Jedan na jedan: Nadal i Federer 1Foto: EPA/ PETER FOLEY

Na ovogodišnjem US openu, neće nastupati četvorica od najboljih deset igrača (Vavrinka, Đoković, Marej, Nišikori), pa su Rodžer Federer i Rafael Nadal, jedini predstavnici „top pet“, i glavni favoriti za osvajanje titule.

Grend slem u Njujorku ujedno će biti i pozornica na kojoj će vrlo verovatno ponovo odigrati borba za prvo mesto na ATP listi, do koga mogu i Švajcarac i Španac u zavisnosti od postignutih rezultata.

Iako Federer sebe ne vidi kao favorita za osvajanje još jedne grend slem titule, rezultati koje je ostvario od početka sezone, uključujući i osvajanje Australijan opena i Vimbldona, postavljaju ga na to mesto.

„Znam da imam velike šanse da ostvarim dobar rezultat na US openu ako ostanem zdrav, ali da ga osvojim? Moramo biti realni u pojedinim trenucima, nemam više 25 godina. Nisam siguran da mogu da osvojim tri slema u jednoj sezoni – rekao je Federer. Ako ipak napravi taj podvig ili bar stigne do finala, nezavisno od Nadalovih rezultata, postaće ponovo najbolji igrač sveta i to sa 36 godina, pa će biti i najstariji prvi reket ikada.

Prvi Federerov rival je mladi Amerikanac Tiafo, dok ga u četvrtoj rundi može sačekati Nik Kirjos, koji dolazi sa velikim samopouzdanjem nakon odigranog finala Sinsinatija. Kako je švajcarski teniser u istoj polovini žreba kao i Rafael Nadal mnogi priželjkuju njihov polufinalni meč.

– Ne znam kako Rodžer igra ovde jer se nikada nismo sastajali u Njujorku. Iskreno, u polufinalu bih voleo da igram protiv nekoga ko nije Federer, iako znam da to nije nešto što vi želite da čujete – rekao je Nadal, koji odmah na početku igra protiv Dušana Lajovića. Pored Lajovića u muškom singlu takmiče se još dvojica srpskih tenisera Viktor Troicki, koji na početku igra protiv Norberat Gomboša, dok se meč Janka Tipsarevića i Australijanca Tanasija Kokinakisa igra večeras.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari