Jedno mesto, tri kandidata 1Foto: EPA/ BARTLOMIEJ ZBOROWSKI

Borba za direktan prolaz na Svetsko prvenstvo i(li) baraž šansu za odlazak u Rusiju privodi se kraju i u ostalih devet grupa, a najkasnije sledećeg utorka imaćemo ceo spisak „odabranih“ iz evropskog dela kvalifikacija za Mundijal.

Ostalo je više nerešenih rebusa, od kojih bi neki mogli već večeras da budu precrtani, kao onaj u vezi imena drugoplasirane selekcije u C grupi, gde su čak  tima u opticaju za doigravanje. Sa 20 bodova Englezi već mogu da rezervišu  smeštaj u vreme SP, autsajderi Litvanija i Malta proveli su se kao bosi po trnju, dok su za Slovačku (15), Sloveniju (14) i Škotsku (14) četvrtak i nedelja dani odluke. Slovačka je u najboljoj poziciji, jer ima sitnu prednost, priliku da na gostovanju u Škotskoj izbaci Ostrvljane iz igre i, eventualni gubitak bodova nadoknadi u zadnjem duelu sa preslabom Maltom. Na drugoj strani, fudbaleri nekadašnje jugoslovenske republike imaju pretežak zadatak, jer prvo gostuju favorizovanoj Engleskoj, pa onda izlaze na crtu Škotskoj, a isto bi se moglo reći i za Škote, pošto ih čekaju dva derbija u pomenutom trouglu.

Ni u grupi E nisu još čista posla. Vodeća Poljska (19) realno je najbliža SP, s tim što će u završnih 180 minuta probati da eskivira baraž. Prvo protiv Jermenije, a zatim u duelu sa Crnom Gorom (16) na svom terenu. Naše komšije nemaju mnogo izbora, odnosno neće imati čemu da se nadaju ako večeras izgube bitku za bodove sa Danskom (16), pogotovo što se u nedelju sastaju sa Poljacima. Iako na tabeli izjednačeni sa Sokolovima, Danci su u nešto boljem položaju, jer će eventualni popravni imati sa Rumunijom, na čijem kontu ima svega devet bodova iz osam utakmica, dok su Jermenija (6) i Kazahstan (2) od početka služili za popravljanje gol razlike.

Ovog četvrtka na teren će i reprezentacije iz grupe C, gde se manje više sve zna. Teško je čak i izmaštati da Nemačka (24) ne uzme više od jednog boda na utakmicama sa drugoplasiranom Severnom Irskom (19) i malo niže postavljenim   Azerbejdžanom (10), odnosno dozvoli sebi da je preteknu u foto-finišu. Kao što nije najrealnije da Irci prokockaju prednost u nedeljnom megdanu s Norveškom,  jer je za pretpostaviti da se neće mnogo ovajditi protiv Pancera pre toga. Pri tom odnosu snaga Češka (99, Norveška (7) i San Marino (0) nemaju šta da traže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari