Inkredibile - gol glavom izvan šesnaesterca u Seriji A: De Silvestri kao Platini, Maradona, Gatuzo... 1Foto: Fonet/AP

Bolonja se dobro drži u italijanskom fudbalskom prvenstvu.

Postigla je drugu uzastopnu pobedu kod kuće, kojom je krunisala bod s „Meace“ u prošlom kolu, osvojen i uprkos Interovom vođstvu s 2:0 (2:2). Zauzima osmo mesto i može nadalje da se upusti u borbu za kartu za evrokupove (poslednji put učesnik trećeg kola Kupa UEFA 1999, ispala protiv potonjeg osvajača Galatasaraja).

Na stadionu „Renato Dal Ara“ savladan je i Frozinone u devetom kolu – 2:1. Pobeda se nazrela u 22. minutu, kada je desni bek Lorenco de Silvestri, tri minuta posle prvog Bolonjinog pogotka koji je postigao Škot Luis Ferguson, udvostručio prednost na efektan način. U padu je zahvatio odbijenu loptu glavom s dvadesetak metara, koristeći za svoj podvig napuštenu mrežu jer se gostujući golman zateturao u šumi igrača u svom šesnaestercu.

 

Neobičan gol, s udaljenosti iz koje se deluje nogom, redak je primer i u Seriji A. Prethodni takav igrom slučaja pao je na San Siru 14. maja 2011. Dao ga je Milanova uzdanica Đenaro Gatuzo u pobedi protiv Kaljarija s 4:1.

U svojoj prvoj sezoni u Juventusu, 1982/83, francuski as Mišel Platini je bio najbolji strelac bjankonera u ligi sa 16 golova. Glavom je izvan protivničkog kaznenog prostora pronašao lopti put do mreže u utakmici s Avelinom 13. marta 1983. u Torinu (4:1).

Mnogo veći značaj imao je pogodak Napolijeve prve violine Dijega Maradone 27. novembra 1988. jer je postignut u derbiju s Milanom na San Paolu, nedugo iza čuvenih okršaja rosonera s Crvenom zvezdom u drugom kolu Kupa šampiona po beogradskoj magli i sutradan kad se ona podigla. I u duelu u Napulju domaćin je pobedio u kalču s 4:1, a jedan od najboljih fudbalera svih vremena je bio prvi strelac na meču.

Vešto je izbegao ofsajd-zamku. Lopta je poskočila ispred njega na oko 25 metara od gola. Milanov golman Đovani Gali mu je uveliko išao u susret, ali ga je dovitljivi Maradona, iako omalen rastom, prebacio glavom i kretanje lopte ka praznom golu je bilo nezaustavljivo.

Na meču Verona – Kremoneze (1:1) sledeće godine istakao se Maradonin zemljak Gustavo Dezoti, napadač gostiju. Igrač, koga pamtimo kao poslednjeg strelca za reprezentaciju u penal-seriji protiv Jugoslavije u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Italiji 1990 (zatim je Serđo Gojkočea odbranio šut Faruka Hadžibegića), reagovao je vrsno punim čelom zahvativši sa oko 17 metara ne odbijenu loptu nego reski centaršut. Imalo je to silinu udarca nogom.

Jedan takav gol je pao i u milanskom derbiju. U drugom delu sezone, kad je domaćin formalno bio Milan, Inter je 18. marta 1990. pobedio s 3:1. Neroazure je u vođstvo doveo italijanski napadač Aldo Serena. Na dugu loptu s drugog kraja igrališta nadskočio je na ivici šesnaesterca i Milanovog kapitena Franka Barezija i golmana Andreu Pacaljija, bespoštedno rizikujući da nastrada u njegovom bezuspešnom pokušaju boksovanja. Serena je u poslednjem minutu i zapečatio sudbinu večitog rivala.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari