Katar zabranio LGBT obeležja, Holandija pokrenula inicijativu da kapiteni nose trake duginih boja: Koje države su za, koje protiv? 1Foto: Sđan Stevanovic/Starsport

Dva meseca pre početka Mundijala u Kataru među učesnicima završnog turnira došlo je do neuobičajenog spora izazvanog propisom u Kataru, kojim se zabranjuje isticanje zastave duginih boja i drugih obeležja LGBT zajednice.

Zbog toga je u Holandiji pokrenuta inicijativa da kapiteni nacionalnih timova koji će igrati u Kataru oko ruke umesto uobičajenih, nose trake duginih boja.

Akciju je odmah podržao kapiten reprezentacije Engleske Hari Kejn, koji je objavio fotografiju sa takvom trakom, a ideju su potom prihvatili Francuska, Nemačka, Holandija, Švajcarska, Vels, Belgija i Danska.

Za sada nije poznato šta o tome misle selekcije sa ostalih kontinenata, ali kada je reč o Evropi, predlog Holandije nisu prihvatili kapiteni Srbije, Hrvatske, Portugalije i Španije, dok je kapiten Poljske Robert Levandovski rekao da će nositi traku u bojama zastave Ukrajine, koju mu je dao Andrej Ševčenko.

Iz Međunarodne fudbalske federacije za sada se nisu oglašavali tim povodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari