Kako je slučaj fudbalera od Arbitražnog suda FSS, preko FIFA, stigao do suda u Lozani 1Foto: Pixabay/Blueeyes

Defanzivac Vladimir Simunović ni posle skoro dve godine još uvek nije načisto da li je fudbaler Spartaka ili Radničkog iz Niša, a konačnu reč o ovom neobičnom slučaju daće Sud za sportsku arbitražu u Lozani (CAS).

Informacija od juče da je Discplinska komisija FIFA obustavila postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije u vezi sa slučajem fudbalera ostala je bez potvrde Svetskog udruženja fudbalera (FIFPro), ali i svih ostalih strana koje su učestvovale u sporu.

Vladimir Simunović je 2017. godine potpisao ugovor sa Radničkim iz Niša, ali je godinu dana kasnije zatražio raskid zbog neisplaćenih zarada.

Potom je Arbitražni sud FSS doneo presudu da fudbaler nije redovno dobijao platu i da ima pravo na raskid ugovora, te je Simunović kao slobodan igrač potpisao za Spartak iz Subotice.

Međutim, Radnički je posle presude tvrdio da jedan od sudija Arbitražnog suda, koji je navodno izabran na predlog Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost (SPFN), nije u razmatranje uzeo dokaz koji je klub naknadno dostavio, a koji se odnosi na izvod po kome igrač nikad nije bio odjavljen sa liste Fonda za penzionsko i invalidsko osiguranje (PIO), što opet nije bio krucijalan dokaz o redovnom isplaćivanju zarada.

Potom se Arbitražni sud čija presuda treba da bude konačna, odnosno da po izricanju nezadovoljna strana može samo pred redovnim sudovima da traži pravdu, ponovo sastao i na osnovu izvoda iz PIO fonda zaklučio da „nije bilo povrede ugovorne obaveze od strane Radničkog“.

Dodatne peripetije su nastale jer je sezona 2018/19. već počela, a Simunović je bio registrovan kao igrač Spartaka.

On je po novoj presudi trebalo da se vrati u Radnički, što mu nikako nije odgovaralo jer je strepeo od odmazde zbog prethodne presude koja je trebalo da bude konačna, a po kojoj je trebalo da ostane slobodan igrač (odnosno u Sprataku za koji je već igrao).

Kako je igrač na kraju ostao da visi ni na nebu ni na zemlji, FIFPro je odlučio da Disciplinskoj komisiji FIFA podnese žalbu protiv FSS zbog „nesprovođenja pravila o nezavisnoj arbitraži u slučaju igrača Vladimira Simunovića“.

Celom slučaju je prethodilo nekoliko upozorenja domaćeg sindikata fudbalera (SPFN) koji je tvrdio da je FSS narušio sopstveni integritet i da nije poštovao načela iz Statuta FIFA.

Slučaj se potom iz nepoznatog razloga razvukao i pred disciplnicima svetske „kuće“ fudbala, pa je FIFPro odlučio da po isteku svih rokova za donošenje odluke tuži 27. marta ove godine FIFA pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani, na koji je sada prebačena „lopta“ da donese konačnu presudu.

Izvori iz FIFPro potvrdili su za Danas da ovoj organizaciji još uvek nije stigao nijedan dokument koji bi potvrdio objavu da je FIFA odbacila njihovu žalbu protiv FSS.

Zvanično se još uvek nije oglašavao ni FSS, a odluka FIFA u praksi uvek stiže istovremeno svim stranama elektronskom poštom.

Odluka FIFA, čak i ako bude naknadno doneta, neće više zbog isteka svih rokova moći da bude validna po tvrdnji našeg izvora iz FIFPro jer je sada slučaj već skoro dva meseca pred CAS arbitražom.

Podsetimo, u pitanju je isti sud koji je svojevremeno presudio u korist nekadašnjeg selektora Srbije Radomira Antića kada je tužio Savez zbog nelegalnog raskida ugovora tražeći da mu se isplate sve zaostale zarade kao i odšteta u iznosu od oko 2,5 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari