Jedan gol možda menja sve 1foto: STARSPORT

Podvig je prava reč naspram iskušenja koje fudbalere Crvene zvezde očekuje u revanšu osmine finala Lige Evrope (18.45).

Stadion “Rajko Mitić” trebalo bi da prema ambijentu izgleda poput Ajbroks parka u Glazgovu, koji je Rendžersu poslužio da drugi susret dočeka sa kapitalom težine gotovo izvesnog prolaska među osam najboljih (3:0). Deluje nezamisliv scenario prema kojem bi crveno-beli na identičan način nokautirali „policajce“ istovremeno i bili pomilovani Talijom baš kao što je sreća u Glazgovu bila nevidljivi čuvar svih ambicija škotskog velikana.

Jeste trener Dejan Stanković u igračkoj karijeri uspevao u dva navrata da u crveno-belom dresu protivnike sa tadašnje Marakane isprati rezultatom 4:0, međutim okolnosti su bile drugačije a rival u formi ni nalik onoj u kojoj se nalaze fudbaleri Rendžersa (Kajzeslautern i 110. večiti derbi). “Policajci” su samo u prethodnoj rundi Lige Evrope Borusiju u Dortmundu ponizili sa četiri data gola i to je verovatno i najbolja poruka odbrani Zvezde koliko perfektna mora biti kako se ambicije crveno-belih ne bi brzo ugasile u grotlu više od 40 hiljada navijača.

– Nada umire poslednja, jedan rani gol Crvene zvezde može sve da promeni. Videćemo kako će se onda Rendžers ponašati pod pritiskom kao što smo mi bili u Glazgovu. Mi se psihički osećamo dobro, rastemo. Izaći ćemo dosta jako, pritisnućemo Rendžers. Možda im se desi kiks kao nama, manjak koncentracije. Na nama je da ih stavimo pod ozbiljan pritisak – razmišljanja je trener Dejan Stanković.

U prvom susretu odbrani crveno-belih posebnu glavobolju zadavali su Kent, koji je iznudio jedanaesterac, i korpulentni napadač Morelos.

– Morelos je najbolji igrač Rendžersa, fizički najjači. Zadavao nam je mnogo problema na početku, kasnije je Dragović uspeo da ga limitira. Nadam se da će u četvrtak uspeti još bolje da ga sačuva. Imali smo manjak koncentracije kod njegovog gola, ali to ne umanjuje njegovu klasu. Biće nam ozbiljna pretnja. Kao i Kent. On je odigrao odlično protiv Dortmunda, iznudio je penal- smatra šef struke crveno-belih.

Stanković se nada da se njegovi izabranici neće unervoziti i ukoliko se situacije ne bude razvijala prema zamišeljenom scenariju.

– Bio bih zadovoljan da imam prednost od 1:0 u 60. minutu. Za to će Paki da se potrudi – pogledao je Stanković ka Pavkovu koji je sedeo pored njega, poručivši da bi Zvezda od starta mogla da zaigra sa dvojicom napadača.

– Kada gledam igru iz Glazgova, imam samopouzdanje. Bilo je čuda, setite se šta je Barsa uradila protiv PSŽ-a ili Liverpul protiv Barse. Mi nemamo šta da izgubimo, ali nećemo biti glupi da idemo grlom u jagode. Biće kalkulisani rizik, da neke situacije 50:50 pretvorimo u našu korist. Da nam se posreći, da se upali stadion, ali ako ne uspemo setite se da smo došli u osminu finala. Da smo uradili veliku stvar – naglasio je trener crveno-belih.

Poruka za Škote

„Ovaj stadion igrače Crvene zvezde čini dva puta boljim nego što su obično. Taj adrenalin, taj huk što dolazi sa tribina. Biće to dva puta jače nego na Ajbroksu. Neće njih to uplašiti, znaju da igraju pred punim stadionom, ali neka računaju da će imati dva puta jačeg rivala. Oni će se opustiti koliko im mi dozvolimo. Ako im skratimo prostor i budemo vršili agresiju na nosioca lopte, možemo da ih uvedemo u problem“, jasan je trener Stanković.

Van Bronkhorst: Učinićemo sve za pobedu

Fudbalerima Rendžersa Alfredu Morelosu, Džonu Lundstramu, Džou Aribu i Fešnu Sakali preti suspenzija nakon revanša u četvrtak. Bez obzira na tu činjenicu, Đovani van Bronkhorst izvešće najjači sastav.

„Kada igrate tako mnogo utakmica u Evropi, logično je da će igračima pretiti suspenzija, ali to neće uticati na naš pristup i izbor igrača. Izvešću najjačih mogućih jedanaest i učiniti sve da pobedimo u ovom meču. Znamo da idemo na mesto gde atmosfera nije prijateljska. To je nešto sa čime moramo da se nosimo i imamo iskustva za to. Fokusirani smo na utakmicu, uživamo da igramo u takvom ambijentu”, uverava Van Bronkhorst.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari