Jedan gol menja sve 1Foto: STARSPORT

Pre početka sezone malo ko je verovao da će Crvena zvezda prekinuti decenijsku tradiciju ispadanja iz evropskih kvalifikacija već u vreme kupanja, onda je bilo još manje onih što su smatrali mogućim da izgura grupu H Lige Evrope sa engleskim Arsenalom, nemačkim Kelnom i beloruskim BATE Borisovim, da bi posle uparivanja sa ruskim CSKA u šesnaestini finala toliki sumnjičavo vrteli glavom na pomen plasmana u Top 16.

– Kakvo vreme bude nama tako će biti i našem protivniku, i dalje favoritu ovog dvomeča. Uverili smo se u Beogradu u ozbiljnost i kvalitet ekipe CSKA, ali i uvideli da možemo da se nosimo sa njima, s tim što ćemo u Moskvi probati da ispravimo neke naše greške. Sve je otvoreno – smatra trener Vladan Milojević, čiji je letošnji dolazak bio pokretač lavine pozitivnih promena u LJutice Bogdana.

Golman Milan Borjan je u istom prelaznom roku stigao na stadion „Rajko Mitić“ i odmah se „ušančio“ u prvih 11 crveno-belih, dajući svoj doprinos uspesima van granica Srbije. Sada veruje da im još nije došao kraj.

– Čeka nas teška utakmica, jer je CSKA dobra ekipa, sa mnogo iskusnih igrača. Kao i uvek, idemo na pobedu i želimo da se vratimo kući srećni. Kao zapete puške čekamo da istrčimo na teren – pozitivno razmišlja iskusni čuvar mreže, koji je u vreme igranja u Turskoj i Kanadi imao priliku da brani u sličnim meteorološkim okolnostima.

Ni štoper Vujadin Savić ne strahuje od ruske zime, šta više tvrdi da su šanse dva tima za prolaz jednake. Pogotovo što gostima u ovom slučaju paše i nerešen rezultat, s najmanje jednim datim pogotkom.

– Moramo da se adaptiramo na te uslove, mada je i u Srbiji hladno, tako da to neće biti problem. U Moskvi nam treba gol, ali moramo biti pametni. Potpisao bih rezultat 1:1 – iskren je centralni defanzivac našeg kluba, uz napomenu da se najviše pribojava brzih napadača Muse i Vitinja, čiji su prodori i pre sedam dana bili velika pretnja za Zvezdinu odbranu.

Iskusni zadnji vezni Nenad Krstičić takođe ne pravi famu oko toga što se u vreme utakmice očekuje čak -18.

– U Beogradu smo bili 15 dana i privikli smo se na hladno vreme. Možda će za ekipu CSKA niska temperatura biti otežavajuća okolnost, jer su oni duže bili na toplijem vremenu, pripremajući se za nastavak sezone – misli on i dodaje da „Zvezda može dalje“.

Da je Ričmond Boaći sanirao povredu onda bi golgeter iz Gane predvodio napade na mrežu Igora Akinfejeva, ovako će prekaljenom Rusu najbliži biti Aleksandar Pešić, tokom jeseni više korišćen i efikasniji u prvenstvu nego u Evropi. Kao u prvom ovogodišnjem meču SL protiv Javora, kada je dao dva i namestio jedan pogodak.

– Rezultat iz Beograda je povoljan po nas, ali dajemo njima prednost. Igraju na domaćem terenu, duže su u Evropi i znaju kako se igraju ovakvi mečevi. Sa druge strane, pokazali smo da umemo da se snađemo u nokaut duelima i da umemo da pronađemo put za prolaz. Da je drugačije ne bi nas bilo u grupnoj fazi. Možemo dalje i ako ostane 0:0 posle 90 minuta, ali ne bih baš voleo da odemo u produžetke. Bolje bi bilo da pre rešimo meč – optimista je centarfor iz Niša.

Napad na šesti TOP 16

Ovo je osmi Zvezdin pokušaj da se plasira među 16 najboljih timova Lige Evrope, odnosno nekadašnjeg Kupa UEFA. To im je pošlo za rukom protiv Valensije (sezona 1972/73), Austrije (1976/77), Sportinga iz Hihona (1978/79), Karl Cajs Jene (1979/80) i Žalgirisa (1989/90), a zaustavili su ih HSV (1975/76) i Briž (1987/88).

Najbolja odbrana LE

Statistika kaže da crveno-beli imaju najčvršću i najsigurniju odbranu među učesnicima ovog UEFA takmičenja, jer niko nije ređe kapitulirao od nje. Na šest mečeva grupne faze i prvoj utakmici 1/16 finala golman Milan Borjan savladan je samo dva puta – protiv BATE Borisova u septembarskom remiju sa Belorusima (1:1) i u oktobarskom porazu od Arsenala (0:1). Oba puta na „Rajku Mitiću“.

Roman Babajev: Teška situacija

– Nema šta da se krije, situacija je veoma teška, ali dajemo sve od sebe. Smatram da će do meča sa Zvezdom teren biti zadovoljavajućeg kvaliteta, možda čak i dobar. Mnogo će zavisiti od vremena, naročito u sredu kada se igra meč. Trenutno dajemo sve od sebe da Crvenu zvezdu dočekamo na normalnoj podlozi – izjavio je dan pre meča generalni direktor „armejaca“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari