Još dva koraka do vrha 1Foto: Cedevita/Alex Fevzer

Svašta su košarkaši Crvene zvezde preživeli u poslednja tri abaligaška meča.

Od koketiranja sa padom na čak četvrto mesto, do sjajne prilike da ligaški deo završe kao lideri na tabeli.

Možda i najbolji regionalni meč ove sezone, izabranike Dejana Radonjića dovela je u poziciju da u poslednja dva nastupa sami odlučuju o tome sa kojeg će mesta dočekati plej-of.

Izvanrednom simultankom u Ljubljani (72:89), u samo četiri dana, crveno-beli su drugi put matirali Cedevita Olimpiju, ne sluteći da će im trijumf u prestonici Slovenije omogućiti da pred poslednja dva gostovanja, kiks Budućnosti u Baru protiv Mornara pretvore u lidersku poziciju na startu doigravanja.

Za tako nešto, Krka će večeras u Novom Mestu morati da bude matirana (18.30), kao i Zadar u Dalmaciji sedam dana kasnije.

Činilo se posle mečeva sa Igokeom i Cedevita Olimpijom u hali „Aleksandar Nikolić“ da crveno-beli u Ljubljanu idu „mečki na rupu“.

„Zmajevi“ su se pritom potrudili da drugi međusobni duel odloženih kola pretvore u pravi „revanš“ tumačeći iznenadni prekid TV prenosa u poslednjih 26 sekundi meča u nekadašnjem Pioniru kao pokušaj diverzije i atak na njihovu nameru da brejkom u Beogradu osiguraju mesto u plej-ofu i napadnu drugu poziciju pred doigravanje.

Zvezda je u kratkom periodu uspela da se oporavi, već i da pruži možda i najbolju, ako ne, onda najzreliju abaligašku partiju ove sezone.

Zvezda je razmontirala rivala napadom u centralnom piku, ne insistirajući na pasu ka centru, već je svako skupljanje sa strane pomoći i lošu rotaciju koristila da uključi trećeg igrača i mahom preko Davidovca i Dobrića „izbuši odbranu“.

Dobrić je odigrao fantastičan meč (26p), na dobar protok lopte šutirao je fenomenalnih 6/10 za tri poena, mahom iz spot-ap situacija, maksimalno pritom materijalizujući odličnu odbranu crveno-belih na permetru.

Kao retko kad u sezoni, Zvezda je iz tranzicije ubacila 35 poena, a van pozicionog napada čak 50 što je recept kojeg bi trebalo da se pridržava i večeras.

Krka je poslednjom pobedom nad Splitom u Novom Mestu poboljšala perspektivu prema kojoj bi pretposlednje mesto trebalo da izbegne nadajući se kiksevima direktnih takmaca Cibone i pomenutih Splićana koji takođe imaju po osam pobeda (Borac je pretposlednji sa sedam).

Poznato je već da je hala „Leon Štukelj“ specifična s obzirom na njene dimenzije i činjenicu da je nešto teže razviti pozicionu igru.

Ipak, Zvezda je kvalitetnija, fizički ima snažnije igrače, atletski predisporanije i defanzivno sposobne da zaustave najbolje pojedince Krke Roka Stipčevića i Roderika Kampora.

Opreznost bi trebalo da bude na nivou iskušenja, posebno jer su crveno-beli prošle sezone već iskusili gorčinu poraza u Novom Mestu.

Borac i Zlatibor poveli u četvrtfinalu

U Podgorici je u toku sama završnica ABA 2 lige. Banjalički Borac je na startu četvrtfinalne runde pobedio Podgoricu (90:86) dok je Zlatibor  Sparsi i Zlatibor bio bolji od sarajevskih Sparsa 82:77. Danas su na rasporedu dueli između zemunske Mladosti i MZT, odnosno Studentskog centra i užičke Slobode. Već sutra na program su revanši kad će Podgorica i Sparski pokušati da nadoknade minuse iz prvih susreta, jer u slučaju po jedne pobede odlučuje koš razlika. Najefikasniji u redovima Borcabili su Simeunović sa 20, odnosno Leskolt sa 16 poena. Knežević je uz 14 poena pridodao i pet asistencija. Na poraženoj strani istakli su se Tomašević (18p) i Koprivica (19p). Zanimljivo je da su Podgoričani susret završili sa čak 30 timskih asistencija, Borac ih je imao 23.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari