Inter i Čelsi pod pritiskom 1Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Mada preostalih 270 minuta trke za titulu fudbalskog prvaka Evrope ostavljaju manje, više dovoljno prostora za popravljanje štete iz prva tri kola grupne faze Lige šampiona, važno je što se bolje pozicionirati za ključne bitke za mesta u nokaut rundi elitnog takmičenja i utešno prestrojavanje u Ligu Evrope.

Ove noći, Interu više nego drugima, jer je dva koraka iza bodovno izjednačenog dvojca Borusija (Dortmund) – Barselona u grupi F. I ako bi na svom trenu sapleo predstavnika nemačke Bundeslige vratio bi se u velikom stilu u borbu za proleće u LŠ.

U suprotnom se velikanu iz Italije ne piše dobro, a vođstvo na stadionu Katalonaca u prethodnom meču i startni remi sa praškom Slavijom ostaće tek nagoveštaj konačnog rezultatskog iskoraka na najvećoj sceni. Plavo-crni su umereni optimisti pred duel sa „milionerima“, jer imaju tek jednu više pobedu u ranijim međusobnim duelima (2:1, uz jedan remi), kao domaćini nikada nisu slavili protiv Nemaca (pet poraza u šest megdana), a od pet poslednjih evropskih duela pred svojim pristalicama samo u jednom su osvojili ceo „plen“.

S druge strane, sadašnjem timu ide odlično u Seriji A ove sezone, pa Handanović, Martinez, Godin, Lukaku, Borzović… i društvo imaju samo bod manje od „večitog prvaka“ Juventusa.

I Interov protivnik ima svojim muka. I statističkih „klopki“, kao što je podatak da pre uzimanja mere praškoj Saviji, početkom oktobra, čak šest mečeva nisu znali za trijumf u Evropi, od čega im u tri navrata nije pošlo za rukom da daju makar jedan gol za sat i po na terenu. Računajući i onih protiv Barselone na otvaranju aktuelne LŠ.

U (za sada) izjednačenoj šampionskoj trci u Bundesligi imaju samo -1 u odnosu na imenjaka iz Menhengladbaha i Volfsburg, ali previše osciliraju, pa su tako skupili čak tri remija i jedan poraz u osam kola.

I ljubitelji fudbala iz Amsterdama mogu večeras uživo da „pare oči“, jer tamošnji Ajaks s liderske pozicije H grupe „čika“ prvog pratioca u liku Čelsija.

Kapiten Dušan Tadić i „kopljanici“ oko srpskog reprezentativca toliko su naoštreni da pokažu kamo mogu ostati na nivou partija minule LŠ, kada su za malo ostali bez finala, da su protiv Valensije i Lila čak šest puta pogađali rivalske mreže, a svoju ostavili netaknutom. Poseban motiv lideru holandske Eredivizije mogao bi da bude tanak skor u duelima sa ekipama iz Engleske (1/1/4), premda tim sa „Stamford bridža“ nije jedan od dužnika, jer nikada ranije nije imao posla sa bivšim prvakom Evrope.

S druge strane, Čelsiju ni na jednom polju ne ide sasvim po planu. Jesu „plavci“ vezali tri pobede u Premijer ligi, ali imaju priličnih osam bodova manje od vodećeg Liverpula, dok su u tekućoj LŠ protiv Lila jedva nadoknadili prosuto na startnom gostovanju Valensiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari