Kako je Janko Tipsarević prešao put od ATP do SNS liste 1Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

„Kasno Janko u SNS stiže“, jedan je od komentara na društvenim mrežama na vest da je bivši teniser Janko Tipsarević postao član Srpske napredne stranke.

I zaista, deluje da je Janko Tipsarević kao javna ličnost (zlo)upotrebljen samo u svrhu usporavanja pada rejtinga lidera SNS Aleksnadra Vučića, kao i same stranke posle tragedija u „Ribnikaru“ i Mladenovcu. Dok se javnost pita zašto bi se iko zarad naprednjaka kockao ovih dana sa ugledom napravljenim tokom bogate karijere, predsednik Aleksandar Vučić tvrdi da sigurno nije zbog para.

„Za časne ljude upravo je prilika kad se protiv nekog vodi hajka, a sa njim su saglasni po nekim pitanjima, da u tom trenutku to je pitanje časti, poštenja, hrabrosti lične, morala, da tada budete tu. Zato je Janko Tipasrević došao. Ne, nego smo mu platili. Nema on pare pa mu mi platili. Jadan on, ucenismo ga. Kao i Dudu Ivkovića, kao i svakog u ovoj zemlji. Sram ih bilo. Čujte, jadan je Janko Tipsarević. Zamislite, vi nemate pravo na svoj stav. Zato što je nemoguće da on bude za ovo, on mora da bude za ono drugo, a to je ono što inače rade sve vreme…“, rekao je lider SNS-a.

Tipsarević je rođen 1984. godine u Beogradu. Tokom karijere osvojio je četiri ATP turnira. Najbolji plasman na ATP listi bio mu je osmo mesto u aprilu 2012. godine.

Sa reprezentacijom Srbije osvojio je Dejvis kup 2010. godine, što može smatrati najvećim uspehom u karijeri. Simbolično je poslednji meč u karijeri odigrao upravo za Dejvis kup reprezentaciju Srbije 2019. godine, koja je u četvrtfinalu ispala od Španije.

Tokom profesionalne karijere zabeležio je dve pobede protiv Novaka Đokovića. Zbog toga što je pobeđivao Lejtona Hjuita, Tomaša Berdiha, Endija Rodika, Endija Mareja, Marata Safina i mnoge druge tenisere iz top 10, američki i britanski mediji dali su mu nadimak „ubica favorita“.

U juniorskim kategorijama predviđana mu je blistavija karijera od Novaka Đokovića, ali su ga česte povrede sputale da do kraja iskaže svoj potencijal. „Zli jezici“ tvrde i da nije imao čeličnu disciplinu koju je Novaku nametnuo otac Srđan. Uprkos tome, nema dileme da je ostvario zavidne rezultate o kojima mnogi samo sanjaju tokom svoje teniske karijere.

Oženjen je bivšom novinarkom, a sada modnom kreatorkom Biljanom Tipsarević (rođena Šešević). Za sebe tvrdi da je veliki ljubitelj klasične literature. Pored toga ljubitelj je i tetovaža, a jedna od mnogih na njegovom telu je na japanskom jeziku – na levoj nozi citat iz „Idiota“ Dostojevskog: „Lepota će spasiti svet“.

Vreme će pokazati da li će na SNS listi uspeti da napreduje kao što je na ATP listi tokom karijere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari