IVANOVIĆ: Mada su ih samo najveći optimisti videli među reprezentacijama koje će odlučivati o medaljama na 16. prvenstvu Evrope za igrače do 21. godine, naši mladi fudbaleri su uvereni da im večerašnji polufinalni susret sa Belgijom neće biti poslednji nastup na takmičenju u Holandiji.

IVANOVIĆ: Mada su ih samo najveći optimisti videli među reprezentacijama koje će odlučivati o medaljama na 16. prvenstvu Evrope za igrače do 21. godine, naši mladi fudbaleri su uvereni da im večerašnji polufinalni susret sa Belgijom neće biti poslednji nastup na takmičenju u Holandiji. Selektor Miroslav Đukić i njegovi izabranici ne štede naravno komplimente na račun protivnika, koji je bez izgubljenog meča dospeo u „top četiri“, pobedio ih u martovskom prijateljskom duelu (1:0) u Beogradu i očitao lekciju u jednoj od utakmica prethodnog kvalifikacionog ciklusa (4:0), ali bez izuzetka ističu svoj, više puta, dokazani individualni kvalitet i timski duh kao čarobnu formulu za ostanak u trci za šampionsku titulu.

Na centru opet Malek

STADION: Gelredom. KAPACITET: 28.000 mesta. SUDIJA: Robert Malek (Poljska)

SRBIJA: Kahriman, Rukavina, Ivanović, D. Tošić, Kolarov, Milovanović, Smiljanić, Janković, Babović, Z. Tošić, Mrđa (Rakić). Selektor Miroslav Đukić.

BELGIJA: Bejli, De Ruver, Vermalen, Lomberts, Pokognoli, Van den Bor, Vertonen, Martnes, Felaini, Blondel, Mirales. Selektor Žan Fransoa de Sart.

– Belgija igrom vrlo podseća na Češku, koja neguje organizovan, čvrst i u defanzivi homogen fudbal. Imaju, međutim, i veoma opasne kontranapade. Za kratko vreme se transformišu iz odbrane u napad, koji predvode brzi i okretni špicevi. Imaju kvalitetna rešenja na bočnim pozicijama, čak osam A reprezentativaca… Ali, ja verujem u svoju ekipu. Mislim da je prava i da još nije rekla svoju poslednju reč na ovom šampionatu. Kvalitet imamo, koncepciju takođe, znamo da igramo takmičarski fudbal, a motivacija će biti na maksimalnom nivou – optimista je naš selektor Miroslav Đukić, koji je zarad uspeha u ovoj utakmici odmarao prvu postavu protiv Engleza.

Portugal i Italija za OI

Sutra će biti poznato ime vlasnika preostale olimpijske vize. Srbija, Holandija i Belgija su sigurni putnici za Peking, a kako Engleska na najvećem planetarnom takmičenju sledeće godine učestvuje kao članica Velike Britanije, za OI će se nadmetati osvajači trećeg mesta u grupama – Portugal (A) i Italija (B).

Kapiten Branislav Ivanović duel sa „crvenim đavolima“ doživljava kao ispit generacije.

Domaćin sa Englezima

Prvi polufinalni duel igra se od 18.15 u Herenvenu, gde će snage odmeriti domaće fudbalske nade i njihovi vršnjaci iz Engleske. „Lale“ su, uz našu ekipu, ostavile najjači utisak u dosadašnjem toku turnira i sa sedam bodova ubedljivo trijumfovale u A grupi, dok su Ostrvljani do završnice stigli kroz „iglene uši“, pobedivši „orliće“ u poslednjoj etapi borbe u B grupi. Taj skor, činjenica da Babel, Rihters, Bakal i ostali igraju pred svojim navijačima i moguća sudijska blagonaklonost naterali su bukmejkere da im daju veće šanse za prolaz u finale, nego mladim Englezima.

– Dosta nas je igralo na prošlogodišnjem i(li) pretprošlom prvenstvu. U međuvremenu smo sazreli, naučili kako se igra na rezultat i dobija čak i kada ne blistaš. To bi nam, uz objektivno veći individualni kvalitet i zajedništvo na terenu trebalo doneti uspeh na najvažnijem ispitu za ovu generaciju. Belgija je odlična ekipa, ali verujem da ćemo im se odupreti čvrstom i kolektivnom defanzivom, iz koje će već, proizaći, neka prilika za gol. Nismo ništa obećali pre početka turnira, ne bi bilo u redu ni da se sada širimo s velikim izjavama, ali ćemo, budite sigurni, svih 90 minuta „ginuti“ kao da nam je život u pitanju – najavljuje trostruki učesnik EP i štoper moskovske Lokomotive.
Golman Vojvodine i „orlića“ Damir Kahriman smatra da neće biti potrebe da dokazuje svoje kvalitete u penal seriji.
– Verujem da će pobednik biti rešen bez izvođenja jedanaesteraca. I da ćemo to biti mi. Poštujemo čvrstu, kompaktnu i disciplinovanu ekipu Belgije, od njenog golmana do ultra brzog centarfora Miralesa, ali još više verujemo u sebe i svoje potencijale. Daćemo sve od sebe da ostvarimo vrhunski rezultat na poslednjem takmičenju „klase 1984“ – kaže čuvar mreže Srbije, kojoj će, kao i protiv Češke, suditi Robert Malek, što baš i nije radosna vest, jer je Poljak tada dopustio pregrubu igru protivnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari