Iako uskoro puni 39 godina, Rodžer Federer namerava još da igra tenis 1Foto: EPA-EFE/GEORGIOS KEFALAS

Ako ikome u svetu muškog tenisa idu u prilog višemesečni prekid i prilično neizvestan nastavak aktuelne sezone onda je to Rodžer Federer, jer je i pre toga ispao iz „koloseka“ zbog zdravstvenih problema, pa mu neigranje turnira ne krnji bodovni saldo i ne spušta ga sa četvrtog mesta ATP liste.

– Radim na svojoj rehabilitaciji i cilj mi je da budem 100 odsto spreman u decembru ili januaru, kako bih mogao da se takmičim cele 2021. godine – kaže legendarni Švajcarac, očigledno odlučan da za još najmanje 12 odloži odlazak u penziju, koju ljubitelji „belog sporta“ i mediji već neko vreme čekaju.

Osvajač rekordnih 20 grend slem titula tvrdi da mu nije bitno kada, protiv koga i gde će da odigra poslednji meč.

– Ne verujem u bajkovite oproštaje, jer je veoma lako pogrešiti. Da sam hteo takav kraj povukao bih se nakon što sam pobedio Nadala u pet setova u Australiji 2017. I da sam pobedio Đokovića prošle godine na Vimbldonu (propustio dve meč lopte na servisu u petom setu prim. aut.) takođe se ne bih tada penzionisao.

Mnogi bi na njegovom mestu uveliko uživali u životu bez treninga, konstantnih putovanja i psihofizički zahtevnih borbi za poene, bodove i vredne novčane nagrade, ali on se izgleda još nije zasitio udaranja žute loptice.

Iako sve teže osvaja jake turnire i već neko vreme egzistira u senci dva večita rivala – prvog reketa sveta Srbina Novaka Đokovića i drugoplasiranog u ATP poretku Španca Rafaela Nadala.

– I dalje postoje stvari koje želim da uradim. Ove godine ću imati 39, naredne 40. Suludo mi je kada pomislim da putujem po Turu više od 23 godine. Sve se desilo veoma brzo. Uživao sam i sada mi deluje da su juniorski turniri bili pre pet godina, a u stvari su bili pre 25. Srećan sam što i dalje gajim strast prema tenisu i igranju – objašnjava Federer, inače rešen da se posle oporavka od operacije kolena celu 2021. takmiči, a onda odluči šta dalje.

Sepi: Mogao bi da igra do 50.

Italijan Andreas Sepi spade u one Federerove kolege koje bi volele da ovaj što duže ostane na terenu i veruje da to nije nemoguće.

– Mislim da je lepo videti nekog kao što je on ko želi da igra dokle god može. Rodžer obožava ovaj sport i dalje ima veliku želju da igra i dokazuje se. Ako njegovo telo izdrži, verujem da može da igra i sa 50 godina – smatra 36 godina star teniser sa Apenina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari