Kalkulacije (ni)su u igri 1Foto: Starsportphoto ©

Ružne scene na samom kraju finala Kupa Radivoja Koraća, kao i one odmah po okončanju završne ceremonije dodeljivanja pehara i medalja crno-belima kao osvajačima Žućkove levice, nažalost predstavljaće osnovnu asocijaciju nedeljnog večitog derbija u 20. kolu ABA lige.

Crvena zvezda će dočekati kolege iz Partizana (18.00) sa odavno rezervisanim prvim mestom pred početak plej-ofa; u taboru crveno-belih i te kako su svesni potencijalne prednosti izgubljenog večitog derbija, jer bi u tom slučaju mogli da izbegnu pulene Andree Trinkijerija u polufinalu.

Izvršenim kadrovskim promenama, tačnije dolascima Renfroa, Nikole Jankovića i Jaramaza, odnosno oporavkom Zagorca i Nikolića, Partizan je postao tim za izbegavanje u prvoj rundi plej-ofa. Zvezda je u Nišu mogla da oseti svu težinu igranja protiv ekipe koja ima sposobnost prilagođavanja na gotovo sve vidove napada i vrsta odbrana. Crno-beli imaju dozu nepredvidivosti i kombinatorike u centarskoj liniji, kao i mogućnost beskrajnog ponavljanja spolja da je u ovom trenutku zaista teško predvideti njihove krajnje domete. U skladu sa tim; Zvezdi možda i ne bi odgovaralo da se sa večitim rivalom sastane već u polufinalu, jer bi samo potencijalni kiks na samom startu mogao da ima veliku težinu (serija se igra na dve pobede).

Na Malom Kalemegdanu su apsolutno svesni svih manjkavosti u igri poslednjih meseci. Niko se ne zanosi ubedljivim skorom u ABA ligi (18-1), kao ni činjenicom da će u nedelju uveče u crveno-belom dresu debitovati Kej Si Rivers, nekadašnji osvajač Evrolige sa Real Madridom 2015. godine.

Zvezda je u prvom abaligaškom derbiju ove sezone trijumfovala zahvaljujući sjajnim sekvencama Perperoglua, međutim ni tada, kao ni tokom sezone nije ostavila utisak ekipe koja je u stanju da igra modernu, brzu košarku, sa puno ekstra pasova i jednostavnih rešenja. Na tri kola do kraja regularnog dela ABA lige Milanu Tomiću je ostalo zapravo malo vremena da iskoriguje kurs i Zvezdin brod preusmeri ka igri u kojoj će umeti da eksploatiše prednosti klasičnih, teških i pomalo tromih petica pod košem; polivalentnost Davidovca, atleticizam i eksplozivnost Dobrića i Fajea…

Nadasve, ključ Zvezdinog uspeha, ne samo u predstojećem večitom derbiju, već i u sezoni, nalazi se u rukama Džoa Reglanda. Lider u gotovo svim značajnijim statističkim kategorijama u ABA ligi dobija od Amerikanca benefit u vidu individualnih kreacija i realizacije (10,7p, 6as), ali ujedno sa njim u igri mnogo gubi na ritmu, ekstra pasu i tranziciji koja gotovo i da ne postoji, jer Regland bezgranično „carini“ loptu.

Raspored i tabela

  1. kolo

subota

Igokea – Mornar               17.00

Krka – Cedevita 19.00

nedelja

Crvena zvezda – Partizan               18.00

Cibona – Mega   20.00

ponedeljak

FMP – Olimpija  18.00

Budućnost – Zadar           21.00

  1. Crvena zvezda 18-1
  2. Cedevita 14-5
  3. Budućnost 13-6
  4. Partizan 13-6
  5. Mega 10-9
  6. FMP 8-11
  7. Zadar 7-12
  8. Mornar 7-12
  9. Cibona 7-12
  10. Olimpija 6-13
  11. Igokea 6-13
  12. Krka 5-14

Cedevita u specifičnoj situaciji

Cedevita ima možda i najzanimljiviji raspored u poslednja tri kola. Izabranici Slavena Rimca već u subotu gostuju Krki koja je najugroženija u borbi za opstanak. Već u narednom kolu očekuje ih meč u LJubljani protiv Olimpije, još jednog direktnog kandidata za ispadanja iz regionalnog takmičenja. Cedevita će u poslednjoj rundi ugostiti Mornar, koji određenim spletom okolnosti takođe do tada može ugroziti mesto u elitnom regionalnom rangu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari