Jirgen Klop zna kako 1Foto: EPA-EFE/ PETER POWELL

U Minhenu za fudbalske sladokusce. Posle 0:0 na Enfildu, Bajern i Liverpul odigraće večeras na Alijanc areni revanš osmine finala Lige šampiona. Meč u Bavarskoj biće u epicentru, bez obzira na duel Barselone i Liona, koji su takođe prvu utakmicu završili bez golova.

Klima je bila takva pred meč u Liverpulu da se jednostavno očekivalo od izabranika Jirgena Klopa da barem sa minimalnom prednošću stignu na revanš. Bajern je u tom periodu bio pod stalnim kritikama medija. Puno se pisalo i pričalo o ambijentu u ekipi, nezadovoljnim pojedincima, pre svih Robenu i Riberiju, zatim o čudnim metodama rada trenera Nika Kovača, kao i odbijanju istih od strane pojedinaca. Ni rezultat nisu bili argument na strani hrvatskog stručnjaka (negde u tom periodu Bajern je kapitulirao u Leverkuzenu), međutim Bavarci su u Liverpulu upravo pokazali prve znake jasnog buđenja iz totalne letargije. Od prvog meča u Engleskoj, Bajern je vezao tri pobede; gol razlikom 12:1 potpuno se vratio u trku za titulu u Bundesligi (iskoristio tri vezana kiksa Borusije) i nagovestio da bi večeras mogao da se nadigrava sa aktuelnim vicešampionom Evrope. Kingsli Koman neće nastupiti zbog povrede, međutim odluka Kovača da Tomasa Milera pomeri desno, Hamesa Rodrigeza vrati u sredinu, a Serža Gnabrija ostavi na levoj strani ispostavila se kao plodonosna, jer su Bavarci u takvoj formaciji na poslednje dve utakmice ukupno dali 11 golova. Kreacija je poboljšana i delovanjem Tijaga Alkantare iz drugog plana, samim tim posed lopte je postao veći, a pas sigurniji. Kovač će večeras morati da pronađe dobre alternacije za suspendovane Milera i DŽošuu Kimiha.

Jirgen Klop će izvesno biti jedan od većih aduta Liverpula, kome je ovaj dvomeč sa Bajernom prvi u evropskim takmičenjima još od 2001. godine. Nemac je, prevashodno vodeći Borusiju Dortmund, imao brojne duele sa Bavarcima i odlično poznaje ambijent u Minhenu i mentalitet domaćih igrača. Klop je ukupno vodio ekipe na 30 utakmica protiv Bajerna i u samo devet je izašao kao pobednik. Liverpul u poslednje vreme ne igra na vrhunskom nivou. Mančester siti je preuzeo lidersko mesto u Premijer ligi; a ekipa je remizirala čak u tri navrata u prethodnih pet utakmica. Mo Salah je najveća enigma, pogotovo u 2019. godini. Egipćanin je poslednji pogodak postigao još 9. februara protiv Bornmuta. Dobra je stvar za u suštini krhku odbranu Liverpula, da će Van Dajk biti spreman za večerašnji duel.

– Moramo da budemo izuzetni, jer ako budemo igrali svoj ‘običan’ meč, onda nećemo imati šansu i ispašćemo, ali ako dovedemo sebe u posebno raspoloženje i ako budemo igrali dostojnu fudbalsku utakmicu, onda ćemo imati pristojnu šansu. To je sve što mi je potrebno – oprezan je Jirgen Klop, svestan da je Bajern poslednji put eliminisan u osmini finala Lige šampiona 2011.

Liverpul se muči u gostima

Gostujuće utakmice u Ligi šampiona nikako ne prijaju Liverpulu ove sezone. Crvena zvezda je bila samo jedan od timova koji su u grupnoj fazi naneli poraze engleskom velikanu (2:0). To su uspeli da urade i Napoli, kao i PSŽ. U tim mečevima Liverpul je postigao samo jedan, a primio čak pet golova. Ako je za utehu navijačima Liverpula, ekipa se nalazi u seriji od 10 utakmica bez poraza na kojima su postigli 19, a primili sedam golova.

Salah: Premijer liga važnija od LŠ

Fudbaler Liverpula Mohamed Salah rekao je da bi bio spreman da se odrekne svog sna o osvajanju Lige šampiona, u zamenu za to da klub osvoji Premijer ligu. Egipćanin je priznao da je za njega lično Liga šampiona najprestižnije takmičenje u svetu fudbala, ali da to mišljenje ne dele u Liverpulu, već je za njih najbitnija Premijer liga, koju nisu uspeli da osvoje od njenog osnivanja od 1992. godine. „Da budem iskren za mene je Liga šampiona najprestižnije takmičenje, ali san kako celog grada Liverpula, kako zaposlenih u klubu, tako i navijača nije da se osvoji trofej u tom takmičenju, već u Premijer ligi. Zbog toga sam spreman da žrtvujem svoj san o Ligi šampiona u zamenu za osvajanje domaćeg prvenstva. Ipak, za mene bi bilo idealno kada bismo osvojili oba trofeja. Ove sezone bismo mogli to da uradimo. Pritisak je ogroman, ali moj um je spreman i to da izdrži“, poručio je Salah.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari