Jedan od najboljih svetskih strelaca svih vremena, Jasna Šekarić, dobitnik je ovogodišnje nagrade „Braća Karić“ za vrhunska dostignuća u oblasti sporta, saopštio je Streljački savez Srbije.

Šekarićeva je najtrofejniji olimpijac u istoriji našeg sporta. Na Olimpijskim igrama je učestvovala sedam puta, a osvojila je pet medalja (zlato i bronzu u Seulu 1988, srebro u Barseloni 1992, srebro na u Sidneju 2000. i medalju istog sjaja na Igrama u Atini 2004). Među najznačajnijim uspesima su i tri zlatne pojedinačne medalje na svetskim prvenstvima, pet titula šampiona Evrope, kao i šest Kristalnih globusa za pobedu na finalnom turniru Svetskog kupa. Više puta postavljala je svetske rekorde.

Tri puta je birana je za najboljeg strelca godine u svetu (1990, 1995. i 2005), a Međunarodna streljačka federacija (ISSF), je 2000. godine proglasila Jasnu Šekarić za najboljeg strelca 20. veka.

Jedini je sportista na svetu koji se na Olimpijskim igrama takmičio pod pet zastava: SFR Jugoslavije, SR Jugoslavije, Srbije i Crne Gore, Srbije, a 1992. nastupila je pod olimpijskom zastavom, kada su se jugoslovenski reprezentativci, zbog sankcija, nadmetali kao „nezavisni olimpijski učesnici“.

– Dugi niz godina mog bavljena sportom takmičila sam se ispod pet zastava, a većinu medalja ostvarila sam kad je moja država prolazila kroz težak period. Ni za šta to ne bih menjala, jer sam mojim ljudima vraćala osmeh na lica, kazala je Šekarićeva, koja je prošle godine završila takmičarsku karijeru, a u streljaštvu je ostala kao trener.

Svečana dodela priznanja „Karić fondacije“ održana je sinoć u Narodnom pozorištu u Beogradu. Osim za sportska, nagrade se dodeljuju i za dostignuća u oblasti kulture i umetnosti, istraživačke delatnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari