Jasikevičijus pred vratima 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Posle odluke Željka Obradovića da uzme godinu dana odmora od košarke kako bi se mentalno pripremio za sledeći posao, među navijačima Fenerbahčea je zavladalo veliko nezadovoljstvo i sva krivica za taj potez svaljena je na predsednika kluba Alija Kodža.

Fenerbahče je zbog posledica pandemije odlučio da smanji budžet za gotovo 45 odsto. Prema pisanju turskih medija, Željko Obradović je tokom pregovora tražio da smanjenje budžeta ne bude veće od 35 odsto, da bi imao koliko-toliko novca za plate igrača i formiranje ekipe koja bi u Evroligi mogla da bude takmičarski potentna.

U klubu nisu popustili i došlo je do razlaza.

Čim je objavljeno da Obradović odlazi, kreće i najavljeni „domino efekat“,tFenerbahče bi tokom ovog leta mogao da napusti praktično ceo igrački kadar.

Od Kostasa Slukasa i Nanda de Koloa, preko Điđija Datomea, Derika Vilijamsa, Jana Veselog i Nikole Kalinića, do Lea Vestermana, Žofrija Lovernja, Džejmsa Nanelija…

U Španiji se odavno kalkuliše da ukoliko Svetislav Pešić ne osvoji ACB ligu, na njegovo mesto na klupi Barse dođu Željko Obradović ili njegov učenik Šarunas Jasikevičijus.

Turski list Sabah je još u aprilu najavio da će Željko Obradović uzeti godinu dana pauze, odnosno da će ga u Feneru zameniti Šarunas Jasikevičijus, dok će on sam sačekati da Svetislavu Pešiću istekne ugovor na leto 2021. kako bi preuzeo kormilo od starog prijatelja.

Jasikevičijus bi mogao ovog leta da ostvari transfer koji mu se predviđa već dve godine i deluje da će mu naredne sedmice biti prekretnica u karijeri.

Željko je Šarasa preporučio upravi Fenerbahčea za svog naslednika, a prema informacijama obaveštenih izvora Jasikevičijus je već u poodmakloj fazi pregovora sa istanbulskim klubom.

Španski mediji navode da će Obradović naredne mesece provesti u Barseloni, gde ima kuću i restoran, i gde mu žive deca. I da svoju budućnost verovatno veže za katalonstskog giganta.

Budžet Virtusa veći 20 odsto

U Virtusu iz Bolonje i dalje veruju u neko „čudo“, pa bez obzira što je Evroliga objavila raspored za sledeću sezonu, formiraju budžet koji bi se mogao nazvati evroligaškim. Generalni direktor Virtusa Luka Baraldi, otkrio je da je klub srazmerno visokim ambicijama uvećao budžet uprkos kriznim vremenima i ekonomskoj nestabilnosti, te planira aktivan prelazni rok.

„Vlasnik Masimo Zaneti odlučio je da uveća budžet u narednoj sezoni za 20 odsto. Tačnije, sa 15.000.000 na 18.000.000 evra“, rekao je Baraldi i naglasio da će klub tokom leta biti aktivan na tržištu, ali da ne planiraju da dovedu igrača „od pet miliona evra“. Virtus je dosad već doveo centra Amadea Tesitorija, krilo Avudua Abasa i krilnog centra Amara Alibegovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari