Kap po kap ne sme da stane ni na Džordanovom terenu: Bogdan Bogdanović u drugom pokušaju da u istoriji Atlante dostigne Mukija Blejloka 1Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Bogdan Bogdanović (31) načionio je na 19. svetskom prvenstvu (25. avgust-10. septembar) uvertiru za potonje zapažene igre u Atlanti u NBA ligi.

Kapiten je reprezentacije Srbije koja je mimo svih očekivanja obradovala naciju vicešampionskom titulom, a izabrali su ga u najbolju petorku mundobasketa.

Mundobasket bio dobra žrtva

Bogdanović se na Filipinima istakao i svojim najubojitijim oružjem – mekom rukom iz koje u protivničke mrežice kane kao kap.

U polufinalnom okršaju s Kanadom (95:86) drugom od tri trojke je postao igrač s najviše pogođenih šuteva za tri poena u istoriji svetskog šampionata – 69. Nadmašio je španskog asa Huana Karlosa Navara (68). S još tri u finalu protiv Nemaca (77:83) uvećao je rekord na 73.

Protiv Kanade je ušao u istoriju i po seriji od 24 utakmice na mundobasketu u kojima je dao bar jednu trojku, što je popravio u finalu. Suma sumarum, po najmanje trojku je dao na svih svojih 25 mečeva, počev od susreta s Egipćanima u Španiji 2014, kada je takođe osvojena srebrna medalja u odlučujućoj utakmici protiv moćnih Amerikanaca.

Bogdanović je u američku profesionalnu košarku došao 2017. posle trogodišnjeg kaljenja za taj izazov pod rukom Željka Obradovića u Fenerbahčeu.

U prve tri sezone je igrao u Sakramentu, a teče mu četvrta u Atlanti, gde igra s najvećom zrelošću.

Uoči sezone je ukazao da je „mundobasket bio dobra žrtva“, svrstavajući se u mnogo primera kojima je učešće na velikom takmičenju pomoglo za odraz u klupskoj godini nasuprot pretpostavkama o lošem uticaju, a pogotovo među NBA igračima.

Bogdanović ima decembar iz snova

Nekadašnji as Partizana je naročito zablistao u decembru.

U srpskom duelu Nikola Jokić je izašao kao pobednik s Denverom, a Bogdanović je postavio rekord karijere po broju poena u NBA – 40.

Postigao je tada na meču pred Atlantinom publikom u Džordžiji i deset trojki (17 pokušaja), što mu je takođe najbolje dostignuće u NBA, ali i izjednačen klupski rekord (Italijan danilo Galinari isto deset pre dve godine).

Bio je u seriji od sedam utakmica (zbog povrede izostao s dve za to vreme) u kojima je dao po najmanje 20 poena (20-20-40-20-20-22-23), ali je niska prekinuta na prethodnom meču, u porazu kod kuće protiv Memfisa – 16.

Ipak, nije posustao u pogađanju trojki, a i to se jednom desi čak i majstoru kakav je zvezda Golden Stejta Stef Kari, zadivljujući  rekorder NBA sa 268 utakmica uzastopce bar sa po jednom – ruka mu je zadrhtala nedavno.

Bogdanović ima niz od 22 meča sa po najmanje dve trojke, najduži trenutno u NBA, a i seriju od 38 utakmica na kojima je postigao najmanje jednu.

Tako je izjednačio sopstveni rekord koji je trajao od 22. decembra 2021. do 2. aprila 2022. Ruka ga je izneverila kada je Atlanta savladala Bruklin na svom parketu. Imao je učinak 0-6.

Priliku da nadmaši sebe imaće u noći između utorka i srede po našem na terenu u čikaškom Junajted centru gde je blistao najbolji košarkaš svih vremena Majkl Džordan.

Korver drži prva dva mesta

U istoriji Houksa Bogdanović je četvrti. Ispred njega je Muki Blejlok (56), igrač Atlante između 1992. i 1999, s 42 utakmice od 26. marta 1996. do 11. januara 1997.

Njega je Kajl Korver nadmašio 2013, ali se beli Amerikanac tu nije zaustavio.

S 90 utakmica uzastopce srušio je i dotadašnji NBA rekord Dejne Barosa (89) u Filadelfiji i Bostonu (1994-1996).

Kraj Korverove serije bio je 5. marta 2014. posle 127 mečeva, što je Kari nadmašio u svom nizu.

Korver drži i drugo mesto Atlantine večne liste s 51 utakmicom uzastopno do marta 2015. Ta niska mu je prekinuta protiv Lejkersa u Stejpls centru u Los Anđelesu jer je igrao samo desetak minuta zbog povrede.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari