Kako mala i siromašna Srbija ima kontinuitet uspeha u ženskoj košarci? 1Foto: STARSPORT

Još jedan izvenredan rezultat postigle su košarkašice Srbije; na upravo završenom Evropskom prvenstvu u koorganizaciji naše zemlje i Letonije, osvojile su bronzanu medalju ubedljivom pobedom nad Velikom Britanijom u meču za treće mesto (81:55).

Da se kojim slučajem nisu susrele sa Španjolkama u polufinalu – u finalu trijumfom protiv Francuske postale prva selekcija koja je odbranila zlato u poslednjih par decenija – naše gracije bi verovatno igrale novi meč za najsjajnije odličje.

Uspeh izabranica selektorke Marine Maljković utoliko je veći ako se uzme u obzir da je baza talentovanih igračica sve manja i da su uslovi, kako infrastrukturni, tako i finansijski veoma teški. Za njenog mandata od 2011. do danas, sa izuzetkom kratkog i neuspešnog preuzimanja selektorske funkcije Stevana Karadžića 2017. košarkašice Srbije osvojile su zlato na Evropskom prvenstvu 2015, pomenutu bronzu u nedelju uveče i isto odličje na Olimpijskim igrama u Riju 2016.

Ako se tome doda i četvrto mesto na kontinentalnom šampionatu 2013. kontinuitet je evidentan, ali on nije posledica planskog i sistematskog rada koji na klupskom nivou već godinama ne postoji, prevashodno u nedostatku finansijskih sredstava.

I sama selektorka je tokom priprema ali i za vreme Evropskog prvenstva govorila o problemima koji muče žensku košarku u Srbiji. Postoji ozbiljna opasnost da nakon povlačenja sjajne generacije koju predvode Sonja Petrović, Ana Dabović i Jelena Bruks dođe do rezultatskog posta i prekida kontinuiteta, koji je bio pravi raritet i za vreme bivše SFRJ.

– Zaista se radujem uspesima koje su napravile naše seniorke, međutim ne mogu a da ne kažem da moja perspektiva načina rada sa košarkašicama odudara, da se tako izrazim, od “zvanične politike”. Uspeh seniorki je vrh piramide, međutim moramo sagledati iz čega je on proistekao. Sa većinom košarkašica sarađivao sam u mlađim kategorijama i želim da napomenem da je sistemski afirmaciji Sonje Petrović, Ane Dabović, Jelene Bruks najviše doprineo Zoran Kovačić Čivija. On je uspostavio sistem i po mom mišljenju najzaslužniji je za ono što danas imamo u ženskoj seniorskoj konkurenciji – mišljenja je Milkan Mrđa, izuzetno cenjeni košarkaški trener i neko ko je vrlo stručan u samom selektovanju i obučavanju mladih košarkašica.

Jedna od većih boljki ženske klupske košarke svakako su finansije. Mogućnost pravljenja tima i selekcije igrača na duže staze praktično je nemoguća gotovo u svim timovima u Srbiji, počevši od Radivoja Koraća, Crvene zvezde, pa sve do onih koji jedva egzistiraju u unutrašnjosti Srbije.

– Nama su potrebne korenite sistemske promene i stabilan način finansiranja. Dok sam vodio KK “021” iz Novog Sada bio sam i vicešampion države; međutim bilo je dovoljno da samo jedna od najboljih igračica ode ili nas napusti sponzor i da sve krenemo ispočetka. Jedino sam u Čelarevu od 2008. do 2013. imao stabilan način finansiranja, samim tim i mogućnost uspostavljanja sistema rada u mlađim kategorijama. Da biste imali sistem neophodno je da u klubu postoje sve selekcije: od “petlića” pa sve do seniora – istakao je iskusni stručnjak koji Zorana Kovačića Čiviju smatra “košarkaškim ocem” Petrovićeve, Bruksove….

– …Vrlo cenim hijararhiju i trebalo bi istaći ko je najzaslužniji za stvaranje selekcije. Da bismo u godinama koje dolaze imali šanse da konkurišemo najboljima neophodno je da promeniomo metodiku rada sa najmlađim igračicama. Relalcije ne bi smele da se zasnivaju na ličnom odnosu, već sistemu koji bi lakše i bolje profunkcionisao recimo formiranjem Stručnog saveta za žensku košarku – predlog je Mrđe, koji se trenutno nalazi u Sarajevu gde se održava Evropsko prvenstvo za juniorke do 18 godina i na kome učestvuje i reprezentacija Srbije. Mrđa je pozvan od strane Momira Tasića, selektora juniorki Rusije, srpskog stručnjaka koji je u poslednjih pet godina osvajao titule sa Kurskom u navedenoj konkurenciji.

Deca dobra dok ih stariji ne pokvare

Milkan Mrđa je trenutno u Sarajevu gde iz neposredne blizine prati igre i srpskih košarkašica na juniorskom Evropskom prvenstvu. Jelena Mitrović, rođena sestra Luke Mitrovića nekadašnjeg kapitena Crvene zvezde, zbog povrede nije u stanju da pomogne saigračicama, što je značajno umanjilo njihove ambicije na Evropskom prvenstvu. Tamara Čorto, Višnja Stefanović, Aleksandra Mužević spadaju u grupu talentovanijih i budućih seniorskih reprezentativki. “ Da sistemski grešimo može se videti i na primeru Aleksandre Mužević koja u kadetskoj reprezentaciji nije igrala ni minut, a sada je jedna od boljih juniorki. Nažalost, Jelena Mitrović je takođe pokazatelj jednostavne nemoći da se zadrže najtalentovanije u domaćoj ligi. Već od narednog leta ona će studirati u Americi, a pravo je pitanje i gde će igrati Stefanović, Čorto, Marta Mitrović u seniorskoj konkurenciji i kako će se razvijati. Sve to budu dobra deca dok ih stariji kasnije ne pokvare”, zabrinuto deluje Mrđa.

Nijedna iz domaće lige

Da veliki problem u ženskoj klupskoj košarci zaista postoji pokazuje i primer naše senirske reprezentacije u kojoj nijedna igračica ne igra u domaćoj ligi. Od Ane Dabović, Sonje Petrović, pa sve do najmlađih Dragane Stanković, Aleksandre Stanaćev i Aleksandre Crvendakić, sve do jedne nastupaju u inostranim klubovima. Osvajačice bronzane medalje na Evropskom prvenstvu zapravo su igračice, od kojih većina već godinama nastupa u inostranstvu. Zbog besparice i nemanja uslova čak i u juniorskoj reprezentaciji već tri igračice igraju u inostranim klubovima. Bazu predstvljaju ŽKK Crvena zvezda, Radivoj Korać i par klubova iz unutrašnjosti poput Vrbasa i Kraljeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari