danilo Grujić sa pomoćnicima pod Bagdalom tako profesionalno odradio svoj posao da su se Pazarci posle tog remija javno izvinili glavnom arbitru, FSS i celokupnoj javnosti, očigledno zadovoljni što su dizanjem buke pre potencijalno spornih 90 minuta sprečili eventualnu krađu za groš takmaca u surovom „ratu“ gomile superligaša protiv ispadanja.

Uz to, uvereni da ne bi trebalo da snose ikakve posledice za izrečenu sumnju, samo zato što nisu imenovali one što bi mogli da im spakuju poraz.

– Kao dugogodišnji sportski radnik smatram da u postupcima i radnjama FK Novi Pazar pred utakmicu sa FK Napredak, ima elemenata za podnošenje disciplinske prijave i otvaranje postupka. I to na osnovu člana 87 Disciplinskog pravilnika FSS, koji se odnosi na davanje izjava i saopštenja u vezi sudija i suđenja, tj. generalno  regularnosti takmičenja. U tom smislu, očekujem uskoro odgovarajuće delovanje Zajednice klubova Superlige – kaže za Danas predsednik Disciplinske komisije FSS Ivan Nikolić.

Ni u sedištu superligaša nemaju dilemu oko toga da FK Novi Pazar mora biti procesuiran zbog prejakih reči puštenih u etar.

– Sačekao sam da prođu poslednje ovogodišnje kolo prvenstva i jedan zaostali meč da bih ove nedelje napisao prijavu protiv FK Novi Pazar. Propisi i zdrava logika me obavezuju na to, da se ovakve stvari ne bi ponavljale i postale uobičajene. Da ne bismo došli do toga da svaki klub, na par glasina ili neproverenih saznanja o mogućim nedozvoljenim radnjama, na ovaj nesvakidašnji način vrši pritisak na sudije – navodi za naš list direktor Zajednice klubova SLS Aleksandar Pivić.

Na raspolaganju su novčane kazne ili u najgorem slučaju (po „optužene“) zabrana vršenja funkcija u određenom periodu.

Što je očigledno nedovoljno, jer kada bi postojala opcija oduzimanja bodova za ovu vrstu prestupa, a ista bila revnosno primenjivana, bez obzira na ime grešnika i jačinu kluba, možda bi se manje pričalo o nameštanju, bez dokaza za isto. A, to bio početak kraja stvarnih mutnih radnji u našem fudbalu.

Upotreba člana 87

„Igrač, trener, odgovorni funkcioner kluba, član rukovodstva kluba i Saveza, koji daje izjave u sredstvima informisanja o suđenju, kazniće se: novčanom kaznom; zabranom igranja, odnosno, vršenja funkcije u trajanju do šest meseci; a u težim slučajevima do godinu dana“, glasi paragraf u Disciplinskom pravilniku FSS po kom bi trebalo da se „sudi“ upravi kluba iz Novog Pazara, zbog najave nameštaljke na meču u Kruševcu.

Početi od „večitih“ i Saveza

Čak i ovakve kakve su sada, propisane sankcije za otvoreno dovođenje u pitanje regularnosti takmičenja putem medija ili društvenih mreža dobiće na težini tek kada vrhuška FSS i zaštitnici Crvene zvezde, Partizana i rukovodstva nacionalnog Saveza (van sporta) dozvole da večiti rivali i krovna organizacija snose kolektivnu ili pojedinačnu odgvornost za svaku nedokumentovanu optužbu za nameštanje, na račun sudija ili konkurencije, odnosno bilo koju drugu vrstu pritiska na arbitre. I, još bolje, kada policija i sudstvo bez pardona počnu da proveravaju navode igrača, trenera i članova uprava (naročito, poslednjih). Sve do tada će sloboda govora biti alibi za prljave obračune svih vrsta i loš pokazni primer „malima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari