Iz Doma lordova pozivaju na zabranu transrodnih osoba u ženskom fudbalu: Kao kad bi se odrasli takmičili s decom 1Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Više od 70 članova Doma lordova britanskog parlamenta, što je ubedljiva manjina među 784 zastupnika, zahteva da se transrodne osobe izbace iz ženskog fudbala u Ujedinjenom Kraljevstvu, optužujući Fudbalsku asocijaciju Engleske (FA) da žmuri na to stanje.

U pismu izvršnom direktoru FA Marku Bulingemu pozivaju ga da organizacija promeni kurs.

„Bilo bi nezamislivo da se bilo kojoj odrasloj osobi dozvoli da se priključi dečjem timu i da se takmiči sa decom. Zato je nezamislivo i da se odraslom muškarci dopušta da igra sa ženama. To ne samo da podriva pravdu nego je i rizik za bezbednost. Zato pozivamo FA da bez odlaganja stane u zaštitu ženskog fudbala tako što će prirodnim muškarcima zabraniti da se takmiče s prirodnim ženama“, navodi se u pismu.

FA je na stanovištu da engleski fudbal treba da bude inkluzivan.

Jedan raniji slučaj ukazuje da je ta tema zaista problem.

Transrodna fudbalerka Frančeska Nidam, koja je igrala u jednom sedmoligašu, morala je da napusti ženski fudbal jer su zbog nje rivali bojkotovali utakmice s njenim timom. Razlog je taj što je jednoj igračici nanela ozbiljnu povredu.

„Lobističke grupe pogrešno tumače zakon o jednakosti. Ko dovede u pitanje transžene u fudbalu suočava se sa ozbiljnim ličnim, društvenim i radnim posledicama“, stoji takođe u pismu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari