Izuzetno veče ili složene kockice 1Foto: STARSPORT

Košarkaši Crvene zvezde bili su u svim elementima igre bolji od Himkija, bila je to utakmica lepa i za oko, ali i i te kako takmičarski bitna.

Posle neubedljivih igara na oba fronta, i nekoliko poraza koji su mogli biti pretvoreni u pobede, crveno-beli su odigrali skoro perfektnu utakmicu.

Sve vreme je kontrolisana i igra, i rezultat. Ubedljiv početak pokazao se kao veoma bitan za samopouzdanje u nastavku, odbrana je bila agresivna i pokretljiva, tranzicija je funkcionisala kao po koncu, a kruna svega je bio šut koji bi bio smrtonosan i za mnogo raspoloženiju ekipu nego što je to preksinoć bio Himki.

Zvezda je šutirala skoro 50 odsto za tri poena, nešto preko 50 odsto za dva, ali je od tih odličnih procenata na koje se ne može baš uvek računati važnija raznovrsnost: čak 43 puta su pokušali za dva, a „samo“ u 23 navrata za tri poena.

To ove sezone nije bila karakteristika Zvezdine igre, vrlo malo se poena postizalo iz reketa uglavnom preko Gista, ali se povratak Kuzmića pokazao kao izuzetno bitan u oba pravca. Nisu tu u pitanju poeni (dao ih je samo četiri), već širenje igre u napadu, i velika pretnja iz pika koju protivnik mora da zatvara.

Gist koji je sada sveden na optimalnu minutažu (oko 20 minuta) je isporučio svoju normu a učinak dvojice centara se reflektovao još više na spoljnu liniju.

Kojoj je ovo bilo veče za nezaborav, Boriša Simanić odigrao je verovatno najbolju utakmicu za Zvezdu, očigledno je da je za njegove partije mnogo važno kako uđe u meč, ovog puta je vezao prvih osam poena za svoju ekipu i time očigledno izašao iz grča koji je ove sezone vidljiv u njegovoj igri.

Nadovezali su se na njega u narednim periodima najpre Perperoglu, pa Bili Beron, imali su važne epizode i DŽenkins i Lorenco Braun, dovoljno za šutersku kliniku. U odnosu na protivnika koji je za tri šutirao 6-26, a njihova prva violina Aleksej Šved 0-6.

Trener Andrija Gavrilović apostrofirao je želju svojih igrača da dobiju tu utakmicu.

„Želja je donela energiju kojom želimo da prođemo kroz težak period u kom se nalazimo. S energijom koju smo imali u prvom poluvremenu, kontrolisali smo utakmicu, diktirali ritam koji je bilo teško pratiti i to je bio ključ pobede“, rekao je Gavrilović.

On je ipak pokušao da ublaži euforiju i nagovesti da neće sve samo od sebe ubuduće biti mnogo bolje.

„Nadam se da će ovo biti prekretnica, mada ne očekujem da će biti pod ‘uglom od 90 stepeni’, već da ćemo postepeno da rastemo. Ako budemo pametni i nastavimo s dobrim stvarima, a da eliminišemo loše, poput izgubljenih lopti, kojih je večeras bilo devet, naspram 23 asistencije, što je osetno. Naravno da je za bilo koji tim kada izgubi četiri utakmice za redom svaka pobeda bitna, pa tako i ona protiv Mege. Treba da idemo korak po korak, ne moraju da budu veliki već da svaki dan napravimo mali iskorak. Onda ćemo moći da izgradimo i pokažemo potencijal Zvezde, ove ekipe o kome se pričalo možda i prerano“, pojasnio je Gavrilović.

On je bio otvoren i po pitanju poznanstva sa trenerom Himkija Rimasom Kurinaitisom, kome je pet godina bio pomoćnik.

„Generalno sam mnogo stvari zadržao od njega. Imao sam ideje šta bi moglo da im smeta i gledao sam da u napadu u nekim minijaturama odigramo tako“, dodao je Gavrilović.

Zvezda je tako s polovičnim učinkom pregrmela prvi „dupli program“ i najavila da ima roster koji to, makar u prvoj fazi, može da izdrži. Sledeći i to veliki izazov je na programu već sledećeg četvrtka kad u Beograd dolazi Real Madrid, veliko ime i ekipa koja na startu ove sezone pokazuje da nije nepobediva. Pre toga na programu je gostovanje Ciboni, moglo bi se ipak reći „po meri“ za crveno-bele posle naporne evroligaške sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari