Igrač koji vredi za dvojicu 1Foto: Prvoslav Lešević

Treće mesto u regularnom debitantskom superligaškom vojevanju prošle sezone, peto u plej-ofu, Armin Kaltak sa 165 golova golgeter lige i sa 58 plej-ofa. To su najvažnije činjenice vezane za najveći uspeh u istoriji novopazarskog rukometa.

Kako u zapisnicima ne postoji rubrika koja se tiče asistencija ili zaustavljenih protivničkih napada to znači da brojkama nije moguće predstaviti razmere doprinosa nekih drugih igrača. Pre svih, srednjeg ili levog beka Zlatka Rakića (31), jednog od dvojice lidera tima, uz Petra Žujovića. Momak iz Glibovca, sela udaljenog četiri kilometra od Smederevske Palanke, za skoro 3 godine koliko je u Novom Pazaru sa ekipom je prošao sve, opstao je u Super B ligi, kao prvak otišao u Superligu, u njoj bio treći i peti, trenutno je samo treći, jer je uz nešto malo više sreće Novi Pazar mogao da bude i lider elite. Koliko je sveprisutan u igri ponekad se stiče utisak da su na terenu dvojica Rakića. Stena u odbrani, munja u napadu, organizator i realizator, Zlatko Rakić završio je prošli plej-of kao deseti najbolji strelac lige sa 41 golom, u tekućem posle šest kola je na brojci od 26 golova.

Rukometna javnost Zlatka Rakića je upoznala 2013. godine nakon plasmana Morave iz Velike Plane u Superligu?

– Kao klinac počeo sam u privatnom klubu Vučko u Palanci, nastavio u seniorskom sastavu Palanačkog kiseljaka, odakle zajedno sa trenerom odlazim u Moravu iz Velike Plane. S Moravom sam ušao u Superligu, iz nje ispao, pa se ponovo vratio. Iz tog tima osim mene nikoga više nema u elitnoj ligi. Većina Jagodinaca vratila se u svoj grad i sad pokušavaju da nešto naprave u Super B ligi.

U jednom trenutku u vašem životu pojavila se i Metaloplastika?

– Na poziv pokojnog trenera Slavka Novakovića pre desetak godina sa Šapčanima, i to igračima do 21 godine, odlazim na turnir u Kretej, bivši klub slavnog Mileta Isakovića. U Francuskoj igram kao levo krilo, što je bila moja prvobitna pozicija i u finalu dajem 9 golova iz devet pokušaja. Po povratku nismo uspeli da se dogovorimo, pa na jednoj Moravinoj utakmici u momentu kad smo bili sa igračem manje trener odluči da me prekomanduje na mesto srednjeg beka. Više poziciju nisam menjao.

Te 2013. godine u Mini ligi za ulazak u Superligu pored Spartak Vojputa, BASK-a, Planinke, Mokre Gore i Proletera, rivali su bili Novi Pazar i Morava. Spartak i Morava su otišli u Superligu, jesu li još u kakvom sećanju ti dueli?

– Baš je bilo bučno, navijalo se i mi se nismo snašli, izgubili smo, ako se ne varam, šest razlike. U revanšu smo pobedili sa plus sedam.

Velika Plana je znala da vam se oduži?

– Nikada nisam bio sportista godine Smederevske Palanke, Velike Plane jesam. Ukazali su mi veliku čast.

Početak 2017. godine vezan je za dolazak u Novi Pazar?

Kroz utakmice sa Spartakom u Superligi upoznajem Armina Kaltaka, koji je jedno vreme igrao u Subotici. On je već bio u Pazaru. Kako su Pazarci tražili pojačanja, setio me se i ja i pored poziva tada superligaša Sloge iz Požege dolazim u Novi Pazar. Sa Kaltakom sam postao veliki prijatelj, dugo smo delili sobu, a čujemo se redovno i danas kada on odlično igra u švedskom drugoligašu Vinslevsu.

Svi najveći uspesi novopazarskog rukometa vezani su za ime Zlatka Rakića?

Sad sam već starosedelac. Odnedavno su uz mene i supruga Milica i ćerka Mina. Sve je mnogo lakše. Sad mi se čini da čitav život živim u Pazaru. U početku nije bilo tako, ali bilo je rezultata. Prvo smo ostali u Super B ligi, pa izborili Superligu i plej – of. Od igrača sa strane osim mene za sve to vreme u klubu je i Aleksa Milošević. Kad smo sa samo dva nerešena, bez poraza, izborili elitnu ligu ona nije bila cilj.

Da li je onda ulazak u prošlosezonski plej-of nešto što se planiralo?

– Verovali ili ne – nije. Loše smo počeli kod trenera Nedeljka Jovanovića, onda nas je preuzeo Nedeljko Matić, tad je sve krenulo. S njim, kasnije i Hasanom Memićem dolazimo tamo gde se iskreno nismo nadali da ćemo stići.

Koje su osnovne razlike između sadašnjeg sastava Novog Pazara i onog koji je ostavio tako dobar utisak prošle sezone?

– Nismo dugo zajedno da bih mogao da dam valjanu ocenu trenutnog tima. Za sada nam dobro ide. Možda, zato što smo kratko zajedno prednost dajem timu iz prošle sezone, što ne znači da će ta ocena ostati na snazi i za koji mesec.

Šta Novom Pazaru nedostaje da bi bio i kandidat za titulu?

– Vojvodina je daleko ispred svih, Dinamo je jak, odlična je i Metaloplastika. Verovali smo da po imenima i Proleter, sa Rnićem i Elezovićem, može mnogo, što izgleda neće biti slučaj. Imamo odličan tim, napadački dosta dobro pokriven, fale nam odbrambeni igrači. Nije dobro što smo od favorita Železničara i Dinamo, u Nišu i Pančevu izgubili u finišu, ali pokazali smo da možemo i sa njima da igramo.

Koliko je realno da se kroz prvenstvo ekipa domogne, bar Čelendž kupa?

– Ništa nije nedostižno kad se sve kockice poslože.

Vorkapić broj 1

Zlatko Rakić nema dilemu kad se povede reč o najboljem igraču Arkus Superlige, kao i igraču koji dominira na njegovoj poziciji: ,,To je Vukašin Vorkapić iz Metaloplastike, mada ne treba zanemariti kvalitete novog reprezentativca Jovice Nikolića iz Vojvodine, a što se tiče beka po mom ukusu, to bi mogao da bude Marko Milosavljević iz Železničara 1949″ – kaže Rakić.

Rani rastanak od Vranješa

Zanimljivo je i Rakićevo mišljenje o stagnaciji reprezentativne selekcije Srbije: ,,Čini mi se da smo se brže nego je trebalo rastali od selektora LJubomira Vranješa. Dopala mi se njegova vizija rukometa, pošto i sam preferiram drugačiji rukomet, sa brzim centrom, koji u našoj ligi nije lako igrati s obzirom da u ekipama mnogo igrača na terenu provede svih 60 minuta. Vranješ je mogao da nas vrati u vrh svetskog rukometa, siguran sam – smatra Rakić.

Izmakao trijumf u derbiju

Još jedan veliki meč odigrali su Novopazarci i opet kao u Nišu poklekli su u završnici, Novi Pazar : Dinamo 28:27 (15:14). Lider prvenstva i favorit Dinamo u svom ,,Strelištu“ retko gubi bodove. Novi Pazar se našao na korak od podviga. U 54. minutu momci Hasana Memića bili su nadomak trijumfa, vođstvo od 25:24 nisu uspeli da zadrže, ali su još jedanput potvrdili da će u ovom prvenstvu igrati veoma važnu ulogu. Iako oslabljeni bez dva veoma važna igrača, organizatora igre Žujovića i levog krila Markovića, uspeli su da se vrate iz minusa od 4 gola posle pet minuta igre u drugom poluvremenu. U pobedničkom sastavu Dimitrijević i Barudžić postigli su po sedam golova, Savić 6. Samo petorica igrača bili su strelci za Novi Pazar: Milošević 8, Banduka 8, Davidović 5, Rakić 4 i Sefović sa dva pogotka. Zbog prijateljskih utakmica reprezentacije Srbije sa Austrijom i Slovenijom prvenstvo se nastavlja 30. oktobra, Novi Pazar će biti domaćin Kikindi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari