Igra brojeva oko Piksija 1Foto: Starsport/Peđa Milosavljevic

Potencijalni dolazak Dragana Stojkovića Piksija na čelo reprezentacije Srbije postala je igra brojeva.

Broje se dani do prvog meča „orlova“ u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, broje se i dani koliko je dugo Srbija bez selektora, broje se pare koje bi navodno Piksi kao budući šef struke nacionalnog tima trebalo da zaradi, a od pre dva dana broje se i bonusi koje će zaraditi ako ekipu uspe da odvede u Katar.

Prethodni selektor, Ljubiša Tumbaković, otpušten je pre 57 dana, a do prvog meča novog, još uvek NN selektora, ostalo je još samo 42 dana. Srbija će 24. marta započeti kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kataru, a u Beograd će u razmaku od tri dana doći dva najjača rivala u Grupi A – Irska i Portugal.

Upravo bi ta dva meča u mnogome mogli da odrede dalju sudbinu „orlova“ u ovim kvalifikacijama, a time možda odmah zapečate sudbinu novog selektora.

Mnogi iz fudbalske struke smatraju da je nemogućnost uigravanja taktike na barem dva prijateljska meča, uz nezgodan raspored po kome se već u Beogradu mogu izgubiti dve utakmice, glavni razlog zašto su mnogi kandidati odbili ponuđene „avione i kamione“ za klupu Srbije.

Odbacio je i Piksi mogućnost da će biti selektor u svom poslednjem zvaničnom obraćanju javnosti prilikom gostavanja na kablovskoj televiziji K1 uoči Nove godine.

Zagolicao je tada maštu javnosti rečenicom: „da sam selektor sigurno bih odveo reprezentaciju u Katar“, ali i dodao da bi „iskreno i ozbiljno svi morali da ga žele na klupi Srbije da bi prihvatio“, što za sada po njegovom mišljenju nije slučaj. Međutim, za FSS izgleda „ne“ ne znači „ne“, nego nešto drugo, što verovatno po njihovom mišljenju verovatno do početka kvalifikacija može da se pretvori u „da“.

Tako u javnost već danima dospevaju različite informacije o plati Piksija na mestu selektora, kao da je već prihvatio tu funkciju.

Poslednja u nizu je objava Sportskog žurnala po kojoj će selektor zarađivati 50.000 evra mesečno, odnosno 600.000 godišnje, što će ukupno biti 1,2 miliona evra za dve godine (mada se kvalifikacije završavaju već u novembru).

Piksi bi navodno dobio i dodatni bonus od milion evra ukoliko bi uspeo da Srbiju odvede u Katar.

Ranije je javnost, iz drugih izvora, imala priliku da sazna i da će Piksi navodno dobijati od 800.000 do milion evra godišnje.

Ako para vrti gde burgija neće, što bi navodno trebalo da nam govore poruke o plati selektora koje iz FSS cure pažljivo odabranim medijima, onda Piksi nema šta da čeka i čudno je da još juče nije prihvatio ponudu.

Međutim, izgleda da je realnost malo drugačija, da ne kažemo surovija, i da odluka o prihvatanju posla u razularenoj atmosferi koja vlada u nacionalnom timu i oko njega nije baš tako jednostavna.

Sve iznete ponude koje navodno stoje pred Piksijem su još uvek znatno manje od novca koji mu i dalje redovno uplaćuje na račun kineski klub Gvangžu R&F. Srpski strateg i Gvangžu rastali su se još prošle godine, ali će na njegov konto do kraja godine leći još oko tri miliona evra ukoliko ne prihvati novi angažman.

Zato javnost ne može da se zapita koji bi bio motiv Piksija da se odrekne potencijalne zarade od kineskog kluba koja će mu po sili ugovora pripasti ukoliko još neko vreme ne bude radio ništa.

Rizik je po toj računici mnogo veći od dobiti. Da je reprezentacija u rasulu svedoči i nedavno, takođe čudnim kanalima procureli, izveštaj bivšeg selektora Ljubiše Tumbakovića.

U njemu se spominju nediscplina i nedovoljno zalaganje igrača, kao i to da je morao da ispočetka da gradi takozvani kult reprezentacije, koji nije trebalo nikada ni da iščezne iz nacionalnog tima.

Dok se Piksi dalje bude premišljao (ako prvo „ne“ zaista nije i konačno), vreme će da nastavi da leti, a do objavljivanja spiska reprezentativaca za mečeve protiv Irske i Portugala ostalo je manje od mesec dana.

FSS je navodno odlučio da Piksija čeka do polovine februara, a to bi prema kalendarskog računici trebalo da bude tačno u nedelju. Pošto su svi prethodni rokovi, od 14. decembra, Nove godine, pa kraja januara, lagano probijeni, ne bi bilo iznenađenje ni ako narednog ponedeljka ne saznamo ime novog selektora.

Ustvari bi mnogo veće iznenađenje bilo ukoliko bi dobili selektora pre kraja ove nedelje.

Od Kineza (sve) zavisi


Dragan Stojković Piksi će prema nezvaničnim saznanjima Danasa narednih dana imati sastanak sa čelnicima Gvangžu R&F sa kojima će pregovarati o mogućnostima za raniji raskid ugovora.

Ukoliko Kinezi prihvate da mu ipak isplate deo novca koji bi dobio ukoliko ne bi prihvatio ni jedan angažman pre kraja godine, onda postoji mogućnost da ponovo pregovara sa Fudbalskim savezom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari