Karta za Kinu vadi se u Izraelu 1Foto: STARSPORT

Pretposlednji „prozor“ trebalo bi da otvori horizont na kome će se jasno videti košarkaški obrisi Kine, organizatora Svetskog prvenstva 2019.

Možda i presudnu rundu kvalifikacija košarkaši Srbije započeće danas u Tel Avivu, gde bi eventualnom pobedom nad Izraelom definitivno kupili kartu za planetarno takmičenje (13.00). U slučaju kiksa, puleni Aleksandra Đorđevića imali bi završnu reč 3. decembra kada će ugostiti daleko težeg protivnika u liku Grčke, koja je, zajedno sa Nemačkom obezbedila prolaz na Mundobasket.

U grupi L je ostalo samo još jedno, treće mesto za plasman na Svetsko prvenstvo. U odnosu na Izrael, kome je Makabi iz Tel Aviva olakšao nastojanja da oformi što kompetitivniji tim (na raspolaganju Zosman, Levi, Di Bartolomeo, Koen), selektor Đorđević nije uspeo da dobije nijednog evroligaškog reprezentativca za današnji meč. Izrael je na skoru 3-5, sa vrlo malim izgledima da se nađe na trećoj poziciji, ali će svakako imati izazov u vidu duela sa zvaničnim vicešampionom sveta. Izrael je u grupi L selekcija sa drugom najlošijom odbranom, odmah posle Gruzije (655 poena). Tradicionalno, daleko su slabiji na unutrašnjim pozicijama, dok će spolja „orlovi“ imati zadatak da prevashodno zaustave Tamira Blata (sin Davida Blata, trenera Olimpijakosa) i DŽona Di Bartolomea, plejmejkera Makabija koji u izraelskom prvenstvu za tri šutira 42 odsto.

– Izrael je veoma pokretljiva ekipa, atletski spremna, imaju pokretljive ‘četvorke’ i ‘petice’, ne toliko dobro iskristalisane sa dobrim šutem sa poludistance spoljnih igrača. Imaju 20 igrača na spisku, spremamo se individualno za svakog od njih. Sistem je ono što znamo i što smo spremili – siguran je selektor Đorđević u svoje adute.

Srbija će i u Tel Avivu nastupiti u sastavu koje je daleko od najjačeg, o čemu je selektor govorio „iks puta“. Ipak, „orlovi“ zaista ne bi trebalo danas da strepe od selekcije koja nije dobila nijedan meč u duelima sa boljim i favorizovanim reprezentacijama. Milosavljević je uz Lazića jedini koji je igrao za Srbiju na poslednjem Eurobasketu, kada je osvojena srebrna medalja. Iz aktuelnog sastava su se na pobednička postolja od 2014. do 2016. penjali Miroslav Raduljica, Stefan Birčević i Marko Simonović i oni bi danas trebalo da drže kompas ka krajnjem cilju.

– Bilo bi lepo da ova utakmica ‘izbaci’ i nekog novog igrača, da se afirmiše neko od mlađih. Momci su talentovani, imaju kvalitet. Sigurno smo kvalitetnija ekipa, ali igramo u Izraelu, gde znamo da nas očekuje tvrd meč i da će sigurno uraditi sve da nas dobiju – oprezan je Milosavljević, svestan da je Izrael poslednja dva meča od Gruzije i Nemačke izgubio „na jednu loptu“.

Raspored i tabela

Grupa L

9. kolo

30. novembar

Izrael – Srbija 13.00

Grčka – Nemačka 18.00

Estonija – Gruzija 18.00

10. kolo

3. decembar

Gruzija – Izrael 16.00

Nemačka – Estonija 20.00

Srbija – Grčka 20.15

1. Nemačka 8-0

2. Grčka 8-0

3. Srbija 5-3

4. Gruzija 3-5

5. Izrael 3-5

6. Estonija 2-6

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari