Junajted (ni)je na prodaju 1Foto:. EPA/NIGEL RODDIS

Kao grom iz vedra neba odjeknula je proteklog vikenda vest da saudijski princ Mohamed bin Salman želi da kupi Mančester junajted od braće Glejzer.

Britanski mediji naveli su da je bogati princ ponudio za klub čak 4,3 milijarde evra (3,8 milijardi funti), a da se sada čeka samo da američki vlasnici odluče o prihvatanju ili odbijanju.

Britanski tabloidi ekspresno su izvukli zaključak da Džoel i Avram Glejzer kao vlasnici Junajteda nemaju o čemu da razmišljaju i da će sigurno prihvatiti ponudu za klub koji su 2005. kupili za petostruko manje novca (790 miliona funti). Saudijski princ je navodno (pre)visoku ponudu uputio zbog toga što želi da od Junajteda ponovo napravi tim koji može da bude ravnopravan Mančester sitiju, a sve zbog toga što je vlasnik gradskog rivala princ iz susednih Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Glejzeri informaciju o ponudi za kupovinu „crvenih đavola“ nisu ni demantovali ni potvrdili. Saudijski princ juče se oglasio tvrdeći da još uvek nije poslao ponudu za kupovinu kluba, a da je sa braćom Glejzer pregovarao samo oko sponzorskih ugovora. Ostrvski mediji su iz ovoga izvukli zaključak da je pregovora o kupoprodaji kluba sa „Old Traforda“ sigurno bilo, ali da je konačna cena jedina stavka koja još uvek koči završavanje posla. Nekoliko britanskih tabloida navelo je da su upravo ljudi iz vrha Junajteda vest o pregovorima sa princom plasirali posle poraza od Pari Sen Žermena u Ligi šampiona. Glejzeri navodno na taj način žele da podignu cenu, ali i da ostalim potencijalnim kupcima daju do znanja da je Junajted na prodaju. Ako je verovati izvorima britanskog tabloida „San“, princ je američkim vlasnicima dao rok do maja da se izjasne o njegovoj ponudi, a u slučaju negativnog odgovora moguće je da će kupiti Čelsi od Romana Abramoviča.

Navijači Mančester junajteda dočekali su braću Glejzer „na nož“ 2005. godine, tvrdeći da klub ne sme preći u „američke ruke“. Zbog toga je jedan kratak period čak bio na snazi i bojkot mečeva na „Old Trafordu“. Međutim, vremenom su legli na rudu, za šta su ponajviše krivi dobri rezultati koje je tokom poslednjih godina na klupi napravio Ser Aleks Ferguson. Sada je ponovo velika nepoznanica kako će fanovi čuvenog kluba reagovati na saudijski kapital, pa postoje oni koji veruju da je ova informacija možda baš zbog toga plasirana, jer je princ hteo da „opipa puls“ ostrvske javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari