Kako iskoristiti lošu formu rivala iz Premijer lige u Ligi šampiona i Ligi Evrope 1Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Gde se večiti rivali nalaze u odnosu na neke od najjačih klubova Premijer lige saznaćemo već u utorak kada Crvena zvezda gostuje Totenhemu u Ligi šampiona, odnosno u četvrtak kada Partizan na svom stadionu dočekuje Mančester junajted u Ligi Evrope.

Decenijama unazad se ne pamti kada su naši klubovi u istoj nedelji igrali protiv dva evropska velikana, ali se isto tako ni ne pamti ovoliki optimizam uoči tih susreta, pošto su rezultati engleskih timova više nego mršavi od početka sezone.

Totenhem je u subotu na svom stadionu jedva iščupao bod protiv poslednjeplasiranog Votforda (1:1) i to zahvaljujući golu Dele Alija u 86. minutu, pa se sada nalazi na razočaravajućem sedmom mestu Premijer lige sa 12 bodova (tri pobede, tri remija, tri poraza). „Spursi“ u meč sa crveno-belima ulaze posle tri uzastopne utakmice bez pobede, kao i nakon neviđene blamaže na „Totenhem“ stadionu u drugom kolu Lige šampiona od Bajerna, kada su poraženi sa sramnih 2:7. Taj debakl je bio ogroman udarac za londonski klub, pa je čak i menadžer Maurisijo Poketinjo podnosio ostavku, ali ga je vlasnik kluba Danijel Levi ubedio da ostane.

Nije tajna da su odnosi među igračima duboko narušeni, da neke od najvećih zvezda poput Kristijana Eriksena ne žele da produže ugovor koji ističe na kraju sezone, te da je po igri to ekipa koja je samo bleda senka u odnosu na partije koje su pružane kada su proteklog proleća stigli do finala Lige šampiona koje su izgubili od Liverpula.

S druge strane, Zvezda je prošle sezone pokazala da u Ligi šampiona ume da zablista, kada je iznenadila celu Evropu pobedom nad Liverpulom (2:0), ali je isto tako pokazala da sija samo kada igra na „Rajku Mitiću“ dok je u gostima sklona visokim porazima. Zvezdi će u timu sigurno mnogo značiti to što su Marko Marin i Radživ Van la Para igrači sa iskustvom igranja u Premijer ligi. Zanimljivo je da se crveno-beli sa Totenhemom nisu sastali još od sezone 1972/73 kada su u trećoj rundi Kupa UEFA u Londonu izgubili 0:2, a kod kuće golom Vojina Lazarevića slavili sa nedovoljnih 1:0.

Ništa manji optimizam nije ni među navijačima Partizana koji dočekuju posrnuli Mančester junajted. „Crveni đavoli“ su u drugom delu prošle sezone bljesnuli pod vođstvom bivše zvezde Ole Gunar Solskjera, ali su od starta ove nastavili da idu stazom poraza iz kojih maltene ne mogu da se iskobeljaju još od odlaska slavnog Ser Aleksa Fergusona. Junajted je trenutno na 14. mestu u Premijer ligi sa samo devet bodova iz osam utakmica, zbog čega su sve glasniji oni koji smatraju da Norvežanin nije kalibar za šefa stručnog štaba. Nije ni Partizan u bog zna kakvog formi jer na megdan slavnom Junajtedu idu posle poraza od Mladosti u Superligi. Međutim, crno-beli veruju da su kiksevi u ligi slab roster, odnosno nedostatak dovoljno kvalitetnih igrača van prvih 11. Savo Milošević je kao trener pokazao da ume da zablista na najvećim utakmicama, o čemu najbolje svedoče i dve uzastopne pobede nad Zvezdom (prošle sezone u finalu Kupa i ove u Superligi). Na meču u Lučanima je odmarao Sumu koji se od početka sezone ispostavio kao ključni paker golova, ali i strelac.

Partizan se sa Mančesterom poslednji put sastao u svojoj čuvenoj sezoni 1965/66 kada je pobedom nad engleskim timom izborio finale Kupa šampiona, koje je potom izgubio od Real Madrida. Crno-beli su u polufinalu protiv Junajteda slavili u Beogradu 2:0 golovima Mustafe Hasangića i Radoslava Bečejca, dok su u gostima doživeli poraz 0:1 koji ih je ipak odveo u finale.

V. Ž.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari