Fudbalski Savez Srbije Vanredna Izborna Skupstinafoto STARSPORT

Delegati Skupštine Fudbalskog saveza Srbije izjašnjavaju se danas o novom predlogu novog Statuta te organizacije. Na preispitivanju i glasanju naći će se najnovija verzija, usvojena na oktobarskoj sednici Izvršnog odbora FSS, posle mnogo zakulisnih prepucavanja, signala odozgo i iz UEFA i iz političkog vrha, i manje ili više neprincipijelnih kompromisa.

Utisak koji se nameće iz svega viđenog od proletos, kada je iz UEFA stigao ultimatum da Savez mora da se najpre statutarno a zatim i praktično reformiše, je da nikome u Savezu i nije do bilo kakvih promena i da će postojano nastaviti sa pokušajima da UEFA zamažu oči, a ovde da odugovlače i „kupuju“ vreme u nedostatku preciznih instrukcija s mesta na kom se o svemu odlučuje.

Statut koji bi danas trebalo (pod moranje) da bude usvojen, naime, znači samo „početak“ izborne procedure na svim nivoima, koja može da se prolongira koliko god treba.

A očigledno da političkim vlastima nije u interesu da se tu toliko talasa pre izbora u aprilu, jer i (ne)zadovoljstvo fudbalskog plebsa vrlo važan predizborni faktor. Već su u javnost pušteni neki probni baloni sa „nominacijom“ Nenada Bjekovića za predsednika, i već je viđeno da „druga“ strana nije baš spremna tako lako da pređe preko toga.

Zašto ikog pred izbore jediti, jasno je odlučeno u vrhu države.

Sve suštinske promene u Statutu su inače iznuđene zahtevima iz UEFA, s tim što se i tu pokušavalo s formulacijama koje se mogu shvatiti i ovako, i onako.

Odredba koju je „smislio“ Kokeza da predsednik ne može biti neko ko ima više od 70 godina, izbrisana je iz predloga kao neustavna, što ne znači i da danas iz nekog razloga neće amandmanski biti vraćena.

Suštinski, bilo kakve javne funkcije ili funkcije u političkim strankama, nespojive su sa istim u organima FSS. Isto važi i za vlasnike i zaposlene u kladionicama, menadžerskim agencijama, aktivne fudbalske sudije i treneri.

Članovi Izvršnog odbora, kao ni predsednik, ne mogu biti delegati Skupštine, niti angažovani u telima i organima FSS. Dakle, budući predsednik može voditi sednicu Skupštine, ali bez prava glasa.

U okviru kandidature, kandidati za predsednika treba da podnesu i predlog sastava Izvršnog odbora, ukupno 15 ljudi (četiri potpredsednika i 10 članova).

Najmanje jedan član mora biti žena, klubove će predstavljati tri, a sudije i trenere po jedan član. Teritorijalni savezi imaju po jednog predstavnika (ukupno četiri), kao i ženski fudbal i futsal. Ostala četiri mesta nisu „delegatski“ vezana.

U kuloarima se danima priča o spremljenim amandmanima, onima koji će biti predloženi, ali i drugima koji se čuvaju kao „tajno oružje“.

S druge strane, nije nikakva tajna da pri samom vrhu postoje klanovi koji se uzdržavaju od direktnog sukobljavanja, jer im je preporučeno da ne talasaju.

U skladu s tim je i jedan od mogućih amadmana koji bi smanjio nadležnosti generalnog sekretara, i sprečio klupsku „ravnotežu“ pri izboru čelnih ljudi.

Zanimljivo je i da je kvorum na sednici Komisije za pravna pitanja, koja je bila neophodna pre sednice Skupštine, dao predstavnik Crvene zvezde, koja u poslednje vreme otvoreno oponira privremenim vlastima u FSS.

Plasman reprezentacije na Mundijal u Katar očigledno je dodatno olakšao odugovlačenje.

Usvajanje Statuta danas je samo najava izbora. Slede iste procedure na svim (nižim) nivoima i strukovnim organizacijama, sa mogućnošću opstrukcije, tako da predizbornu atmosferu možemo očekivati tek u poznu jesen.

A zanimljivo je da su oči javnosti, ali i svih zainteresovanih za vlast u Savezu, uprte u Dragana Stojkovića Piksija, čiji je autoritet mnogostruko pojačan nakon plasmana na Svetsko prvenstvo.

I da će njegova naklonost biti itekako bitna.

Koliko je samo komentarisana izjava iz svlačionice posle Portugala- „evo vam predsednika“, kad je ušao Bjeković, a Piksi je očigledno samo mislio na nekog ko trenutno obavlja tu funkciju.

Telekom kasni, sudije šest kola bez naknade

Fudbalske sudije najvišeg ranga, za angažovanje u poslednjih šest superligaških kola, nisu primile ni dinar, saznaje Sport klub. Po njihovim izvorima, razlog velikog kašnjenja je neažurnost Telekoma, jednog od glavnih sponzora Superlige, koji se ugovorom obavezao i na izmirivanje obaveza prema službenim licima. Uplata na račun Udruženja klubova Super i Prve lige preusmerava se ka sudijama i ostalim službenim licima, ali te uplate nije bilo.

Ove sezone smanjene su takse službenim licima, glavni sudija sada u elitnom rangu po utakmici dobija 54.000, a pomoćnik 32.000 dinara. Četvrti sudija 13.000, VAR arbitar 25.000, AVAR 17.000, posmatrači, delegati, operateri i kontrolori bezbednosti po 15.000 dinara. S tim da svi po prijemu uplata imaju dva dana da na račun FSS-a uplate po deset odsto od tog iznosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari