Karantin menja domaćinstva 1Foto: STARSPORT

Problemima u ABA ligi, čini se, nikad kraja. Taman što se jedan reši, nastanu najmanje još dva.

Posle najnovijih odluka Vlade Slovenije u vezi sa „kovid merama“ utisak je da će gorući biti težine matematičkog zadatka sa pet zvezdica.

Slovenačkim klubovima, od 1. do 12. aprila, zabranjeno je kretanje van svojih regija, dok su istovremeno suspendovana sva takmičenja u državi, izuzev ranije zakazanih velikih svetskih ili evropskih.

Ove odluke direktan su udar na ABA ligu, koja i ovako ima pregršt odloženih mečeva, a za pojedine još uvek ni termine nije pronašla.

Cedevita Olimpija je među timovima sa najviše odloženih utakmica, a u datom intervalu na programu je, između ostalog i gostovanje Crvene zvezde u Ljubljani, planirano za 4. april.

U skladu sa situacijom, prema saznanjima Danasa, postoji mogućnost da Zvezda i Cedevita Olimpija zamene domaćinstva tako da crveno-beli prvo ugoste Ljubljančane, a da potom beogradski klub gostuje pulenima trenera Golemca 14. aprila.

Svesni težine problema, usko povezanih sa regularnošću takmičenja, u Cedevita Olimpiji i Krki prevashodno, uspeli su da izdejstvuju od strane Vlade Slovenije da se neometano takmiče u ABA ligi, međutim od 1. do 12. aprila da bi ugostili rivale čije države nisu članice Evropske unije moraće da bude obezbeđen jedan uslov – obavezno testiranje na kovid 19 u Hrvatskoj, kao jedinoj zemlji, uz Sloveniju, koja je deo EU.

Ovakav vid diskriminacije neprihvatljiv je za crveno-bele koji su još uvek spremni da u nedelju odigraju meč u Ljubljani, ali sa testovima urađenim u Srbiji, što je cele sezone bilo prihvatljivo u svim zemljama regiona.

Plan Zvezde je da nakon evroligaškog meča sa Makabijem u četvrtak, najkasnije u subotu avionom doputuje u prestonicu Slovenije; prema novim pravilima, to bi značilo da na aerodromu čitava ekspedicija mora da obavi testiranja i da rezultate istih čekaju oko šest sati, na šta, izvesno, aktuelni šampion ABA lige neće pristati.

U komunikaciji sa ABA ligom, crveno-beli su iskazali spremnost da izađu u susret Ljubljančanima i 4. aprila organizuju utakmicu u hali „Aleksandar Nikolić“.

Ukoliko ideja bude prihvaćena, Zvezda će onda imati tri vezana abaligaška gostovanja Cedevita Olimpiji 14. aprila (kada bi poslednje mere trebalo da budu ublažene), Krki tri dana kasnije i Zadru 19. aprila.

Zbog poslednjih „kovid mera“ Vlade Slovenije, osim pomenutog dvomeča, ugroženo je odigravanje još tri utakmice.

Za 3. april planirano je gostovanje Krke Partizanu; 10. aprila u Novom Mestu trebalo bi da bude ugošćena Budućnost, dok je za 11. april predviđen meč između Mornara i Cedevita Olimpije. Inače, molbu Vladi Slovenije da se vrhunski sport izuzme iz okvira poslednjih mera, osim košarkaškog, potpisali su i fudbalski, rukometni, hokejaški i odbojkaški savezi.

Zvezda ignoriše Bokanov poziv

Dragan Bokan, predsednik Budućnosti, imao je ovlašćenje svih klubova da do 15. decembra 2020. sazove Skupštinu ABA lige na kojoj je trebalo da iz statusa jtd, takmičenje pređe u doo posle čega bi regionalno takmičenje dobilo legitimne organe: direktora, sportskog direktora, disciplinskog sudiju…. Bokan je propustio da sednicu sazove u dogovorenom terminu; pokušaj da istu organizuje 2. aprila 2021. u Zvezdi su protumačili kao nelegitiman potez za koji prvi čovek Budućnosti nije ovlašćen.

„Ovo sazivanje takozvane skupštine od strane neovlašćenog lica koje se lažno predstavlja i uzurpira funkciju predsednika lige, u suprotnosti sa odredbama Društvenog ugovora, vidimo kao još jedan korak ka rušenju Lige. Odazivanjem na najavljeni sastanak klub bi postao saučesnik u direktnom kršenju Društvenog ugovora ABA lige jtd u kome se jasno navodi da skupštinu saziva predsednik ABA lige, a Bokan nije njen predsednik, kao i da Liga ima predsednika i dva potpredsednika, a Bokan nije niti jedno od ta tri lica. Sve odluke donete na sastanku u Zagrebu smatraćemo nelegalnim i neobavezujućim“, piše u saopštenju Crvene zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari