Janis nezaustavljiv, ali je Jokić matirao Grčku 1Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

U prepunoj, Beogradskoj areni, pred korom slavnih ličnosti, kojima se nije znao broj, košarkaši Srbije uspeli su posle produžetka da savladaju Grčku (100:94) i time poboljšaju šanse za plasman na Svetsko prvenstvo. Napadački, bio je to meč po NBA standardima, u kojem su viđeni svi razlozi zbog kojih su Jokić i Janis Adetokunpo poslednji četvorostruki MVP najjače lige na svetu. Iako je as Milvokija delovao kao Supermen, na kraju je Srbija slavila timskom igrom i po notama Nikole Jokića. Mogao je as Denvera da sve reši u regularnom delu, imao je i Jaramaz šut za pobedu, međutim najslađi deo kolača ostavili su „orlovi“ za  dodatnih pet minuta u kojima je Jokić bio centralna figura, sa jasnom potporom Lučića, Kalinića i Jaramaza.

Koncepcijski, nedeljno gostovanja Turskoj u mnogome će zavisiti od stepena povrede Vasilija Micića, koji je teren napustio u ranoj fazi utakmice, nakon što je dobio udarac u skočni zglob. Do tog momenta, as Efesa bio je centralna figura sa devet datih i jednim iskreiranim poenom kojima je „odbranjeno“ pet uvodnih zakucavanja braće Adetokunpo. Grčka je u Beograd doputovala bez klasičnog centra; Janis i Kostas činili su centarsku liniju, a nakon što se Kostas povredio, selektor Itudis spustio je i trećeg brata Tanasisa na poziciju krilnog centra, sa idejom da defanzivno u niskom stavu iritira Jokića.

Ulaskom Jaramaza napad Srbije nije izgubio na produktivnosti, naprotiv, međutim, defanzivno je naša reprezentacija imala puno problema, pre svega protiv protivničke tranzicije. Samo u prvoj četvrtini, gosti su, mahom preko Janisa Adetokunpa, dali deset poena u igri na otvorneom terenu. As Milvokija bio je impresivan, izuzetan kao petica u igri dva na dva sa prekaljenim plejmejkerima Kalatesom i Slukasom. Da stvar bude kompleksinija, služio ga je i šut za tri poena u „pik end pop“ situacijama. Uprkos tome, Srbija je konstantno bila u vođstvu, periodično vodila i sa devet, maksimalno deset razlike težeći da poziciono materijalizuje supermaciju na niskom postu. Ne samo Jokić, već je i Milutinov bio dominantan u mis-meč pozicijama protiv Kostasa i Tanasija Adetokunpa.

Pokušavali su Grci da udvajanjima Jokića i Milutinova uspore protok lopte, nateraju ih na greške u dodavanjima, ali takav koncepcijski rizik nije bio preterano produktivan, s obzirom na to da je Srbiju odlično služio šut za tri poena (55 odsto). Čak 21 asistenciju imali su „orlovi“ sa niskog posta, izvanrednih 25 na kraju utakmice, međutim, defanzivno su konstantnom diskomunikacijom na strani pomoći kuburili sa kontorlom skoka. Grčka je do sredine treće deonice imala čak 13 poena iz drugog napada, utakmicu je završila sa 14 ofanzivnih skokova koristeći segmente u kojima je Srbija trebalo da bude čvršća i uigranija defanzivno.

Jaramaz se napadački priključio kada je bilo neophodno. U uvodnim sekvencama poslednje deonice vezao je osam poena, i time sačuvao „glavu iznad vode“ saigračima u momentima kada je u režiji Janisa Adetokunpa Grčka izvela rezultatski „blickrig“. Kada su košarkaš Bajerna i Jokić posle piruete iz desnog ćoška pogodili torjke, praktično iz nebuha, ispisavši na semaforu 87:79 stekao se utisak da će Srbija matirati upornog rivala. Ipak, u poslednjih stotinak sekundi rival je sa perfektnih 3/3 za tri poena najavio pravu dramu. Jokić je pritom promašio dva bacanja, a kada je kod rezultata 87:87 u poslednjih 11 sekundi regularnog dela Jaramaz odigrao ishitreno šutem od blokade Jokića pobednik meča morao je da se rešava u produžetku.

Odličan start u dodatnih pet minuta, Jokićeva četiri poena kojima je „riternirao“ Janisu za prednost od dva poseda bili su obećavajuća naznaka krajnjeg epiloga. As Milvokija demonstrirao je supermaciju u „piku“ do koša, međutim na 1:23 Jokić je izveo dva najvažnija poteza: pri rezultatu 95:92 presekao je pas u kontri gostiju, a zatim postigao poene, ukupno 29, posle kojih Grčka više nije mogla da se vrati. Janis je duel završio sa 42 poena, ali je Srbija na leđima Jokića, kolektivnom snagom zaustavila Grke, konkretizujući šanse za plasman na Svetsko prvenstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari