Igračice dobro podnose pritisak 1Ilustracija Foto: BETA/FIVB/DS)

Više od deceniju je ženska odbojkaška reprezentacija Srbije spremana za ovo što je sada, a to je velesila u planetarnim srazmerama, pa jedno više polufinale velikog takmičenja dođe kao sasvim normalna stvar i očekivan epilog enormnog kvaliteta, sistemskog rada i iskustva.

U ovom slučaju na prvenstvu Evrope, jer su selektorski tvorac svih uspeha Zoran Terzić i njegove izabranice na završni turnir stigli kao osvajači prethodnog EP i poslednjeg šampionata sveta.

Zato su naše dame blagi favoriti i u sutrašnjem polufinalu sa Italijom, što, opet, ne mora ništa da znači, s obzirom da rivalke imaju trofejnu reputaciju i ambiciju da stanu „na rep“ olimpijskim viceprvakinjama od pre tri leta.

– Italijanke igraju dobro na celom šampionatu. Istina, nisu još imale nijedan težak ispit, pa ćemo videti kako će protiv nas da funkcionišu. Što se nas tiče, spremićemo devojke na pravi način za ovu utakmicu. Moraju da shvate da igramo dva meča podjednako važna. Bez obzira na to što smo evropski i svetski šampioni, svaka medalja na Evropskom prvenstvu je uspeh – kazao je posle rutinske eliminacije Bugarske šef stručnog štaba našeg tima, uz napomenu da se igračice za sada uspešno nose s rezultatskim pritiskom.

– Jeste teško, igračicama pre svega. One su svesne očekivanja, kako su ispraćene u našoj zemlji od ljudi iz odbojke i van nje. Znaju da svi priželjkuju u najmanju ruku finale i da ovakve utakmice dobiju 3:0, jer ako izgubimo set, onda je katastrofa. To donosi pritisak i nije lako, ali se za sada devojke bore sa tim na pravi način. Mirne su u glavi i razmišljaju samo o utakmici koja sledi. Imaju dosta iskustva i pameti i siguran sam da te stvari ne utiču na njih na terenu – s debelim pokrićem hvali svoju ekipu Terzić, poznat i po beskompromisnom insistiranju na maksimalnom davanju na terenu i otvorenoj kritici čak i najsitnijeg opuštanja.

Čega je naravno bilo i na tekućem EP, međutim Tijana Bošković i ostale su uvek bile prave u ključnim momentima, pa polufinale dočekuju bez ijednog poraza i s realnim šansama da, ako budu imale svoj dan, uđu u svoje četvrto evropsko finale.

Parovi polufinala

subota

Srbija – Italija 16.00

Turska – Poljska 18.30

nedelja

meč za 3. mesto 16.00

meč za 1. mesto 18.30

* Prenose utakmica obezbedili su Arena sport i RTS.

Polufinalisti sa mnogo trofeja

U četvorci preostaloj u borbi za tron najviše evropskih medalja ima Poljska – čak 11. I to: dve zlatne (2003, 2005), četiri srebrne (1950, 1951, 1963, 1967) i pet bronzanih (1949, 1955, 1958, 1971, 2009). Sledi Italija, s dva prva mesta (2007, 2009), dve vicetitule (2001, 2005) i isti broj trećih pozicija (1989, 1999). Učinak Turkinja je skromniji – jedno srebrno (2003) i dva bronzana odličja (2011, 2017).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari