Ibrakadabru nažuljala klupa 1Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Zlatan Ibrahimović više ne „stanuje“ na „Old Trafordu“. Višenedeljne glasine o rastanku jednog od najvećih golgetera današnjice i slavnog Mančester junajteda dobile su zvaničnu potvrdu u sporazumno raskinutom ugovoru, obnarodovanom u kratkoj poruci na klupskom Tviter nalogu.

Kao da je puštena alternativa prve alternative u napadu „crvenih đavola“, a ne glavna „haubica“ prošlosezonskog osvajača engleskog Liga Kupa i Lige Evrope, strelac 28 pogodaka od transfera leta 2016. godine do povređivanja kolena aprila 2017.

– Svi u klubu želimo da zahvalimo Zlatanu na doprinosu koji je dao timu i poželimo mu sreću u budućnosti – poručeno je iz „teatra snova“ čuvenom Ibrakadabri, na šta je ovaj reagovao sličnom formalnošću uobičajenom na ovakvim oproštajima.

– Lepe stvari imaju kraj, pa je tako došlo vreme za odlazak iz Junajteda posle dve fantastične sezone. Hvala klubu, navijačima, igračima, treneru, upravi i svima koji su sa mnom delili deo istorije – uzvratio je Ibrahimović preko iste društvene mreže.

I tako je formalno stavljena tačka na jednoipogodišnji „brak“ poznatih, iako se činilo da će ova zajednica potrajati najmanje do kraja ugovora.

– Oduševljeni smo što ćemo ga opet imati i što ćemo imati njegovo iskustvo i ambiciju. Posle doprinosa koji nam je dao prošle sezone, zaslužio je da mu ukažemo poverenje. Bićemo strpljivi u iščekivanju njegovog povratka na teren, drago nam je da se oporavlja dobro i znam da će biti ogromno pojačanje za nas u drugom delu sezone – izjavio je prošlog avgusta trener Mančestera Žoze Murinjo povodom produžetka saradnje za 12 meseci, a onda nešto slično ponovio ovog januara.

– Ne možemo da zaustavimo vreme, ali ono mnogo znači fudbalerima. I Zlatan to zna. Zna da se bliži kraj njegove karijere na vrhunskom nivou, ali njegov san i želja su da taj deo završi baš u Mančester junajtedu. Moram da ponovim ono što on naglašava, da želi da bude koristan meni i timu, a ja smatram da on to može. Samo mora da bude zadovoljan svojim kolenom, svojim stanjem i sve će biti u redu. Kao vođa u svlačionici i na terenu – rekao je tada portugalski stručnjak.

Zato vest o odlasku najboljeg fudbalera Švedske svih vremena zvuči pomalo iznenađujuće, ne i sasvim, jer su i on i „crveni đavoli“ imali razloge za „raskid“.

Sa samo sedam nastupa u tekućoj sezoni njemu se nije više grejala klupa, pogotovo što se šuška da je rad da prekine reprezentativnu penziju i zaigra za Švedsku na predstojećem Svetskom prvenstvu, a njima se nije više plaćalo 21 milion evra godišnje, a da nisu sigurni da li će i kada biti u top formi. Što sve ide na ruku LA Galaksiju, čija uprava odavno pokušava da ga privoli da krene putem Dejvida Bekama, Stivena DŽerarda, Robija Kina, Bastijana Švajnštajgera i drugih zvezdi evropskog fudbala, koji su u zenitu ili na kraju karijera zapucali u Sjedinjene Američke Države i MLS ligu. Na radost ljubitelja sokera, a na žalost obožavaoca njegovog sjajnog osećaja za gol, fantastičnih šuteva, snažnih duela sa čuvarima, neobičnog radovanja i narcisoidnih izjava, zbog čega mu je jedan navijač sada već bivšeg kluba u jeku spekulacija o njegovom odlasku prošlog leta ponudio svoju ženu da spavaju samo da ne napusti ostrvskog velikana.

Ibrahimović ostavlja bogatu zaostavštinu i statističarima, koji su mu izbrojali 34 trofeja, od čega čak 11 nacionalnih titula, (redom) osvojenih u Holandiji, Italiji, Španiji, Francuskoj i Engleskoj. Ibra je uspeo što nije niko pre njega – da za sedam klubova odigra makar jedan meč u Ligi šampiona, kao centarfor Intera, Ajaksa, Juventusa, Barselone, Milana, PSŽ-a i Mančester junajteda, a da pri tome nijednom nije podigao „ušati pehar“.

Kapelo: Nije znao da šutne

– Kada je stigao u Juventus nije znao da šutne loptu. NJegov menadžer mi je tada rekao da je izrazito snažan i da golmanima lomi ruke. Odgovorio sam mu da Zlatan jedino što lomi jesu prozori teretane. Ubrzo je Zlatan svaki dan vežbao udarce koje je sa godinama usavršio. U Ajaksu su smatrali da Zlatan nikada neće izrasti u dobrog igrača. Juventus je napravio sjajan posao i kupio ga za 16 miliona evra koje je isplatio u četiri rate, a tadašnji sportski direktor Lučiano Mođi doveo ga je u red. Ostalo znate – ispričao je svojevremeno poznati italijanski stručnjak Fabio Kapelo, Ibrin šef u vreme njegovih početaka u Seriji A, koji ga mnogo više ceni od eks Barseloninog trenera Žozepa Gvardiole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari