Islamska zajednica u Makedoniji 12. maja otvara džamije, pravoslavci održali litiju uprkos zabrane 1Skoplje Foto: Bojan Cvejić

Islamska zajednica u Severnoj Makedoniji odlučila je da od utorka 12. maja džamije otvori za vernike, preneli su mediji.

Kako je objavila televizija Alsat M, ta odluka je doneta juče na vanrednom sastanku Rijaseta Islamske zajednice.

Džamije su u Severnoj Makedoniji za vernike zatvorene nakon uvođenje vladinih mera za sprečavanje širenja korona virusa.

Prema agenciji Makfaks, Rijaset je odluku o otvaranju džamija doneo na osnovu činjenice da se smanjio broj zaraženih, ali su, kako se dodaje, „ljuti zbog juče održane litije Makedonske pravoslavne crkve u Strugi, kojoj su prisustvovale stotine vernika“.

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče zatražio je da se sprovede istraga koko je dozvoljeno okupljanje u Strugi, a lider vladajuće SDSM Zoran Zaev je zatražio ostavku ministra policije Naće Čuleva (VMRO DPMNE).

„Scene koje gledam u Strugi su krajnje razočaravajuće za mene. Tumačim ih jedino kao potpuno nepoštovanje zdravstvenih radnika i svih koji dananoćno rade da prevaziđu krizu“, napisao je Filipče na Fejsbuku.

U Severnoj Makedoniji je na snazi vanredno stanje i zabrana okupljanja više od dve osobe na javnom mestu.

U Makedoniji od početka epidemije zaražena su 1.572 čoveka, od kojih je 89 preminulo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari