Izbori u FSS: Vučićev izbor, Čeferinova kampanja 1photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Poledica: Nije važno kako će se zvati novi predsednik, kada će sve ostati po starom. Njegovo ime odrediće predsednik države lično, a skupštinski delegati će dizanjem ruku samo aminovati njegovu volju

Propisi krovnih organizacija zahtevaju da svaka članica UEFA i FIFA ima predsednika nacionalnog Saveza i druge legalno izabrane organe ili ih dobije u predviđenom roku, po odgovarajućoj proceduri, u suprotnom slučaju Međunarodna i kontinentalna federacija (in)direktno intervenišu. Kao što se desilo sa fudbalskom Srbijom, jer je preostalo „društvo“ eks glavnokomandujućeg FSS, Slaviše Kokeze, tek pod novim pritiskom ultimativne prirode, iz Ciriha i Niona, izglasalo otvaranje izbornog procesa na svim nivoima, s početkom 1. avrgusta i 31. oktobrom kao krajnjom rokom za završetak.

Uz istovremenu odluku Izvršnog odbora FSS o uvođenju privremenih mera u FS regiona istočne Srbije i Organizaciji fudbalskih sudija FSS, označenim kao glavnim kočničarima implementiranja novog Statuta FSS, usvojenog novembra 2021. godine, posle brojnih precrtavanja i dopisivanja od strane nadležnih iz UEFA i FIFA, jer je naš najviši fudbalski akt pre toga, s više važnih rešenja, bio u koliziji sa opšte prihvaćenim odredbama.

– Radi se o običnoj farsi i klasičnoj borbi za plen, na štetu fudbala, a ne o normalnom procesu. Za početak, u poslednjem „pismu“, UEFA i FIFA nema zahteva za uvođenjem privremenih mera u FSRIS i OFS FSS već samo podsećanje FSS da je dužan da se bavi svim svojim članovima koji ne ispunjavaju svoje statutarne obaveze i time odlažu održavanje izbora. Dakle, ono im je poslužilo kao paravan ili pokriće za finalizaciju obračuna sa fudbalskim kadrovima iz istočne Srbije, pod „kapom“ suspendovanog člana IO FSS Novice Tončeva. Drugo, u privremene organe su postavljeni i politički aktivni pojedinci, uprkos ograničenjima tog tipa u novom Statutu FSS. Takođe, da se striktno vodilo računa o propisima na udaru bi bio i FS Beograda, jer jedini još nije prihvatio da je Sud za sportsku za arbitražu, poznatiji kao CAS, poslednja instanca za rešavanje domaćih fudbalskih sporova. Umesto toga, predviđa svoju Komisiju za sporove. I tu nije kraj svim nepravilnostima i nelogičnostima – kaže za naš list Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost i verovatno novi član buduće Skupštine FSS, jer su emisari iz UEFA i FIFA insistirali i na „stolici“ za nekog iz srpskog ogranka FIFPro.

Našem sagovorniku jedna stvar bode oči od samog početka potrage za naslednikom Kokeze, prošlog marta primoranog na ostavku zbog (još neprocesiranih) optužbi za bliske veze sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka i zle namere prema partijskom kolegi iz Srpske napredne stranke i predsedniku države Aleksandru Vučiću.

– Vidim da se niko ne pita ni zašto su izbori opšti, ako svi podsavezi, trenerska i sudijska organizacija imaju svoje predsednike u mandatu. Odgovor je prost i očigledan, pa zato što bi oni koji vode Savez dodatno da ojačaju svoju moć, odnosno preuzmu potpunu kontrolu nad fudbalskom Srbijom. Iza opšte trgovine uticajem, pritisaka svih vrsta i politizacije priče stoje upravo njihove megalomanske želje.

Fudbalska čaršija deli se u više kolona kada su u pitanju prognoze predsedničkog pobednika, pod uslovom da bude više kandidata, što gotovo nikada nije bio slučaj, jer stara praksa „nalaže“ da njegovo ime bude ispisano u politčkim krugovima. Jedni vide sadašnjeg zamenika predsednika Nenada Bjekovića u Kokezinoj koži, drugi smatraju da nije nemoguće da se Novica Tončev upusti u borbu, ako pred CAS-om skrati izrečenu mu suspenziju; neki pretpostavljaju treće lice, a pojedini bi voleli da selektor A reprezentacije Dragan Stojković duplira funkcije.

– Potrebno je da FSS ima predsednika, naravno, ali nije važno kako će se on zvati, kada će sve ostati po starom. Njegovo ime odrediće predsednik države Aleksandar Vučić lično, skupštinski delegati će dizanjem ruku samo aminovati njegovu volju. Kao i do sada – tvrdi Poledica, pa polušaljivo konstatuje da su naši klubovi i A reprezentacija više uspeha imali u periodu „obezglavljenosti“ FSS, uz duhovitu bojazan da bi novi događaji mogli da izmalerišu Orlove na Mundijalu krajem godine u Kataru.

Ni Rade Bogdanović, takođe bivši fudbalski internacionalac britkog jezika, ne smatra da će dolazeći izbori doneti išta bolje, a kamoli korenite promene.

– Imam dovoljno godina, fudbalskog staža i pameti da ne gajim iluzije tog tipa. Ne pamtim predsednika FSS koji se razumeo u svoj posao, obavljao ga pošteno i nezavisno, a da ga se latio voljom fudbalske baze. Ne vidim zbog čega bi ovi bili izuzetak – kaže Danasov sagovornik.

Prema njegovim rečima, ni međunarodni faktor nije naivan i iskren u ovoj priči. Konkrentno, predsednik UEFA Aleksandar Čeferin.

– Lično mislim da je UEFA toliko pritisla FSS i, konačno, izdejstvovala izbore samo ili najviše da bi dala legitimitet njenima u martu. Promocija knjige Čeferinovog oca u Beogradu bila je početak njegove kampanje, ovo je samo nastavak. Slovenci su uvek ovde ubirali plodove, a mi nikako da se opametimo. Pitanje je samo ko i koliko će da dobije od ovoga, koliko će debela i slatka biti obećana šećerlema. A pošto neće da ostane bez sigurnih šest balkanskih glasova, verovatno je spreman da zažmuri na mnoge naše neregularnosti. Iz tog razloga će mnogi slučajevi ostati u fioci. Svako ima svoju računicu, nefudbalske prirode – zaključuje Bogdanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari