Kamo dalje, rođaci: Srpski klupski fudbal od dičenja do pada u autsajdere za samo jedno polugođe 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Srpski klupski fudbal je prošao kao bos po trnju u Evropi i to u sezoni za diku – s predstavnicima u sve tri lige UEFA.

U 28 utakmica, računajući i kvalifikacije, postignuta je jedna jedina pobeda, a nju je ostvario tim koji se nije domogao ligaškog takmičenja.

Beše to onaj Partizanov napor da se ne obruka sasvim u okršajima sa Sabahom, koji ga je nadigrao u Azerbejdžanu u prvoj utakmici trećeg kola na putu ka Ligi konferencije. Pretrpeli bi crno-beli nadomak Kaspijskog mora i ubedljiviji poraz od 2:0 da ih nije spasavao golman Aleksandar Jovanović, junak trijumfa na penale u revanšu. Potonji dueli u plej-ofu s danskim Nordsjelandom bili su za zaborav.

Još i ranije je otpala Vojvodina, nespremna da se u drugom kolu ozbiljnije suprotstavi Apoelu iz Nikozije, nedugo pošto je kiparski tim preuzeo Portugalac Rikardo Sa Pinto, koji je svojevremeno brže otišao iz Crvene zvezde nego što je u nju stigao.

U sumornom pregledu rezultata još su jedva dva remija, ali jedan opori pošto je slađi bod pripao protivniku. Da, to je meč beogradskih crveno-belih s Jang bojsom na Marakani (2:2) u kojem se očekivala pobeda, jedina kojoj se moglo nadati s većom izvesnošću u grupi Lige šampiona s evropskim prvakom Mančester sitijem i nemačkim bundesligašem Lajpcigom, stasalog u domaćem fudbalu u takmaca za respekt i pred Bajernom i pred dortmundskom Borusijom.

TSC, sa zvanjem srpskog vicešampiona, uzeo je bod Olimpijakosu (2:2) u Bačkoj Topoli u Ligi Evrope. To se može smatrati podvigom i zbog renomea grčkog velikana i zato što se domaćem timu isplatila upornost do poslednjeg minuta posle vođstva gostiju s 2:0.

Kamo dalje, rođaci: Srpski klupski fudbal od dičenja do pada u autsajdere za samo jedno polugođe 2
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Sve drugo su bili porazi. Čukarički ih je doživeo svih osam: dva u doigravanju za ulazak u Ligu Evrope upravo protiv pirejskih crveno-belih i svih šest zatim u Ligi konferencije.

Kad se podvukla crta iza pet pogodaka koje je TSC primio na „Karaiskakiju“, u poslednjoj utakmici srpskog fudbala u Evropi ove sezone, ukupna gol-razlika je 21:75. Najubedljivije je stradao Čukarički protiv Fiorentine u Firenci (6:0), TSC protiv Frajburga u Nemačkoj (5:0) i Partizan u Danskoj (5:0). Zvezda u svojoj trećoj Ligi šampiona nije imala rezultatske ponore kao u prve dve.

Gledano kroz koeficijente Srbiji je pripalo samo 1,400 bodova. Od toga je 0,800 došlo od učešća šestostrukog uzastopnog prvaka u vodećem takmičenju.

Bez toga Srbija bi bila bolja jedino od fudbalskih autsajdera Lihtenštajna, San Marina i Gibraltara i od Estonije, čiji je klupski fudbal kao i naš na niskim granama, ali njeno ime uvek prizove gorko sećanje na šamar na Partizanovom stadionu u jesen 2010, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012 (3:1).

Posledice za sledeću sezonu su da se naš fudbal vraća unazad, iako ostaje s pet timova.

Prvak neće imati privilegiju direktnog učešća u Ligi šampiona već će, sva je prilika, krenuti od drugog kola kvalifikacija, kao što je, recimo, bio slučaj sa Zvezdom pre dve godine kada je izbacila Kajrat, ali joj je želje da uđe u plej-of razvejao Šerif.

Viceprvak, a TSC je ove godine imao okršaje s Bragom u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, ponovo će imati šansu samo za Ligu Evrope.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari