Kanga preokrenuo, Makabi za deset minuta vratio prednost i najavio spektakl u revanšu na Marakani 1foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Uverili su se fudbaleri Crvene zvezde u Haifi u svu moć Makabija i kvalitet pred kojim su pali Olimpijakos i Apolon. Iako je Gejlor Kanga uspeo da preokrene rezultat (1:2), udahne optimizam u formi euforije, Makabi je za deset minuta preko Pjeroa i Šerija najavio spektakl u revanšu na Marakani, težine plasmana u Ligu šampiona – 3:2 (1:2).

Makabi je do plej-ofa Lige šampiona stigao mahom koristeći igru u tranziciji, nakon izgubljene lopte ili lošeg pasa rivala u manevru. Iz tih razloga, trener Stanković je postavio pozicionu igru akcentujući sigurnost u sredini terena, tako što je maksimalno približio linije, nateravši rivala da gradi igru.

Domaćin je u prvih dvadesetak minuta bio tim koji je diktirao ritam, gradio igru, tražeći rešenja uglavnom preko korpulentnog napadača Pjeroa, odnosno Haziza po desnom krilu.

Iako su prošle sezone dali čak 19 golova posle prekida, od kojih 16 nakon kornera, činilo se da je Zvezda bez većih problema rešavala takve situcije.

Ono što nije, barem na početku meča, skupo je platila u 18. minutu kada je Haziza izlomio Rodića, potom loptu poslao kroz noge Milunovića; Borjan je loše intervenisao, pas je na kraju došao do Pjeroa koji je lako iskoristio zicer.

Evidentnu konfuziju u redovima Zvezde, domaćin je mogao dodatno da nadogradi, međutim, šahovski brze reakcije Stankovića dovele su do konsolidacije gostiju.

Katai je sve bolje delovao između linija, dok je Pešić pomagao Ivaniću i Rodiću po levoj strani. Vremenom, linije tima crveno-belih delovale su homogenije, a građenje igre na protivničkoj polovini sve češće.

Igrao se 26. minut kada je Bukari iskoristio ogroman prostor po desnoj strani da napadne protivničkog beka Kornea. Na vreme je video Kataija, koji je netremice šutirao sa nekih sedamnaest metara. Lopta je zakačila Pešića, prevarila golmana i izuzetno obradovala tabor Crvene zvede.

Od tog trenutka tas na vagi bio je na strani gostiju. Nedugo zatim, Rodić je odlično prošao po levoj strani, pametno centrirao na način da je lopta zakačila Ivanića, došla do Bukarija koji je zicer pretvorio u razigravanje u američkom fudbalu.

Makabi je, zatečen činjeničnim stanjem, želeo da prebaci težište igre, ali se ponovo precenio. Zvezda je u 40. minutu razvila još jedan kontranapad tako što je Pešić izneo loptu do šesnaesterca domaćina, Ivanić je pas prosledio ka Bukariju, a nekadašnji fudbaler Nanta pravovremeno uočio Kangu koji je divnim šutem sa dvadesetak metara golmana Koena pretvorio u nemoćnog posmatrača.

Prekoret crveno-belih naveo je Makabi da dodatno pojača presing na poslednju liniju srpskog velikana. U prvih petnaestak minuta drugog poluvremena, fudbaleri Zvezde trpeli su ogroman pritisak pod kojim su popustili.

Identičan tandem Haziza-Pjero iskreirao je drugi pogodak za domaćina. Sjajan centaršut Hazize, odlično sasečena lopta, i produktivna kretnja Pjeroa za posledicu su imali kapitulaciju nemoćnog Borjana.

Osetio je domaćin da je protivnik grogiran; visokim izlascima na poslednju liniju lako je osvajao posed i koristio konfuziju crveno-belih.

Već u 61. minutu usledilo je veliko slavlje u Haifi. Šeri je dobio pas na šesnaest metara, neometan je odlično ciljao, markirani Borjan mogao je samo da pretpostavi gde će šutirati momak iz Surinama, ali je bio nemoćan.

Morao je Stanković munjevito da interveniše i popuni manevar zadnjim veznim. Umesto Kataija ušao je Srnić, desetak minuta kasnije i Sanogo, tako da je Kangva prebašen na levo krilo.

Jesu crveno-beli primirili domaćina defanzivnijom postavkom, međutim izgubili su na kreativnosti, bez ikakve produktivnosti po krilima.

Sa Erakovićem i Mitrovićem po desnoj strani i najisturenijim Benom, crveno-beli su pokušavali da dođu do šanse. Najidealniju su imali u 85. minutu kada je Kangva odlično centrirao, ali konfuziju u protivničkom petercu Ben nije materijalizovao.

Zadovoljan rezultatom, Makabi je povukao linije tima u poslednjih desetak minuta. Omogućio je Zvezdi da organizuje igru, u čemu su crveno-beli bili veoma oprezni, svesni da su izlaskom Bukarija izgubili na brzini.

Ritam je opadao kako se meč bližio kraju. Taktički manevar Stankovića da Mitrovića prebaci na levu stranu nije bio naročito produktivan. Posle solidne šanse Kangve, Zvezda nije imala većih prilika.

Trijumfom, Makabi je prekinuo seriju od 22 utakmice na kojima Zvezeda nije izgubila, ali je „minimalcem“ šanse crveno-belih da se domognu Lige šampiona i te kako ostavila opopljivim i ostvarivim.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari