Infantino (FIFA) predložio najstrože mere za rasizam na utakmicama 1Đani Infantino. Foto: EPA/STRINGER

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Đani Infantino predložio je danas automatsko oduzimanje bodova ekipama čiji navijači budu širili rasizam tokom utakmica.

Na jučerašnjoj utakmici u Italiji navijači Udinezea vređali su golmana Milana Majka Menjana na rasnoj osnovi, dok su fudbaleru Koventrija Kejsiju Palmeru isto učinili navijači Šefilda venzdeja u Engleskoj.

„Pored procesa u tri koraka (utakmica zaustavljena, utakmica ponovo zaustavljena, utakmica prekinuta) moramo da automatski upišemo poraz ekipi čiji su navijači počinili rasizam i uzrokovali prekid meča. Suspenzije stadiona i krivične prijave rasistima,“ rekao je Infantino, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

On je rekao da Fifa i fudbal pružaju punu podršku i solidarnost žrtvama rasizma kao i bilo kog oblika diskriminacije uz poruku: „Jednom zauvek: Ne rasizmu. Ne bilo kom obliku diskriminacije“.

Rekao je da su događaji u Udinama i Šefildu potpuno odvratni i neprihvatljivi i da igrači pogođeni tim incidentima imaju njegovu punu podršku.

„Potrebno nam je da svi relevantni akteri preduzmu akciju, počevši od obrazovanja u školama kako bi buduće generacije shvatile da ovo nije deo fudbala ili društva,“ naveo je prvi čovek Fife.

Igrači Milana su napustili teren kada je njihov golman začuo sa tribina oponašanje majmuna upućeno njemu.

„Ovo ne bi trebalo da postoji u svetu fudala, ali nažalost već dugi niz godina se ponavlja“, izjavio je posle utakmice Menjan.

Napomenuo je da pored svih kamera i kazni „moramo još nešto da uradimo kako do ovakvih scena ne bi dolazilo jer ovako ne može da se igra“.

Bivši napadač Arsenala Jan Rajt podržao je izlazak sa terena igrača Milana i rekao da svi timovi treba to da urade u takvim situacijama.

Nakon incidenta u Šefildu Palmer je izjavio da je skeptičan po pitanju promena u fudbalu povodom rasizma.

„Ja sam crn i ponosan i odgajam svoje troje dece da budu isti. Biću iskren, osećam da se stvari nikada neće promeniti, koliko god se trudili“, rekao je Palmer.

On je dodao i da nekoliko navijača koji oponašaju majmune ne definišu ostatak grupe i da ceni ljubav i podršku koju je dobio od navijača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari