Na pomolu nezapamćen zemljotres u fudbalu: FIFA preti da će izbaciti Brazil iz svih takmičenja 1Ednaldo Rodrigeš. Foto: EPA-EFE/Isaac Fontana

 

Međunarodna fudbalska asocijacija (FIFA) upozorila je Fudbalski savez Brazila da će izbaciti reprezentaciju ove zemlje iz svih takmičenja zbog odluke suda u Rio de Žaneiru da smeni sadašnjeg predsednika FSB Ednalda Rodrigeša.

FIFA smatra da je ova presuda mešanje „treće strane“ u odluke fudbalske organizacije, što po propisima nije dozvoljeno i sa sobom nosi suspenziju reprezentacije, klubova i svih službenih lica povezanih sa FSB.

Rodrigeš je smenjen 7. decembra, zato što su utvrđene neregularnosti prilikom njegovog izbora za predsednika 2021. godine, a njegov mandat traje do 2026.

Sud je, takođe, naložio da se izbori za novog predsednika sprovedu u roku od 30 dana.

Rodrigeš je na ovu funkciju postavljen umesto Rožerija Kabolka, koji je optužen za seksualno uznemiravanje, a sa mesta predsednika FSB smenjena su i trojica njegovih prethodnika, Rikardo Tešeira, Hoze Marija Marin i Marko Polo del Nero, svi zbog korupcije,

FIFA je saopštila da će 8. januara poslati svoju delegaciju u Brazil na pregovore, a ako do tada bude izabran novi predsednik suspendovaće FSB.

Smenjeni predsednik je bio glavni zagovornik ideje da trener Reala Karlo Ančeloti preuzme reprezentaciju Brazila, kao i da se 2027. u ovoj zemlji održi Svetsko prvenstvo za fudbalerke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari