Iskusni, skupi i opasni 1Foto: Eurocup

Košarkaši Partizana su verovatno i preko svojih očekivanja završili Top 16 fazu Evrolige kao najuspešnija ekipa, obezbedili sebi prednost domaćeg terena sve do kraja takmičenja, ali i dobili najjačeg mogućeg rivala u četvrtfinalu, Uniks iz Kazanja.

Biće to veliki izazov za izabranike Andree Trinkijerija, što je trener crno-belih i potvrdio, ali i prilika da se odmere i sa najskupljim ekipama. Kakogod, da bi se stiglo makar do finala Evrokupa moraju se pobeđivati i najjači rivali, a crno-beli se prilično mogu pouzdati u svoj domaći teren.

Na ruku Partizanu ide i statistika od kad se Evrokup igra u ovom formatu.

Za tri sezone, od 21 ekipe koje su u svim fazama imale prednost domaćeg terena, čak 18 su iz serije do dve pobede izašle kao pobednice (85,7 odsto).

U 16 mečeva ove godine u Evrokupu Uniks je dobio devet, od toga čak šest na svom terenu.

Na gostovanjima su dobili tri od osam utakmica. Partizan je, s druge strane, ostvario čak 12 pobeda, a na svom parketu od osam utakmica izgubio samo jednu, od Venecije u prvoj fazi (69:83). Crno-beli imaju u Evrokupu ubedljivo najbolju posetu na svojim domaćim utakmicama, i nesumnjivo je da prednost domaćeg parketa tako još više dolazi do izražaja.

Ali, nažalost, Uniks u svom sastavu ima veliki broj prekaljenih i iskusnih internacionalaca, koji bi na buku beogradske Arene mogli da budu potpuno imuni.

U rosteru Uniks ima čak sedam Amerikanaca, i čak pet igrača koji su u karijeri osvojili Evroligu ili Evrokup.

Vođa ekipe i najbolji strelac je Erik Mekalum (32) koji je na početku karijere igrao u mnaim klubovima u Izraelu i Grčkoj, bio i u Kini, a pod radar je došao igrajući za Galatasaraj sa kojim je 2016. osvojio Evrokup i bio MVP sezone. Igrao je jednu sezonu i u Efesu, a već drugu zaredom je u Kazanju.

Daje 17,2 poen po utakmici, skoro dve trojke, igra oko 30 minuta a lider je i po asistencijama (3,9). Uz njega je i Aleks Tajus (32) koji je čak četiri sezone proveo u Makabiju sa kojim je 2014. osvojio Evroligu, a igrao je i u Galatasaraju i Efesu.

Zatim, DŽamar Smit (33) koji je 2017. sa Unikahom osvojio Evrokup, i koji je treći trojkaš u istoriji ovog takmičenja (206) sa najboljim procentom (44,4). Tu su od Amerikanaca još Eldžin Kuk (27), DŽordan Tiodor (31), DŽamil Vilson (30) i Rajmar Morgan (32).

Legenda kluba je Kostas Kajmakoglu (37), koji je još 2011. sa Panatinaikosom osvojio Evroligu, i već je osmu sezonu u Uniksu. Od domaćih igrača najpoznatije ime je Valeri Likodej (34) koji je 2013. osvojio Evrokup sa Lokomotivom Kuban. Najviši igrač je Artem Klimenko (214), ruski reprezentativac.

Uniks ima bogato evropsko iskustvo, 2011. su osvojili Evrokup, 2014. igrali finale, a prošle sezone ispali u polufinalu. Tri sezone su igrali i Evroligu, a jednom su izborili plasman u plej-of.

Trenutno su četvrtoplasirani u VTB ligi (11-6) iza Himkija, CSKA i Lokomotive Kuban. Trener ekipe od 2017. je Grk Dimitris Priftis (52) kome je to bio prvi posao glavnog stratega, pre toga bio je pomoćnik u Arisu, AEK-u i Panatinaikosu.

Parovi četvrtfinala

Partizan – Uniks

Promiteas – Tofaš

****

Monako – Darušafaka/Virtus

Unikaha – Venecija

Prve utakmice su na programu 17. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari