Jedne muči imperativ, druge virus 1Foto: STARSPORT

Dileme oko toga da li će se 163. večiti derbi između Partizana i Crvene zvezde odigrati u nedelju (17.00) u okviru 11. kola Superlige više nema i meč će se sigurno održati osim ako jedan od klubova ne prijavi da ima sedam ili više zaraženih igrača korona virusom.

Spekulacije oko mogućeg odlaganja večitog derbija pojavile su se u petak zbog toga što Zvezda u svojim redovima ima dva igrača pozitivna na virus kovid 19 (Ivanić, Kanga).

Direktor Superlige Srbije Aleksandar Pivić objašnjava za Danas da UEFA igrače sa korona virusom ne tretira kao bolesne već kao povređene, dok su domaće propozicije takve da najmanje sedam fudbalera mora da bude zaraženo da bi Medicinska komisija FSS odlučivala o odlaganju meča.

– Setite da je FSCB, odnosno Steaua, u Senti morala da igra iako je imala samo 14 igrača. U Zvezdi dobro znaju procedure UEFA koje se striktne jer jednostavno nema više mogućnosti za dodatne termine. Kod nas je uslov za traženje odlaganja da je bolesno najmanje sedam igrača koji su prijavljeni za takmičenje, da bi se uopšte prosledio zahtev Medicinskoj komisiji FSS. Mislim da su priče o odlaganju samo medijske spekulacije i da u Zvezdi ni ne razmišljaju o tome jer znaju da će bez Kange i Ivanića morati već u četvrtak da igraju protiv Hofenhajma – priča Pivić.

Crvena zvezda je po njegovim rečima na vreme reagovala i nije dozvolila da se pojedinačni slučajevi korone preliju na ostatak ekipe.

– U Zvezdi dobro znaju protokole UEFA i već su navikli na takve stvari. Od početka sezone testiraju svoje igrače praktično jednom nedeljno, baš zbog straha da im korona ne uđe u tim. Sve koju su igrali za repreznetaciju, a među njima je i Kanga, odmah su sa aerodroma vodili na testiranje i u izolaciju dok ne stignu rezultati. Ivanić je pozitivan od prošlog četvrtka. U Zvezdi su se nadali da će brže proći, kao što je recimo to bio slučaj sa Đokovićem, pa su ga ponovo testirali ove nedelje, ali je rezultat i dalje pozitivan – ističe Pivić.

Osim dvojice vezista na koje neće moći da računa zbog korone, trener crveno-belih Dejan Stanković ima i problem sa povredom Željka Gavrića.

Krilni igrač je zajedno sa Veljkom Nikolićem trebalo da ispuni normu po kojoj dvojica fudbalera mlađih od 21. godine moraju da budu u startnoj postavi.

Ukoliko se Gavrić ne oporavi do nedelje najverovatnije će u prvi tim ući defanzivac Strahinja Eraković, zbog čega će na klupu morati da se preseli neki od standardnih štopera(Milunović ili Degenek), što bi značajno moglo da utiče na stabilnost Zvezdine odbrane.

Upražnjeno mesto Ivanića najverovatnije će popuniti Njegoš Petrović koji je od ove sezone izgubio status mladog igrača.

Kanginu poziciju mogao bi da pokrije Ben koji je čak i u eri Vladan Milojevića u nekoliko slučajeva prinudno bio plejmejker, ali bi to onda značilo (pre)više ofanzivnu igru crveno-belih.

Strateg Partizana Aleksandar Stanojević najveću dilemu ima oko toga da li da novajlijama u ekipi odmah ukaže poverenje od prvog minuta ili da ih drži na klupi kao džokere.

– Još nismo odlučili ko će igrati, neki reprezentativci tek su stigli u Beograd. Što se tiče bonusa, nemamo problem, postoje alternative, ali nismo odlučili ko će igrati. Sveta Marković sigurno hoće. Sad, da li sa Bojanom Ostojićem s kojim se dobro poznaje ili sa Makijem Banjakom, i nama je nedoumica, jer u drugom slučaju rizikujemo. Bajbek je dilema, da li da počne ili uđe. Igrao je protiv Zemuna, izgleda sve bolje. Holender će nam biti dobro pojačanje, ali tek će sutra prvi put trenirati sa timom, ne znam u kakvom je stanju – rekao je Stanojević.

Trener crno-belih je istakao i da ima problem sa premorom igrača koji su u prethodnih deset dana odigrali po tri meča za svoje nacionalne timove.

– Natho je igrao tri vezane utakmice, tu smo malo u problemu. U derbiju, ipak, ne postoje problemi, što sam rekao i igračima. Čak ni oni ne znaju ko će igrati. Ni Suma, ni Natho, kome bi to bila četvrta utakmica za deset dana. To je suština, tako ćemo praviti tim – naglasio je Stanojević.

Odsustvo Kange i Ivanića za šefa struke Partizana ne znači da će njegova ekipa biti u prednosti.

– Možda bi meni kao treneru odgovaralo da igra neko od njih dvojice. Ovako, možda će ući neki viši igrač, biće jači na prekidu. Fokusirani smo na nas. Nije njihovo odsustvo mnogo bitno. Zvezdina filozofija je jasna, to je za nju pohvalno. Igramo na našem stadionu, na minus osam smo, moramo da pobedimo. Ne znam šta će biti, ali nismo u situaciji da kalkulišemo. Ako ne pobedimo opet smo bodovno daleko.- zaključio je Stanojević.

Dominacija se meri na derbiju

Aleksandar Stanojević se osvrnuo na izjavu generalnog direktora Zvezde Zvezdana Terzića koji je konstatovao da su „crveno-beli dominantni u odnosu na Partizan koji je u rangu Čukaričkog, Vojvodine i Radničkog“.

– Čarke uvek postoje, ali ja sam za činjenice. Možemo da pričamo o dominaciji, teška je to reč. Dominirate ako nešto radite u kontinuitetu. Ako gledamo derbije poslednjih nekoliko godina onda je Partizan dominantan. Ako hoće oni da budu dominantni moraju da dobiju narednih 10 ili 15 derbija da bi moglo o tome da se priča. Ne može Zvezda nikad iz tog razloga da bude dominantna- rekao je Stanojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari