Iz bunkera čekaju šansu 1Foto: STARSPORT

Azerbejdžan je u prvom kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru ozbiljno namučio selekciju Portugala u Torinu (zbog korone se igralo na neutralnom terenu umesto u Lisabonu) od koje je izgubio samo 0:1. Porgualci čak nisu ni zatresli mrežu gostiju, već je to autogolom učinio Medvedev u 36. minutu.

Sadašnja selekcija Azerbejdžana nema zvezde poput Gurbana Gurbanova koji je svojevremeno srušio Srbiju.

Ekipa koja je izašla na teren protiv Portugala sastavljena je od isključivo domaćih igrača, najviše iz najpoznatijih klubova Karabah i Nefči.

Najjači adut najverovatnije je selektor Đovani de Blazi, Italijan koga znamo iz vremena kada je vodio reprezentaciju Albanije.

Sličan stil sa defanzivnom postavkom i igrom na kontra napade gaji i u Azerbejdžanu.

Praktično rečeno, domaćini će najverovatnije igrati klasični bunker u nadi da će nekim istrčavanjem iz kontre ili možda iz prekida uspeti da iznenade srpskog golmana.

Najveća pretnja „orlovima“ verovatno će biti napadač Ali Gorbani (30), koji je za svoj klub Sumkajit postigao sedam golova na 15 mečeva.

Alfa i omega Azerbejdžana bez dileme je Mahir Emreli (23), ofanzivni vezista Karabaha kome predviđaju da će narednih godina završiti u nekoj od najjačih liga Evrope.

Najteža prepreka biće golman Karabaha Sahrudin Mahamedalijev (26), koji u klupskom fudbalu skoro dva meseca nije primio gol.

Azerbejdžan je za razliku od Srbije imao dan više za odmor pošto je u petak u Mađarskoj odigrao prijateljski meč protiv Katara koji je izgubio 1:2.

Ovaj poraz ne treba da zavara pošto je selektor De Blazi šansu dao kompletno drugom timu.

Na meču u Bakuu biće i pod posebnim pritiskom jer na čak prethodnih sedam utakmica nemaju pobedu.

To znači i da će italijanski strateg biti prinuđen na rizik u slučaju nepovoljnog rezultata jer bi u suprotnom i njegova pozicija mogla biti dovedena u pitanje.

Poslednju pobedu ostvario u septembru na gostovanju protiv Kipra (1:0), čime je dokazao da i te kako ume da iznenadi favorizovane ekipe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari