"Kako smo zavoleli basket" - u susret Mundobasketu pogledajte dokumentarac o Saletu Đorđeviću na RTS-u 1Foto: Promo

“Hoće neko na basket?” je postala kultna rečenica igre pod obručima, a u susret Mundobasketu postavlja se pitanje i zašto, kako i gde smo toliko zavoleli basket? Ko je glavni krivac što nam je košarka ušla u DNK? Upravo o tome govori novi dokumentarni film u produkciji Videostroja, koji je urađen na inicijativu Mozzart fondacije, a premijerno će biti emitovan u petak u 18.05 na prvom programu RTS-a.

“Kako smo zavoleli basket?“ je priča o legendi naše košarke Aleksandaru Đorđeviću koji je prve korake napravio na kultnom igralištu Ranč. Baš tu je mladi Sale maštao o onim koševima u poslednjim sekundama i baš taj teren je Fondacija Mozzart potpuno obnovila u sklopu velike akcije “Sto terena za jednu igru”.

Tokom priprema za veliko otvaranje 97. renoviranog igrališta, rodila se ideja o dokumentarcu, a snimanje i montaža su trajali tačno mesec dana. Sale je bio glavna insipiracija, a u ovom košarkaškom vremeplovu asistirali su mu Novica Veličković, Saša Obradović, Zoran Moka Slavnić… Sve one legende u čiju čast je Fondacija Mozzart obnavljala terene.

Film predstavlja omnibus od četiri price koje su međusobno isprepletane, a kao centralnu nit imaju košarku, odnosni basket terene. Čuvena Kićanovićeva rečenica “Lakše mi je bilo da igram protiv SSSR-a, nego da dobijem basket na Želovom” i dan danas se prepričava ne samo u Čačku, nego širom zemlje, iza svake zgrade gde se čuje tapkanje košarkaške lopte.

Narator filma “Kako smo zavoleli basket?” je Nikola Jelić, poznatiji kao Mikri Maus, koji nas vodi po basket terenima, ulazi u priču sa lokalcima. Sa njima se šali i rečima i fintama i zajedno se prisećaju legendarnih trenutaka domaće škole košarke, ali i trenutaka sa basketa iz kraja – jer to su razlozi zašto i kako smo zavoleli basket…

Izvršni producent filma je Miloš Ratković, a urednik i scenarista Vladimir Pajić.

OVACIJE ZA FILM NA ZLATIBORU

Posetioci na Zlatiboru su prvi imali priliku da vide dokumentarac “Kako smo zavoleli basket”, jer je pretpremijera održana u revijalnom delu programa Međunarodnog festivala sportsko-dokumentarnog filma. Publika je uživala u pričama sa basket terena širom zemlje, a među njima je bio i veliki broj mladih košarkaša koji su iskoristili predah od priprema na ovaj planini, da se dodatno edukuju o istoriji igre pod obručima na našim prostorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.