Izveštaj o incidentima tokom finala EP: Nasilnici bez ulaznica ugrozili živote 1Foto: EPA-EFE/Liselotte Sabroe DENMARK OUT

Agresija navijača Engleske na finalu fudbalskog Evropskog prvenstva razotkrila je „sraman“ deo nacionalne kulture koji je ugrozio živote, zaključak je danas objavljenog izveštaja.

Istragom je utvrđeno da je oko 2.000 navijača bez ulaznica uletelo na Vembli 11. jula nakon 17 „masovnih proboja“ kapija stadiona, pri čemu su mnogi probijali put udarajući i šutirajući redare pre nego što je Engleska izgubila od Italije u svom prvom velikom finalu još od 1966.

„Ponašanje velike manjine navijača Engleske nije bilo samo sramotno, već je bezobzirno ugrozilo živote“, navela je Luiz Kejsi, iskusna bivša vladina službenica u izveštaju na 129 strana.

„Užasno ponašanje navijača Engleske u danu finala trebalo bi da bude poziv na buđenje za sve nas. Predugo su se postupi manjine engleskih navijača tolerisali kao deo naše nacionalne kulture, umesto da se direktno suočimo sa tim“, dodala je ona.

U izveštaju se navodi da je oko 6.000 navijača bez ulaznica, u slučaju da je Engleska pobedila, bilo spremno da upadne na stadion kako bi videlo uručenje pehara.

„Manjina navijača Engleske pretvorila je ono što je trebalo da bude dan nacionalnog ponosa u dan sramote“, rekla je Kejsi.

Oko 100.000 navijača okupilo se oko Vemblija pre finale, uprkos pandemiji koja je ograničila kapacitet stadiona od 90.000 mesta na 67.000.

„Pretnje, agresija, upotreba pirotehnike, bacanje čak i fekalija, prekomerna konzumacija alkohola i kokaina, sve zajedno je stvorilo grozničavu atmosferu“, navela je Kejsi.

Kejsi je osudila navijače koju su ciljali navijače sa invaliditetom kako bi ušli na stadion.

„U jednom užasnom incidentu, navijač bez ulaznice je pokušao da glumi obezbeđenje i oteo je dete sa invaliditetom, odvojio ga je od oca, kako bi prošao kroz kapije“, navela je ona.

U izveštaju je istaknuto i nedovoljno sprovođenje zabrane konzumiranja alkohola u javnom prevozu u Londonu.

„FA i Vembli, u saradnji sa drugima, trebalo bi da pojačaju akcije kako bi se takvo ponašanje iskorenilo iz fudbala… odbijajući ulazak navijačima koji uzvikuju uvrede ili su očigledno pod uticajem alhola ili droge“, navela je Kejsi.

I porodice igrača Engleske bile su uvučene u te incidente, pa je tako otac Harija Megvajera povredio rebra.

Evropska fudbalska unija (Uefa) je već kaznila Englesku, pa je ta selekcija odigrala jedan meč bez navijača.

„Nijedan događaj nije spreman da se nosi sa takvim sramotnim ponašanjem hiljada navijača bez ulaznica. Nikada ne smemo da dozvolimo da se ovo ponovi“, izjavio je izvršni direktor FA Mark Bulingem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari