Jokić u društvu Dankana i Karija 1Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO SHUTTERSTOCK OUT

Nikola Jokić biće izabran za najkorisnijeg igrača sezone u NBA ligi, tvrdi Adrijan Vojnarovski, novinar ESPN-a i do sada uvek pouzdani insajder za događanja u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu. Vojnarovski je najavio da će zvanična potvrda NBA lige uslediti tokom ove nedelje.

Jokić je u tekućoj sezoni prosečno beležio 27,1 poena uz 13,8 skokova i 7,9 asistencija te imao najbolji prosečni indeks efikasnosti 32,94. Ove sezone postao je prvi igrač u istoriji lige sa najmanje 2.000 poena, 1.000 skokova i 500 asistencija.

Sam je predvodio Denver Nagetse do učinka 48-34 i šeste pozicije na Zapadu, ali bez prave podrške saigrača nije uspeo da sa svojim timom prođe Golden Stejt Voriorse u prvoj rundi plej-ofa.

Jokić će tako postati tek 13. košarkaš u istoriji koji je dve uzastopne sezone bio MVP NBA lige. Pre Jokićeve dvogodišnje dominacije, dve sezone u nizu je MVP bio Grk Janis Adetokumbo iz Milvoki Baksa. đ

Adetokumbo je i ove godine bio finalista izbora MVP-ja, a Jokićev glavni konkurent bio je centar Filadelfija 76ersa Džoel Embid.

Jokića predstojećeg leta očekuje i produženje ugovora sa Denverom, i najavljen je najveći ugovor u istoriji – 254 miliona dolara na pet sezona.

Najviše MVP priznanja u istoriji NBA je dobio Karim Abdul Džabar (Milvoki Baks, LA Lejkers) šest, po pet puta su najbolji bili Bil Rasel (Boston Seltiks) i Majkl Džordan (Čikago Buls), četiri priznanja osvonjili su Vilt Čemberlen (Filadelfija Voriors, Filadelfija Seventisiksers), Lebron Džejms (Klivlend Kavalirs, Majami Hit), a tri Mozes Meloun (Hjuston Rokits, Filadelfija Seventisiksers), Lari Bird (Boston Seltiks), Irvin Medžik Džonson (LA Lejkers).

Jokić ulazi u elitno drušzvo sa po dve MVP titule u kojem su Bob Petit (Sent Luis Hoks), Karl Meloun (Juta Džez), Tim Dankan (San Antonio Spars), Stiv Neš (Feniks Sans), Stef Kari (Golden Stejt Voriors) i Janis Adetokunbo (Milvoki Baks).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari