Još samo jedan korak do medalje 1

Kada se u nedelju završi Evropsko prvenstvo u odbojci, na podijumu će se naći tri tima koja na prethodnom šampionatu nisu bila među najboljima.

Posle eliminacije favorita Francuske, Italije i Poljske u polufinale ušle su Nemačka, koja je do ove faze evropskog takmičenja stigla samo dva puta (1991. i 1993), Belgija, koja nikada ranije nije igrala polufinale, Rusija, čiji tim nije osvojio nijednu veliku medalju u poslednje četiri godine, i Srbija. Ekipa Nikole Grbića igraće danas protiv Nemačke (17:30), dok drugi polufinalni par čine Belgija i Rusija (20:30).

– Nemačka je prošla direktno u četvrtfinale i došla je u najjačem sastavu. Očekivao sam da odigraju dobro jer se nisu plasirali na Svetsko prvenstvo, očekivala se reakcija. Nemci imaju iskustva za ovakve utakmice, i biće spremni za ovaj meč. Nemačka je tradicionalno neugodan protivnik, retko smo ih lagano pobeđivali, ali mislim da smo bolji od njih i naša motivacija je zaista ogromna – istakao je Grbić.

Dok je u četvrtfinalu srpski tim ubedljivo savladao Bugarsku, i to posle preokreta u poslednja dva seta‚ zbog čega je selektor Grbić kazao “i da smo izgubili ne bih imao šta da zamerim igračima”, Nemačka je imala dosta problema protiv Češke, napravivši čak 23 servis greške.

– Pre polufinala moramo sve da popravimo. Pre svega moramo bolje da serviramo i da budemo hrabriji. Činilo se kao da se plašimo da igramo napadački. Ako hoćete da se nađete u polufinalu, morate dobro da servirate, Moramo da se oslobodimo napetosti i da igramo najbolje što možemo. Možda zvuči kao kliše ali moramo da mislimo samo o sebi, da dobro počnemo utakmicu i budemo što agresivniji možemo – kazao je kapiten Nemačke Lukas Kampa.

Upravo je napadačka igra ono što novi selektor Nemačke Andrea Đani traži od svojih igrača – Đani, koji je kao reprezentativac Italije osvojio 12 evropskih, svetskih i olimpijskih medalja, prethodno je kao selektor napravio veliko iznenađenje sa reprezentacijom Slovenije na Evropskom prvenstvu pre dve godine osvojivši treće mesto. Nemački tim, na čije je čelo italijanski stručnjak došao u februaru ove godine, predstavlja kombinaciju mladih i iskusnih odbojkaša, među kojima se posebno ističe Đorđi Grozer.

– U završnici Evropskog prvenstva sve ekipe imaju kvalitet. Mi samo možemo da probamo da na neki način limitiramo njihove ključne igrače. Nemci jesu iskusnija ekipa od Bugarske, ali kada igramo našu igru, i verujemo u to što radimo niko ne može da nas pobedi – kazao je Goran Škundrić.
Iako su iznenadili mnoge plasiravši se kao prvi u grupi direktno u četvrtfinale, i Nemci sami imaju velike ambicije.

– Napisali smo prelepu priču, ali naša priča još uvek nije gotova – kazao je Grozer pred meč sa Srbijom.

Srpska reprezentacije do sada je pobedila Poljsku, Estoniju, Finsku i Bugarsku. Poslednji meč protiv suseda bio je posebno značajan zbog načina na koji su srpski odbojkaši došli do trijumfa. U poslednjem setu rivali su pri rezultatu 22:24 imali dve set lopte, ali je tim Nikole Grbića pokazao nadmoć kao u nekoliko navrata pre toga.

– Protiv svih rivala gubili smo u nekom trenutku. U tim teškim momentima pokazali smo mirnoću, agresivnost i stabilnost. To je energija koja nam treba za ovu utakmice protiv Nemaca – zaključio je Grbić.

Stanković: Sledi najzanimljiviji deo

– Nama je primarni cilj bio da se nađemo u borbi za medalje. To smo ispunili i sada dolazi najlepši i najzanimljiviji deo. Nemačka je dosta pokazala u toku ovog turnira i oni su težak protivnik koga poznajemo dosta dobro. Za nas je ipak najbitnije da se mentalno spremimo i uradimo ono što je potrebno sa naše strane mreže – kazao je kapiten Dragan Stanković

 

Sledeća evropska prvenstva u po četiri države’]

Na Kongresu CEV u Krakovu doneta je odluka da na narednom kontinentalnom šampionatu u muškoj i ženskoj konkurenciji, po prvi put, čak četiri države budu domaćini Domaćini EP 2019. za odbojkaše biće Slovenija, Belgija, Holandija i Francuska. Taj šampionat biće održan od 13. do 29. septembra 2019. godine. U konkurenciji dama iste godine Evropsko prvenstvo će se održati u Turskoj, Poljskoj, Mađarskoj i Češkoj. Na oba prvenstva Starog kontinenta 2019. godine igraće po 24 reprezentacije, a direktan plasman izboriće pored domaćina prvenstva i još osam selekcija sa EP u Poljskoj (u konkurenciji muškaraca), odnosno EP u Azerbejdžanu i Gruziji (u konkurenciji žena), ukupno 12.

       Maja Ognjenović sekretarka Sportske komisije CEV’]

Maja Ognjenović, koja se posle 261 nastupa za Srbiju povukla iz reprezentacije nakon nastupa na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, dobila je veliko priznanje na Kongresu CEV održanom na EP za odbojkaše u Krakovu. Ona je izabrana za sekretara Sportske komisije CEV. Za predsednika te komisije izabran je Samjuele Papi iz Italije, a članovi su: LJubomir Ganev iz Bugarske, Aleksandrs Samoilovs iz Letonije, Loneke Slutjes iz Holandije, Pavel Zagumni iz Poljske, Jekaterina Gamova iz Rusije i Neslihan Demir Guler iz Turske. U Krakovu je ponovo obrazovana Trenerska komisija CEV, čiji predsednik je Filip Blan iz Francuske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari