Jedan od najboljih ruskih fudbalera: UEFA možda želi ruski novac, ali ne i ruske klubove 1foto EPA-EFE/Richard Juilliart

Fudbalski savez Rusije razmišlja da se okrene Aziji, baš kao i tamošnji klubovi, što Evropi preterano i ne zanima, smatra jedan od najboljih ruskih fudbalera svih vremena.

Zbog zabrane ušešća u evropskim klupskim takmičenjima, što podrazumeva i nemogućnost takmičenja same fudbalske reprezentacije Rusije, tamošnja federacija razmatra opciju prema kojoj bi se priklonila Azijskoj fudblaskoj konfederaciji.

Iako postoje mišljenja da bi delanjem za takvu opciju, Rusija zapravo mogla da utiče na UEFA da pormeni odluku, koja je proizvedena zbog invazije Rusije na Ukrajinu, Andrej Aršavin, jedan od najboljih ruskih fudbalera svih vremena i nekadašnji as Zenita i Arsenala, smatra da se na Starom kontinentu previše ne uzbuđuju zbog ruskog fudbala.

„Kakva ucena? Nismo mi u tako jakoj poziciji (da ucenjujemo). „Odlazite? U redu onda!“, tako oni sada razmišljaju“, stava je Aršavin, koji je danas zamenik generalnog direktora Zenita.

„UEFA nas uopšte ne treba. Zašto smo im potrebni?“, uveren je Aršavin.

Sa ekonomskog aspekta možda i postoji interes, uostalom, Gasprom je dugo bio generalni sponzor Lige šampiona.

„Brzo su, kako je počeo sukob, uklonili Gasprom i uopšte se nisu zabrinuli. Možda im treba naš novac, ali fudbalski… Mislite li da su sanjali da gledaju Zenit u Ligi šampiona? Naravno da ne. Tamo bi radije da vide neki Totenhem, ili ko je peti u Engleskoj? Mančester junajted.“

Aršavin u svemu tome ne vidi ništa sporno niti smatra da je Zapad licemeran zb og takvog gledišta, naprotiv.

„Nije uvredljivo, već je iskreno.“

Aršavin je svestan neminovnosti stagnacije ruskog fudbala, generalno.

„Nama je najbolja opcija da mirno igramo naše domaće prvenstvo. Možda ćemo da stagniramo, ili čak da idemo nadole. Ali šta da radimo… Igraćemo samo po Rusiji. Svuda. I da se tako, igra, šta onda? Sada je prvenstvo ionako podbacilo po kvalitetu, ali je svejedno, zanimljivo da se gleda“, objektivan je nekadašnji as Zenita i Arsenala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari