Jedan Mitrogol za sva tri boda 1Aleksandar Mitrović Foto: Beta/FSS

Srbija je teže nego što se očekivalo savladala u gostima Azerbejdžan -2:1 u trećem kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Spasilac „orlova“ u Bakuu bio je sa dva gola Aleksandar Mitrović, napadač koji je na tri utakmice postigao ukupno pet golova za nacionalni tim.

Najteže su utakmice kod kojih se unapred upišu tri boda, a za Azerbejdžan je istorija upozorovala da će biti „tvrd orah“.

Ništa se nije dešavalo u prvih 10 minuta, Srbija je imala loptu u nogama, ali nije uspevala ni jednom da zapreti golmanu domaćih Magomedalijevu. A onda su se minut kasnije zaledili pogledi navijača kada je Mahmudov izveo slobodan udarac, a Gorbani bio najviši u skoku i umalo ugrozio gol Rajkovića.

Kako je vreme nastavilo da odmiče mnogi su verovatno počeli da se pitaju imaju li uopšte ideju „orlovi“ kako da probiju bunker evroazijske ekipe, pošto za 15 minuta ni jednom nisu uspeli da šutnu u gol. Ali, onda je na scenu stupio Aleksandar Mitrović.

Napadač Fulama je u kaznenom prostoru primio loptu od Tadića i posle uspešnog driblinga sam sebi stvorio prostor za šutiranje u buketu odbrane Azerbejdžana, a lopta je po zemlji precizno završila u uglu gola – 1:0. Na kraju se ispostavilo i da je to bilo sve za prvih 45. minuta.

Imali su „orlovi“ još dve polušanse (Pavlović, Tadić), ali nijedna nije dovela do ozbiljnijeg ugrožavanja gola domaćih. S druge strane imao je Gorbani još bolju priliku i to jedan na jedan sa Rajkovićem, ali je golman srpske reprezentacije iz te situacije izašao kao pobednik i sačuvao vođstvo „orlova“.

Drugo poluvreme, druga slika. Azerbejdžan je već u 48. minutu stvorio gol šansu, ali je Rajković uspeo da odbrani šut Nurijeva.

Domaći su zatim nastavili da gospodare sredinom terena i kako je vreme odmicalo sve je više „mirisalo“ na to da su blizu gola. Prava drama usledila je u 59. minutu kada je Kostić trčeći unazad srušio Mahmudeva u svom kaznenom prostoru, i to čak u sitauciji koja nije ni bila opasna po gol Rajkovića.

Arbitar nije imao druge osim da pokaže na belu tačku,a siguran izvođač bio je upravo oboreni Mahmudev – 1:1. Posle gola su se povukli domaći, zadovoljni izjednačenjem, a Srbija je nastavila da „mulja“ loptu na oko 20 metara od gola. Bliže od toga naprosto nije uspevala da priđe jer je bunker Azerbejdžana delovao besprekorno.

Kako je vreme odmicalo, tako se i nervoza sve više uvlačila u redove „orlova“. Postajalo je sve jasnije da će do drugog gola biti mnogo teže stići nego što se misli. Nemajući druga rešenja selektor Dragan Stojković Piksi odlučio je da u poslednjih 15 minuta u vatru ubaci i Luku Jovića, u nameri da sa dva špica pokuša da liniju odbrane domaćih još više sabije u njihov kazneni prostor. Nije delovalo u prvi mah da je ulazak napadača Ajntrahta išta promenio u igri.

Lopta je teško pronalazila put do ivice kaznenog prostora, a i onda kada ga pronađe uvek je završavala u autu ili ispucana ka centru terena jer su domaći defanzivci bez problema otklanjali sve probleme. I taman kada je panika u potpunosti zahvatila „orlove“, još jednom je zablistao Mitrogol.

Primio je loptu na ivici kaznenog prostora, a onda sa oko 16 metara neočekivano levom nogom raspalio iz sve snage i poslao je u donji levi ugao gola golmana Magomedalijeva – 2:1.

Utisak je da je spas stigao u poslednji čas.

Teško je poverovati da bi se nešto promenilo u poslednjih desetak minuta, pošto je bilo više nego očigledno da samo lucidnost jednog igrača, jedan trenutak inspiracije mogu da odluče ovaj meč.

Na kraju se mora konstatovati i da je sreća kumovala osvajanju sva tri boda u Bakuu, što je dobra opomena pred nastavak kvalifikacija u septembru, kada u Beograd dolazi Luksemburg.

Mitrović: Sreću treba da zaslužiš, mi smo je zaslužili

Srpski fudbaler Aleksandar Mitrović rekao je da je njegova ekipa danas protiv Azerbejdžana zaslužila sreću i da je pobeda u Bakuu najbitnija.

„Sreću treba da zaslužiš, a mi smo je zaslužili. Najbitnije je da smo pobedili. Bilo je jako teško, više na psihičkom planu i tri boda su kao kuća, što se nas tiče. Nećemo ovim da se zadovoljavamo. Sada imamo veću pauzu, ali ovo okupljanje je završeno sa fenomenalnom, pozitivnom atmosferom“, rekao je Mitrović za Sportklub.

Reprezentacija Srbije je sa 2:1 pobedila Azerbejdžan u Bakuu, u trećem kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

„Došli smo ovde kao favoriti i u takvim okolnostima uglavnom udješ lagano u utakmicu, posebno zbog toga što smo rano dali gol. Najbitnije je da smo uspeli da uzmemo tri boda. Igra kao igra, mislim da je bila dobra, s obzirom na to da je bilo veoma teško da ih probijemo“, naveo je Mitrović.

Mitrović ima lošu sezonu u svom klubu Fulamu, a sada je dao oba gola za Srbiju, a istakao se i na prethodnim utakmicama sa Irskom i POrtugalom.

„Ja sam neko ko jako teško odustaje, ko je jako uporan i koji zna i veruje u svoje sposobnosti i kvalitet. Verujem u naporan rad, u sebe. Nisam imao kvalitetnu sezonu, ali znao sam da će kad-tad sav rad i napor da se vrate. Svakodnevno naporno radim i bilo je samo pitanje vremena. Vratilo se na najbolji mogući način. Oborio sam veoma star rekord. I danas sam iskočio, ali ne treba zanemariti ekipu, ne samo one na terenu, već i one na klupi, tribinama… Imamo fenomenalnu atmosferu. Veoma dugo nije bila ovako pozitivna atmosfera. Svi su srećni i zadovoljni“, kazao je Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari