Jaka poruka Marine Maljković i košarkašica protiv stereotipa u ženskom sportu 1Foto: STARSPORT

Kroz današnji performans modnog stilizovanja reprezentativki Srbije u košarci, ukazano je na činjenicu da se žene u sportu svakodnevno susreću sa brojnim stereotipima i da zbog toga sportski tereni još uvek nisu jednaki za žene i muškarce.

Specijalni gosti ovog događaja bili su svetski poznati francuski i srpski majstori šišanja, Tomas Žirar i Tijana Ilić, koji su kroz svoj performans pomogli da se suprotstavimo rodnim stereotipima i pokažemo kako sportistkinje izgledaju van terena.

– Svugde u civilizovanom svetu za nekulturno se smatra komentarisanje nečijeg fizičkog izgleda, ili na primer nečijeg društvenog statusa. Dakle, ono što mi nazivamo stereotipima pristojan svet naziva nevaspitanjem. Mi smo, kao generacija, odgovorni da se protiv predrasuda iskreno borimo, te da u toj borbi istrajemo i pobedimo. Činjenica je da su mnoge vrhunske sportistkinje zaštitna lica najpoznatijih brendova. Međutim, na žalost, činjenica je i da su mnoge sportistkinje diskriminisane na osnovu fizičkog izgleda. Veliki fizički napori u sportskoj areni mogu navesti neobaveštene da steknu pogrešnu sliku o sportistkinjama. Sportistkinje, baš poput svih ostalih žena, imaju svoje navike, omiljene tretmane i rituale lepote! Sportska borilišta su rezervisana za „krv, znoj i suze”, ali su van terena naše sportistkinje oličenje elegancije, šarma i ženstvenosti. Zato, dragi roditelji, ohrabrujte svoju decu da se bave sportom, i da kroz druženje i trening pokažu svoj pun potencijal. Ono što danas biznismeni zovu “netvorking” najlakše se formira u sportskim kolektivima. Upisivanjem deteta na željeni sport, vi zapravo činite veliki zalog za budućnost vaše ćerke – izjavila je Marina Maljković, osnivač Instituta za ženski sport i selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari